Túrabeszámolók


Éjszakai Dolomitok

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2015 2016
 Túra éve: 2015
langelaszloTúra éve: 20152015.09.05 10:25:36
megnéz langelaszlo összes beszámolója

Éjszakai túrákra készülvén választottam ezt, ráadásul közel volt, tûrhetõnek tûnõ távval.

Aki a tájat és a természet szépségeit szeretné látni, annak az éjszakai túrázás nem a megfelelõ választás, mivel a lámpa fénykörénél kijjebb kevés dolog látható. De bõségesen kárpótolhatja az embert a csodaszép éjszakai panorámák, a város fényei felülrõl, amiben sokszor volt részünk, mivel Budaörs hegyeit látogattuk meg.

Az éjjel kirándulás izgalmát is megtaláltuk, kiváló tréning volt a tájékozódásra is.

Viszont az aránylag rövid táv ellenére az egyik legkeményebb túrám volt ez évben, a következõk miatt: 

- 870 m szintkülönbség: a 20 km-re már eleve gyanús volt ez a szint, reméltem ez valami elírás, de sajnos nem az volt: Budaörs hegyeire mentünk fel és le, fel és le, stb és stb.

- sziklás és nehéz terep: leginkább a hegyeken volt ez, és a túra háromnegyedénél is egy keményebb részen átvitt a jelzés. Érdemes erõsebb túracipõben menni.

- néha eleredõ esõ: a túra második részében volt ez, de nem volt nagyon gáz ez a körülmény,

- éjszakai tájékozódás nehézségei: a budaörsi utcák tengerében is el-eltévedtünk 1-2 utcát, és a hegyeken is volt pár kisebb eltévedésünk. A lámpák fényében a sárga jelzés nem volt tisztán látható, és sajnos párszor hiányoztak is a jelzések. De azért alapvetõen a szervezõk nagyon jól bejelölték az utat, remélem a jövõ évben ez még teljesebb lesz. A tájékozódás nehézsége és az eltévedésink "jól" hatottak az idegrendszerünkre is. :) Pedig lámpával jól el voltunk látva, térképekkel is, de a sötét miatt még ügyesebbnek kell lennünk.

Az ellátásra nem lehet sok panaszunk, a 15. km-nél volt terülj-terülj asztalkám,  nagyon sok kajával, itallal, ezt nagyon köszönjük!

Kellemes hangulata volt az éjjeli neszezõ erdõnek, az egymás ijesztgetésére kitalált horroros megjegyzések kellemesen vitték elõre a túrát.

Négyen mentünk. Ami tanulság volt: éjjel csak csapatban szabad. Lámpája mindenkinek legyen. Navigáció, térképek átnézésére több figyelmet kell fordítanunk. Kb. 52 résztvevõ volt a 20 km-es távon, és kb. 130 a 10 km-es távon. Az ellenõrzõ pontok kedvesek és segítõkészek voltak. Kaptunk emléklapot, kitûzõt. 

Nagyon köszönjük a kellemes éjszakát! :)