Túrabeszámolók


Kisgyón körüli tekerés 60/35

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010
 Túra éve: 2009
dzsoliTúra éve: 20092009.09.26 22:53:20
megnéz dzsoli összes beszámolója
Nagyon szép idõ fogadott minket ezen a szeptember végi szombaton. A szervezõk szokásos módon jól fel voltak készülve: jó térképet, induláskor müzli szeletet, a körök végén kellõ mennyiségû frissítõt, és nápolyi-hegyet kaptunk, a célba érve szintén a már megszokott zsíros kenyér és tea/ásványvíz fogadott. Egyedül amit sajnálok, az az, hogy elmaradt a már jól megszokott 56 kilóméteres Kisgyón Körüli Tekerés. A hegyi körön is kellõen elfáradtam, de nekem valahogy kicsit unalmas volt öt körön keresztül ugyanazon az útvonalon menni. Az út egyébként jó minõségû, és jól jelölt volt, de nekem ebben a formában picit uncsinak tûnt. Egyébként a szervezõk egy kicsit szoros köridõket szerveztek, ilyen magam fajta "koca-biciklisnek" csipkednie kellett magát, hogy bent maradjon a szintidõben. De hála Istennek sikerült. Összesítve: jól szervezett, családias hangulatú túra volt, de ha lehetne kérni: jövõre esetleg újból legyen Kisgyón Körüli Tekerés.
 
 
 Túra éve: 2008
nafeTúra éve: 20082008.10.01 21:05:59
megnéz nafe összes beszámolója
Kisgyón Körüli Tekerés 60
Távolság: 56 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintkülönbség: 715 m.
Nyolc óra körül érkeztem Kisgyónba, alaposan fölmálházva, mivel maradni terveztem a másnapi Hamuházra is. A rendezõknek köszönhetõen volt sátorhelyem, bár a hideg idõ miatt náluk én voltam az egyetlen sátorozó. Elõször is gyorsan felállítottam a sátrat, berendezkedtem, s csak utána neveztem be. A rövid napsütéses idõ, a szélcsenddel és az Országos Meteorológiai Intézettel együtt becsapott, így lecseréltem a hosszú szárú termonadrágot rövidszárú nyárira, plussz térdmelegítõre. Nem volt szerencsés választás. Míg én öltöztem, Merci és Patrik elorozták a katonai bakancsom, így elõbb azt kellett visszaszereznem. Mindenesetre Merci a maga 9 évével érdekesen nézett ki a síálarcnak is használható sapkában és 42-es bakancsban. Átmentem az Észak-Dunántúli régiós turista találkozó megnyitójára. Beszélgettem egy kicsit az ismerõsökkel, azután nekivágtam, a nem igazán hosszú távnak. Kicsit vacogósra sikeredett a kezdet, amin a Mellár felé történõ két részletben 180 m-es szintû emelkedõ sem segített túl sokat. El is döntöttem, ezen a túrán nem állok meg fényképezni. Az elsõ emelkedõn, utolértem Attila feleségét, beszélgettünk egy kicsit. A következõ emelkedõ kezdetén elléptem tõle. Az elsõ ellenõrzõ pontot hamar elértem. Következett egy kellemes murvás út Hétházpusztáig, ahol temetésre gyülekeztek a vadászok. Kis hullámvasutazás után elértem a Tésre vezetõ utat. Szerencsére gyenge volt az Észak-keleti szél, így jól haladtam Tésig. Az erdei büfében utolértem Janiékat, megkaptam a következõ pecsétet, ittam egy kólát, s megettem, a Mellárnál kapott müzliszeletet. A következõ lejtõre tekintettel fölvettem egy széldzsekit. Tempóztam tovább. Az emelkedõn elhagytam Janiékat, akik viszont a Szápárra vezetõ lejtõn elõztek meg engem. A lejtõ aljában egy kicsit együtt tekertünk, majd a következõ emelkedõn felgyorsítottam a saját tempómra. A szél megélénkült egy kicsit, s egészen Nagyveleg után, a móri elágazásig szembõl fújt. Bakonycsernyén megvolt a következõ bélyegzés. Mire elindultam, befutottak Janiék. Ez megismétlõdött Nagyvelegen is. Szápártól kezdve zömmel nyílt terepen vezetett a túra. Tipikus dombvidéki hullámvasutazás után értem Nagyvelegre, ahol a pecsételés után, újabb kólával és néhány szelet nápolyival emeltem meg a vércukorszintemet. Következett egy „10 %-os” emelkedõ, utána döngetés lefelé. Még egy kis le föl, s végre befordulhattam Bakonycsernye felé, ami hátszelet jelentett a teljes hátralévõ szakaszon. Az ellenõrzõ ponton megkaptam az utolsó pecsétet. Megérkezett egy társaság a 35-ös távról, akiket a Mellárnál elõztem meg, majd az indulás elõtti pillanatokban befutott a falu felõl Patrik és Mercédesz. A hátralévõ két és fél kilométert, már a gyerekekkel együtt tettem meg. Megbeszéltük, hogy eljönnek velem egy hegyi körre. A cél elõtt megláttunk egy lovas kocsit, ami felülírta a programot. A gyerekek inkább azt választották. A célba beérve megkaptam az oklevelet és a kitûzõt. Ettem egy jó adag zsíros kenyeret, amit jó meleg teával öblítethettem le.
Mire ezzel végeztem, visszaértek a gyerekek a sétakocsikázásból, így nekivághattunk a hegyi körnek. Mindjárt az elején találkoztunk egy az Alba Regia-barlangtól visszafelé tartó csoporttal. "Kissé" sárosak voltak. A Hárshegyig megegyezett az utunk a 35-ös és 60-as távval. Ezzel letudtuk szinte az összes emelkedõt. Patrik egy párszor tolta a biciklit. A 20-as canga 6-os váltóval nem kifejezetten hosszú emelkedõk leküzdésére készült. Nagyon igyekezett pedig. Amíg fenn tudott maradni a biciklin, 8 km/h-s tempót ment, ami igazán jó teljesítmény, s sokáig rá lehetett beszélni, hogy tekerjen még egy kicsit tovább, valamilyen célpontot kitûzve. Az utolsó, az addigiaknak csak töredéke meredekségû emelkedõre, teljesen elkészült az erejével.
Ezt letudva a célig tartó 4 km-es gurulás következett, egy Magyarországon ritkaságszámba menõen jó minõségû murvás úton. Ezt már sokkal jobban élvezték a gyerekek, mint az emelkedõket.
A túra ár/érték aránya igen jó. 700 Ft-ért korrekt színes térképes itinert kaptunk, amihez olyan kitáblázás tartozott, hogy mûvészet lett volna eltévedni. Ezen felül a Mellárnál, egy müzliszeletet, egy félliteres ásványvízzel, Nagyvelegen nápolyit, a célban oklevelet, kitûzõt, zsíros kenyeret, hagymával, zöldpaprikával és savanyúsággal, valamint teát kaptunk. Ráadásként pedig egy rossz hírt, miszerint jövõre már csak körözni lehet, amiért nem rajongok.
 
