Túrabeszámolók


Barangoló Hegyvidék

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2014
Rita.huTúra éve: 20142014.06.16 22:36:32
megnéz Rita.hu összes beszámolója

https://plus.google.com/app/basic/photos/114032486167939557511/album/6025526700120051601?cbp=yy2zhd7oh639&sview=26&cid=5&soc-app=115&soc-platform=1&spath=%2Fapp%2Fbasic%2F114032486167939557511%2Fphotos&sparm=cbp%3Dyy2zhd7oh639%26sview%3D26%26cid%3D5%26soc-app%3D115%26soc-platform%3D1%26pgpnum%3D1%26spath%3D%2Fapp%2Fbasic%2Fstream%26sparm%3Dcbp%253D11ld9gzyyl5pe%2526sview%253D26%2526cid%253D5%2526s


Sziasztok!


 

Újra csak a Barangoló Hegyvidékrõl...

 

Sajnos meg kell állapítanom, hogy a színvonal csökkent, ahogyan az ország is egyre jobban teljesít. Ott kezdõdött, hogy a tavalyi sorbanállást szerettem volna megúszni, ezért csak 8:50-kor érkeztem a rajtba. Egy kis sor volt, gondoltam addig kérek nevezési lapot. Az már nem volt. Sebaj, állunk tovább. Aztán kiderült; az itiner is elfogyott. Tíz perc türelmet kértek a rendezõk, és elmentek valahová fénymásolni. Addig volt idõ fotózgatni, nézelõdni, mosdót is megtaláltam idén! Majd elkértem az útravaló almát és müzliszeletet is (mert az még volt) nyugodtan megettem, pár ismerõssel beszélgettem, végül 9:32-kor sikerült elindulni. Az eredetileg kiosztott itiner nem tudom mennyire volt részletes, amit én kaptam, azon csak egy vonal és túristajelzések, egy-két utcanév jelölte az útirányt. Hát... ha nem harmadszor indolok a túrának ezen a változatán, bizony nemigen tudtam volna elmenni rajta!  

 

Jó erõben kezdtem meg a lépcsõzést, ment könnyedén, míg a Kis-Svábhegy alatt majdnem elájultam, olyan rosszul lettem az erõs kezdéstõl. Összeszedtem magam és Nacsa sporttárssal beszélgetve haladtunk tovább, mígnem õ úgy érezte kocognia kell, én meg nem, így aztán elbúcsúztunk. Ekkor már tudtam, hogy ma nem látom már többet. Így is lett. A lépcsõk száma tavaly óta sem lett kevesebb, de immár saját tempómban haladva szépen leküzdöttem õket.

 

A pontõröknek köszönet a munkájukért, mindenhol kedvesen fogadtak, pedig a Széchenyi-emléktõl kezdve már igencsak hosszú volt a pontok nyitvatartása a rövid távhoz képest.

 

Idén nem mentem ki az Apáca-rétre sajnos, mert párom sem tudott velem tartani, meg úgy éreztem, hogy így is a sor vége felé kulloghatok.

 

Aztán a végén kiderült, hogy mégsem, mert az itinernek hála sokan barangoltak el különbözõ mellékutakra.  

 

Aztán a célbaérkezés: hiába álltam meg rengeteget fotózgatni (új telómat tesztelgettem), így is 12:44-re megkaptam a kitûzõt és az emléklapot. Elõbbi dátumozva volt, nem tudom, akkor az itiner miért volt reggel kevesebb, vagy annyian nem értek volna célba? Utóbbi meg szót sem érdemel, de hát mit várhatunk ma már 500 forintért?

