Cartographia Kupa - túranap változás!

Kedves Túratársak, Barátaim!

Az utóbbi két héten Dunántúlra lehullott csapadék miatt a szeptember 13-ai (holnapi) Tolna teljesítménytúra útvonalának talaja járhatatlan. A rendezők tegnap bejelentették, hogy a Tolna teljesítménytúra megrendezésétől elállnak. Elfoglaltságaik miatt pótnapot se tudnak biztosítani.
A Cartographia Kft. és egyesületünk a Tipográfia TE úgy döntött, hogy a szeptember 13-ai túrák közül bevon egyet a Cartographia Kupa 2014 túrasorozatba. A választás a Karancs és a Medves területén, Salgótarján környékén megrendezésre kerülő Förster Kálmán túranap lesz. A rendezők természetesen nagy örömmel voltak vevők az ötletre és percek alatt megszületett a megállapodás.
Így aki erre a túranapra Cartographia Kupa 2014 túrát tervezett, nem marad túralehetőség nélkül.
Tájékoztatok mindenkit, hogy a Kornétás Kiadó a múlt héten jelentette meg a Karancs-Medves túrakalauzt, mely a túrán kapható lesz. Természetesen a szokásos térképkínálat mellett. Üdvözlettel: Máté István Tipográfia TE túravezető Telefon: (20)913-3899
Karancs-Medves Túrakalauz
Megjelent a Karancs–Medves vidékének túrakalauza

Hiánypótló kiadvány jelent meg a napokban: több évtized után újra kézbe vehetik a természetjárók a Karancs–Medves túrakalauzát. Talán nem túlzás azt mondanunk, hogy az esemény egyben visszacsatolás is, miszerint van igény a hazai turisták körében a térség megismeréséhez és felfedezéséhez szükséges kalauzra.

A Karancs és a Medves vidékének első részletes kalauzát 1929-ben dr. Dornyay Béla jelentette meg magánkiadásban. Ezt követte 1964-ben a Veres Mihály szerkesztésében, a Sport Kiadó gondozásában életre hívott országos terjesztésű útikönyv. A millecentenárium évében, 1996-ban Gubola István irányításával született ugyan egy Salgótarjánt és környékét bemutató túrakalauz, azonban a Nógrád Megyei Természetbarát Bizottság által megjelentetett színvonalas kiadvány valószínűleg nem jutott el az ország más tájain élők kezébe. Ezt az űrt betöltve, éppen fél évszázaddal az első országos kiadású útikönyv megjelenése után, a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet (http://bnpi.hu/oldal/karancs-medves-tk-57.html) létrehozásának huszonötödik évfordulóján, a természetjárók körében jól ismert Kornétás Kiadó Kft. (http://www.kornetas.hu/hun/index.php) gondozásában új túrakalauzt vehetnek kezükbe a térséget felfedezni kívánó turisták.

A nógrádi Völgyvárost körülölelő hegykoszorú hazánk bármely szegletének szépségével felveszi a versenyt. A Karancs monumentális tömbje, az égbetörő vulkáni kúpok, valamint a Medves bazaltplatója változatos, egyedi arculatot kölcsönöznek a vidéknek. Salgótarján környéke számtalan kirándulási lehetőséget tartogat a természetjárók számára, sőt, az utóbbi években valamelyest bővült is a felkeresésre érdemes látnivalók köre. A tájegységet északról lezáró államhatár jelképessé vált, s ma már könnyedén felfedezhetjük túloldalának páratlan értékeit – írja előszavában Szepessy Gábor geológus, képzett turista és elkötelezett lokálpatrióta, a kalauz szerzője.

Az utóbbi közel húsz évben nem íródott a térség túraútvonalait, nevezetességeit bemutató kalauz a természetjárók számára, s ezt már csak tetézte, hogy az idei érkezők az egész területet átfogó turistatérképet sem tudnak beszerezni (a Cserhát térképre került rá a terület két kivágata). Most azonban valami elindult: új(ra) túrakalauzt vehetnek kezükbe a Karancs és Medves vidékét felfedezni kívánó turisták. A kötetben a táj természeti és történeti képének ismertetése mellett részletes túraleírásokat találunk. Külön fejezetekben olvashatunk a jelzett hegyikerékpáros útvonalakról, a határon túlra irányuló kirándulási lehetőségekről, de bemutatásra kerülnek a helybéli teljesítménytúrák, túramozgalmak, valamint a környékbeli nevezetességek is. A tartalmas kiadványt panorámarajzok, térképvázlatok, túrametszetek és fényképek teszik szemléletesebbé.

A túrakalauz már kapható a könyvesboltokban, megrendelhető a Kornétás Kiadó Kft-nél (1138 Budapest, Népfürdő u. 15/d. Tel.: +36 1 359 1964; kornetas@chello.hu).

A turistáknak 2014. szeptember 13-án a Salgótarjánban rendezendő Förster Kálmán teljesítménytúrán mutatják be a kötetet, és 25% kedvezménnyel (3000 Ft helyett 2250 Ft-ért) lesz kapható. Később a helyi Tourinform ponton lehet majd hozzájutni.

A Kornétás Kiadó további kötetei a turistakalauz sorozatban:
– Vajdavár homokkővidék
– 450 erdélyi túra
– 250 tátrai túra
– 77 túra a Szlovák Paradicsomban
– Alacsony-Tátra turistakalauz
– Romantik strasse
– Föld alatt a Föld körül