 
 Túra éve: 2007
nafeTúra éve: 20072007.09.19 20:37:54
megnéz nafe összes beszámolója
Kisgyón Körüli Tekerés 60
Távolság: 57 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintkülönbség: 705 m.
A rajtidõ elején érkeztem Kisgyónra, s csak kapkodtam a fejem, vajon a tájfutó bójákkal jelölt helyek közül melyik lesz a kerékpárosoké. Hamar kaptam tanácsot, menjek följebb parkolni. Gyorsan beneveztem. Találkoztam néhány ismerõssel, akik valamivel elõttem tudtak elindulni a távon.
Végre én is elindultam szerencsére, az augusztus 20-án megütött 1-es csigolya is alig fájt. Sikerült megfelelõ nyerget választanom. Bemelegítésnek rögtön egy jó kis mászással kezdtünk a Mellár felé. Az idõ szép, csak „kissé” szeles. Egy réteg ruha már az elsõ emelkedõn lekéredzkedett. Még a Murvás rész elõtt utolértem az ismerõsöket, akik tõlem kérdezték, nem láttam-e a család másik felét, akik egy-két perccel utánuk indultak. Sajnos nem találkoztam velük. Késõbb kiderült, nyári emlékek alapján már az elsõ keresztezõdésben elmentek a Hamuház felé.
A kiváló murvás úton gyorsan beértem Hétházpusztára, majd aszfalton Királyszállás megkerülésével kiértem a Várpalota-Tés közti útra. A meghirdetett murvás út és a viszonylag nagy szint miatt montit választottam erre az útra (a trekkingen hajtómûvet kéne cserélni, nem szereti a meredekebb emelkedõket.). Érdekes, hogy az országútinak hirdetett túrán az indulók zöme montival indult. Országúti kerékpárt egyet sem láttam, pedig azzal is járható volt, a murvás rész is. Tésig élénk pofaszélben tekertem, hol egyedül, hol más túrázókkal beszélgetve. Az út csaknem végig, alattomosan emelkedett. A faluban hamar megtaláltam az EP-t, hiszen jártam már ott. A kiakasztott bóját, csak otthon a fényképen vettem észre, a túrán nem pedig szem elõtt volt.
Az újabb ellenõrzõ bélyeg beragasztása után ittam egy kólát, majd nekiindultam a táv legkellemesebb lejtõjének. A szembeszél csökkentette egy kicsit a sebességet, de így is igen rövid idõ alatt Szápáron voltam, majd immár hátszéllel gyorsan elértem Bakonycsernyét is.
Ellenõrzés után irány Nagyveleg. A TSZ út elõször alattomosan emelkedett, majd egyre meredekebbé vált. Az elsõ emelkedõ után hullámvasutazás következett a következõ pontig.
Az EP-tõl gyorsan továbbindultam Mór felé. Rögtön egy „10?” %-os emelkedõvel kezdtem. Ilyen rövid távon még nem találkoztam ennyi 10%-os emelkedõre, vagy lejtõre figyelmeztetõ táblával! Szerencsére a megmászott emelkedõk közül egyik sem érte el a 10%-ot. Érzésem szerint olyan 5-7 %-osak lehettek. Ugyanazzal az áttétellel tudtam felmenni, mint a 83-as út farkasgyepüi emelkedõjén, aminek mérésem szerint 5% az átlag meredeksége. Megint csak hullámvasutazás volt egészen a balinkai elágazásig. Ettõl kezdve jóval laposabbá vált az út, viszont ismét élénk szembeszélben tekerhettem, az utolsó EP-ig. Ezután már csak hátszéllel be kellett gurulni a célba.
Kis beszélgetés, elégett kalóriák pótlása zsíros kenyérrel, majd pakolás és indulás haza.
A túra elsõ fele, amit a harmincötösök is teljesítettek, zömmel kellemes erdõkben történt, míg a nagyvelegi kör, meglehetõsen nyílt terepen haladt. Itt csaknem minden emelkedõ tetejérõl szép volt a kilátás, a dombvidékre és a Vértesre. Az út vonalvezetése, inkább dombvidékre, mint hegyekre jellemzõ. Viszonylag rövid és meredek emelkedõk és lejtõk váltották egymást, míg vízszintes szakasszal egyáltalán nem találkoztam. A rendezés és a jelzések kiválóak voltak. Remélem jövõre ismét lesz hosszabb táv is és esetleg egy 70-100 km közti hosszúságú montis táv is. Térkép lapján, az zömmel murvás utakon is összehozható, tehát nem túl nehéz.
A túráról fényképek lesznek láthatók, a Balatonfüredi TE honlapján (www.bfuredite.fw.hu) a kerékpárosok oldalán, amint palabe felteszi azokat.
 
