Túrabeszámolók


Koppány

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2013 2015
 Túra éve: 2013
karilTúra éve: 20132013.10.24 20:00:15
megnéz karil összes beszámolója

Évekkel korábban szerettem bele a Koppány-völgybe, amikor a DDP útvonalán haladtunk erre.


Azóta játszadoztam a gondolattal, hogy jó lenne csinálni itt valamit, felhívni a figyelmet erre a meseszép, vizekkel, dombokkal teli, jellegzetesen somogyi tájra.


Kapóra jött, hogy a Zöldpont Sportklub a múlt év folyamán turistaúthálózatot épített itt ki, így az elképzelést tett követte.


Legyen valami, ami somogyi, ami emlékeztet a török idõkre, s ami Koppány is egyben.


Ismertessük meg ezt a tájegységet a természetjárókkal, s az legyen egy jelvényszerzõ túramozgalom. Olyan kis kedves, 1-2 nap alatt bejárható kis mozgalom.


Bevezetésként pedig egy teljesítménytúra. Hiszen van aki azt szereti, mások pedig ezt.


Így született meg az elhatározás és a kettõ összekapcsolása.


Nagyon örültem, hogy a helyi  Törökökkoppányi Íjász Vadásztársaság áldását adta az õszi rendezésre. Ez nem mindig alakul így, de õsszel a legszebb az erdõ, amikor változik a színe, viszont akkor bõgnek a bikák, barcognak a dámok. De meg tudtunk egyezni az októberi idõpontban. A törökkoppányi Önkormányzat is örömmel fogadta a rendezvényt.


Túratársaimmal a  nyár folyamán bejártuk a teljes útvonalat, fotóztunk, készültek ez itinerek, a mozgalom igazolófüzete.


Szeptember elején már el is küldtük a nyomdai munkákra, megrendeltük a jelvényeket, okleveleket, itinereket. S vártuk a nagy napot.


A Koppány Turistaházban minden szálláshelyet lefoglaltak a túra elõtti éjszakára.


Szép õszi, napsütéses reggelre ébredtünk.


Október 19-én 7-tõl lehetett rajtolni a Hangyaházban, ami eredeti rendeltetését tekintve a Hangya Szövetkezet épülete volt, most közösségi funkciót tölt be.


Elõször az ötvenes, a harmincas távra nevezõk érkeztek, majd a rövidebbekre is.


Sorban érkeztek az ismerõs és ismeretlen arcok. Érkeztek távolról és helyi nevezõk is voltak, akik túra után csodálkozva mesélték, hogy eddig csak kapálni jártam a hegyre, s azt sem tudták, hogy egyes helyekre nem csak aszfalton lehet eljutni.


Megérkezett a siófoki kutyás alakulat is, õk a rövidebb távon indultak lelkesen. Mivel októberben van az Állatok Világnapja, egyesületünk úgy döntött, hogy minden nevezõ személy után 200 Ft-tal támogatja a Siófoki Állatmentõ Alapítványt.


Volt néhány eltévedés túra közben, de nem több a megszokottnál. Végül mindenki célbaért.


Az 50-es távról 3-an neveztek át a 30-asra.


A túrán indulók létszáma:


Koppány 10 nevezett: 72 fõ, célbaért: 72 fõ


Koppány 20 nevezett: 94 fõ, célbaért: 94 fõ


Koppány 30 nevezett: 54 fõ, célbaért: 57 fõ


Koppány 50 nevezett: 34 fõ, célbaért: 31 fõ


Összesen: 254 fõ


A túra résztvevõi a következõ településekrõl érkeztek:


Ajka, Alsóõrs, Andocs, Baja, Balatonboglár, Balatonendréd, Balatonföldvár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonlelle, Balatonszárszó, Balatonszemes, Budapest, Decs, Dombóvár, Dunaföldvár, Dunaújváros, Eger, Érd, Fonyód, Göd, Gyál, Homokszentgyörgy, Hõgyész, Kaposfõ, Kaposszekcsõ, Kaposvár, Kecskemét, Kereki, Kiskõrös, Kõröshegy, Kunszentmiklós, Maglód, Marcali, Nagyberény, Nágocs, Németkér, Osztopán, Paks, Pécs, Semjénháza, Solt, Pogány, Ságvár, Siófok, Solt, Som, Szabadszálás, Szászvár, Szekszárd, Szentes, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Szõlõsgyörök, Tab, Tamási, Tass, Tápószekcsõ, Tát, Úrhida, Várpalota, Veszprém, Zamárdi.