 

Ja még hátra volt az ebéd! Idén errõl sem tudok pozitívan nyilatkozni, ugyanis a paprikás krumpliba bele volt fõzve a kolbász, így a vegetáriánusok csak nézték, és mikor valaki ezt szóvá tette, még egy túratársnõ fel is háborodott, hogy mit kell ezt így felfújni, nem eszi, hát nem eszi. Eddig még ezen a túrán ilyen nem volt. Idén is bár csak száz embernek ígértek ételt, a vége felé is volt még, csak a csalamádé fogyott el. A maradék kenyérhez ha adtak volna margarint, akkor mindenki, még a vegák is ehettek volna. Meg igaz, hogy nem volt hosszú túra, de lehetett volna melegebb is, és az út során nem kaptunk vizet és az itinerbõl sem derül ki az útvonalat nem ismerõk számára, hogy hol van vízvételi lehetõség.

 

Amúgy én pont azért kedveltem meg a teljesítménytúrázást, mert a frissítõpontok miatt csak minimálisan kell magammal cipelni enni-innivalót, és vásárlással sem kell töltenem az idõt, így nagyobb távot tudok megtenni egy nap, mint ha magamra vagyok ebben utalva.

 

A kvízkérdések idén számomra kicsit könnyebbek voltak, mint tavaly. Google nélkül is 2 hibával bekerültem a dobozba, de idén nem volt türelmem kivárni a sorsolásig még hátralévõ 2 óra hosszát.

 

Azért kíváncsi lennék, ki nyert!:-)

 

Fotók:

 

 
 
 
 Túra éve: 2013
kacsaminatorTúra éve: 20132013.06.05 18:28:00
megnéz kacsaminator összes beszámolója

Ez volt idén a 25. Teljesítménytúrám ennek alkalmából leírom megírom elsõ beszámolómat. :)

Ezen a túrán idán voltam elõször, de nem szereztem sok pozitív élményt, tapasztalatom. :(


Jó dolgok:


-Az útvonal szép, jó volt.

-A pontóõrök kedvesek.(akik mellesleg cserkészek voltak)

-Nem drága túra!!!!!!


Amik nagyon nem tetszettek:


Elõször is láttam hogy az elsõ 100 beérkezõ meleg ételt kap, hát akkor induljunk az elején, hogy biztosan benne legyek...

8:00-ra oda is mentünk haverommal és rögtön szembe tûnt az iszonyú nagy sor(és még késõbb még nagyobb lett, kb 20 percet álltunk mire el tudtunk indulni!!!!!), máskor legalább két aztalnál lenne a nevezés...

A másik dolog még a nevezésnél hogy a fi*eszes aláírásgyûjtõ akárkicsodák ott a zaklatták a sorban állókat, felháborító...


Szóval 8:20 körül el sikerült rajtolni, a térkép az elején még leírta az utcaneveket, de a 2.-3. ellenõrzõpont után olyan szépen el lehetett tévedni a városba(ha nem ismeri az ember már az utat vagy nincs GPS e) hogy az csak na!!!!!(legalább egy pár szalagot kirakhattak volna a szervezõk a neccesebb útelágazásokba...)


Miután felértünk a Széchényi emlékmûhöz a jelzések kitisztultak és végre normálisan lehetett menni! :)


A túra többi része szép volt, jó volt, semmi kifogás nincs ellene. :)


A következõ dolog ami nagyon nem értettem az az volt hogy az itiner szerint a Vadasparki gyermekvasút megállójától a sárgán kell menni a Pálos kolostorromig, ami természetesen nem igaz.

Kis kérdezgetés után megtaláltuk a romot de ez nem is volt olyan nagy baj.

A nagyobb baj az volt hogy a szervezõk azt hitték hogy ezt az 1-1,5 km es szakaszt 2 óra alatt teljesítjük(ugyanis a megállós pont 10:00 kor a cél 12:00 kor nyitott...)

Mi odaértünk 10:20ra...

Telefonálás a rendezõknek, 11 óra körül nagy nehezen megérkeztek, megkaptuk a kitûzõt és az oklevelet, mikor érdeklõdök a fõtt étel iránt csak azt kapom válaszul hogy várjak itt délig az rá és kb 3 kor lesz a sorsolás.