 
efemmTúra éve: 20072007.09.15 17:39:55
megnéz efemm összes beszámolója
Kisgyón Körüli Tekerés 35km-en teljesítve 2:38 alatt.

Az idõ jó volt, csak elég nagy szelet kaptunk a nyílt részeken. Talán áramvonalasabb vagyok többeknél, így a Királyszállási elégazás - Csõszpuszta szembeszeles szakaszon sikerült elõznöm többször is. Jólesett a szerpentin lefelé Szápárnak, sõt utána Bakonycsernye felé a fõúton príma hátszél segített. A szélerõmûvek közül kettõ mûködött.
Ellátás útközben 1 ásványvíz (amit elsüllyesztettem és egy sört ittam helyette) és egy müzli szelet volt, meg szerencsére a másik két ep-t (Tés, Bakonycsernye) büféhez tették. A célban zsíroskenyér.
A három távon (60/35/15) összesen 56 bicajos indult. A Honvéd Szondi SE rendezte a túrát, az útelágazásoknál jól követhetõ irányító feliratok és táblák voltak, az itinerhez színes térképvázlat tartozott. Nagy élet és jó hangulat volt Kisgyónban: Barlangtúra, Tájékozódási verseny, vasárnap Hamuház, focimeccs, sátrak, sõt a lakókocsis büfé is üzemelt.
Kiváló túra volt, remélem jövõre is megrendezik.
Fotók.