Túrabeszámolók


Észak - Dunántúli Területi Természetbarát Találkozó

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2009 2010
 Túra éve: 2010
nafeTúra éve: 20102010.10.12 21:29:06
megnéz nafe összes beszámolója

ÉDTTSZ teljesítménytúra


GPS-el mért távolság: 9,6 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintemelkedés: 235 m.


A túrát az Észak-Dunántúli Kupa miatt választottam. Gyakorlatilag az ajkaiak és egyesületünk tagjai bonyolították le, így nem csoda, hogy sok ismerõssel találkoztam a rajtban. Gyors nevezés, beszélgetés, indulás.


Már bent, a városi szakasz is szép. A Koloska-csárdáig vezetõ szakasz nagyon kellemes enyhén emelkedõ utat jelentett. Átvágtunk egy kis réten, ami nekem nem volt egy nagy élmény, mert attól tartottam, a vizes fûben, beázik a cipõm. Ilyen rövid, jó idõs túráért nem húztam bakancsot. Megúsztam. Jó kis ösvény következett. Utolértem az egyesületbõl Anitát, s együtt mentünk tovább. A kutyájának nagy kedve volt eldobott faág után futni. Egy darabig dobáltam is neki botot. A következõ ponton, a Koloska-sziklák után Pajtliéktól kaptuk a következõ igazolást, s megkezdtük a kikapaszkodást a völgybõl.


Jó kis kaptató, de nem hosszú. A tanösvényen újra elkezdtem botot dobálni a kutyának, amit egy rövidebb szünettel egészen Füred széléig csináltam, ezzel is nehezítve magamnak a túrát. Mit mondjak? Jó 3 km kellett a kutyának, hogy a fáradtság jelei mutatkozzanak rajta. Közvetlenül a Jókai-kilátó elõtt történt csak, hogy amikor odaért a bothoz akkor nem kapta föl, hanem lefeküdt mellé. Olyan, mint egy gyerek, a végkimerülésig játszik. Az út kellemes, bár nem látványos. Helyenként azért méretes pocsolyák tarkították.


A következõ ellenõrzõ ponttól viszont szép a kilátás. Kis emelkedõ következett a kilátóig, ahol Koszta Feri pontõrködött. András észrevett egy itiner hibát, amire aztán Feri föl is hívta a túrázók figyelmét. Második nekifutásra fölmásztam a kilátóba. Elsõ nekifutásnál elakadtam, mert a lépcsõ búvónyílásánál nem fértem át hátizsákkal. Letettem, s gyerünk. Szép körpanoráma van föntrõl. Csináltam néhány képet, s megkezdtük a hegyrõl levezetõ szakaszt. A kutya kipihente magát, így megint dobálhattam neki a botot. A kereszt után, jó meredek lépcsõn értük el a város szélét. Ahol le kellett térnünk a kék jelzésrõl, Sanyitól megkaptuk az utolsó igazolást, s aszfalton begyalogoltunk a célba. Nem túlzottan tetszett, hogy az autók többsége 20-30 centire megy el mellettünk. Meguntam. A túrabotokról levettem a tappancsokat, s keresztbe fogtam magam elõtt. Kicsit kényelmetlen, viszont a hegyét igen tisztelik az autósok. Maximum 50-60 centire lógott ki mellettem, de másfél méternél nem jött közelebb autós. Érdekes, hogy a gyalogos, vagy biciklis mellett simán elmennek akár 10 centire is, viszont a túrabot hegyétõl, bõ méteres oldaltávolságot tartanak. Nagyon gondolkodom, hogy a trekking biciklimre is rendszeresítek egy ilyen oldaltávolságtartót, persze úgy, hogy a KRESZ által megengedett szélességjelzõt turbózom föl vele.


A célban megkaptuk az emléklapot. A kitûzõt már indulásnál ideadták. Megettem a szendvicsemet, s elhúztam hazafelé. Korán volt még így otthonról elmentem egyet biciklizni, ha már ilyen szép az idõ, meg hogy el is fáradjak egy kicsit.


A túra vonalvezetése kellemes, csak túlontúl rövid, viszont végre az idõjárás is szép volt.


A túra ár/szolgáltatás aránya kissé rossz. 400/300 Ft-ért, szürke árnyalatos térképes itineres igazolólap (saját térkép nem is kellett), emléklap és kitûzõ.