További két személy érkezett Hollandiából.


A nevezõk az alábbi egyesületeket képviselték:


Atomerõmû SE, BEAC, BTHE, BMTSZ, Cserhát Baráti Társaság, Erdõk Népe TE, Fekete Bárány TE, FFTC, Fezosport TE, Göcsej SE, Gyalogösvény, Gyöngyvirág TE, Hegyek Vándorai TE, Hegyen-Völgyön Egyesület, Ifjusági Unió Szekszárd, Kaposvári Meteor TE, KRK, KTTE, Koppány Barante SE, Lokomotív TE, MA-VIK TC, Mesemanó SE, Pucúttnyúl, Szentesi Kinizsi, Szent-Györgyi Albert Gyak.Ált.Isk.TE, SZKTE, TTSE, TTT, Vértes Meteor, Zamárdi Petõfi SE, Zöldpont Sportklub.


A legnagyobb létszámú iskolai csoport a siófoki Vak Bottyán Általános Iskolából érkezett 14 fõvel, így õk kapták a Koppány Kupát és Fekete István: A koppányi aga testamentuma címû könyvét.


A legnagyobb létszámú nem iskolai csoport a kaposvári Zöldpont Életmódklub 15 fõvel, õk színtén A koppányi aga testamentuma címû könyvet kapták.


A Koppány jelvényszerzõ túramozgalom igazolófüzete is fogyott, 34 db kelt el a megjelenés napján.


Az 50-es táv teljesítõi közül került ki az elsõ négy teljesítõje a túramozgalomnak is. Õk a nap végén átvehették mindkét jelvényt. Gratulálunk nekik!


A program megvalósításában 26 személy vett részt: 24 egyesületi tag + 2 szimpatizáns.


Köszönöm munkájukat, amellyel hozzájárultak a kellemes hangulatú program megvalósításához!


Karsai Ilona


Szent Kristóf Természetjáró Egyesület

 
 
JakabTúra éve: 20132013.10.24 12:35:09
megnéz Jakab összes beszámolója

Képes beszámoló itt:


http://bakancsesfakanal.blogspot.hu/


 

 
 
fulopgTúra éve: 20132013.10.23 14:56:31
megnéz fulopg összes beszámolója

 Nagyon jó idõ volt, az egyesület által megszokottan kiváló volt szervezés. Számtalan szép élménnyel gazdagodtunk.


Bõvebb leírás, képekkel: http://csatangolasaim.blogspot.com/2013/10/koppany-20_23.html

 
 
tetova hegyi teveTúra éve: 20132013.10.21 18:21:55
megnéz tetova hegyi teve összes beszámolója

 teve kevereg


ez a világvége gondoltam magamban a harmadik mellémenésemkor odafele. fele se tréfa, kicsit +csúszva a rajttal indultam el. kellemes homokos horhosos után az 1. és Maciékkal örömködök. szép erdôk között a forrásnál a 2. és 1 balcsi-szelet is. aztán megtalál a nap jó érzéseket keltve bennem. gyönyörû gyertyánosban 1 újabb forrás, mellette a fán a kód. a 4. is 1 forrás gyöngynyi tóval. elfordítva a fejem a faírtókról haladok tovább. sok-sok szántás, el-el tûnô zöld. vadászháznál túl korán, de harsogóan friss sárga alma nyugtat. jön az erdészek által már jól +fésült Kócos hegy. somogyakármi nevû falunál kerengek, nem lelem a jelet. kaptatók és völgyesek, cigányasszony diót gyûjtve megijed. vadul és dzsindzsásodik a táj. a Kaposvári országút civilizál vissza. szôlô és préselt cukor formája a táp. még bírom, de a szántóföldi uncsi lassan kivégez. a kód után támad a sár. tûröm egészen a következô faluig. nevét ne kérdezzétek. a buszmegállópont még üres, de felírok valamit, hátha. aztán beton, szántós-kukoricás a kódos magaslati vadász állásokkal. egy kombynossal váltok emberi szót, 1edül uncsi már. a csárda pont zàrva és senki, de itt is felirok számokat. beton, beton és a folyónál balra. elmellôzök birkuc nyáj mellett, a kócos puli sem törôdik velem. a kápolnánál nyakalok s tova megint csak a folyó mentén. egy fejét futásra adó lány-asszonyt érek be. ô serkent újra futásra. laza galopp a vége.


igen szép kivitelû jelvény a jutalom, megérte eljönni, a táj szépsége sokáig bennem élhet, köszönet a rendezôknek, frankly-n frankó túra volt