HA EZ A HELYZET AKKOR MIÉRT ÍRJÁK KI HOGY AZ ELSÕ 100 BEÉRKEZÕ KAP ÉTELT VAGY MIÉRT KELL 8 TÓL INDÍTANI(12,9 KM ET  MAXIMUM 3 ÓRA ALATT SIMÁN MEG LEHET CSINÁLNI...)??????


AZ EGÉSZET ÖSSZEGEZVE POCSÉK ÁR-ÉRTÉK ARÁNY!!!!(2 db alma-1 db cerbona szelet volt az ellátás)



Remélem ezeket a hibákat jövõre kijavítját...

 
 
Rita.huTúra éve: 20132013.06.05 16:21:14
megnéz Rita.hu összes beszámolója

 Immár 4. alkalommal vettem részt ezen a túrán, gondoltam, ha már ennyire szeretem, írok róla egy pár sort. :-) 


Bár a rajtban volt egy kis sorállás, ezt az idõt kihasználtuk az ismerõs túratársak köszöntésére. Nevezés és az 500 Ft kifizetése után megkaptuk az útravalót: piros almát és egy választható ízû Cerbona szeletet.


Mivel idén már másodszor megy ugyanazon az útvonalon a túra, (meg az itinert is megnéztem) sikerült a helyes irányba indulni, nem  úgy, mint tavaly. A zöld jelzés tényleg csak a kanyaroknál, útelágazásoknál hiányzik, különben minden rendben vele. :-)  


Az útvonal klassz, ilyen rövid távon (12,9 km) még ennyi lépcsõt!!! :-) 


A pontõrök aranyosak, udvariasak, de az Óra-villát sajna nem tudta megmutatni az ottani pontõr, ugyanis nem ott volt. Gondolom azért várt egy lépcsõsor közepén minket, hogy addig is pihenjünk, míg õ adminisztrál. 


Mivel szintidõ nincs a túrán, meg amúgy is ragyogó túraidõ volt, a Széchnyi-emlék után párommal egy kis kitérõt tettünk az Apáca-rétre (gyermekkori nosztalgia) mely most is gyönyörû volt , nyíló vadvirágai ezer színben pompáztak. Elkápráztatott a nagy ezerjófû tömeges megjelenése. Megtaláltunk itt egy elrejtett kis dobozkát is. ;)


János-hegyen utolértük az éppen itt pihengetõ tatabányai Lacit, akit 2 éve épp e túrán ismertünk meg. Sikerült a helyes útra csábítani õt és túratársnõjét. :-) 


A célban pedig a kitûzõ és oklevél mellé ismét megkaptuk a jó nehéz helytörténeti kérdéseket, amelyek megválaszolásával megdupláztuk az esélyt a sorsoláson. Jaj, az a sorsolás! Arra minden évben olyan sokat kell várni! Igaz, hogy jó társaságban... Meg a finom káposztás tésztát is (ami az idei menü volt) le lehet még sétálgatni, de szerintem 9-14 h-ig ezt a túrát mindenki be tudja járni. 


Az ebédre visszatérve pedig szenzációs, hogy az elsõ 100 beérkezõnek ígértek ételt, de a tudomásom szerinti majd 200 indulóból senki sem maradt éhen. Márcsak azért sem, mert itt a szervezõk mindig gondolnak a vegetáriánusokra is, hogy számukra is fogyasztható legyen az étel. Nagyon köszönjük!


 

 
 
 Túra éve: 2012
MirPTúra éve: 20122012.06.04 17:00:34
megnéz MirP összes beszámolója

Barangoló Hegyvidék (helytörténeti teljesítménytúra)


Túrabeszámoló és képek az alábbi linken:

http://teljesitmenyturaim.blogspot.hu/2012/06/barangolo-hegyvidek-helytorteneti.html

 
 
 Túra éve: 2011
engelsfeldTúra éve: 20112011.05.30 18:27:03
megnéz engelsfeld összes beszámolója

Barangoló Hegyvidék


Az idei teljesítménytúra útvonala a Hegyvidéket délkeletrõl indulva északnyugati irányban átlósan szelte át bemutatva minden hellyel-közzel kulcsfontosságú helyi történelmi, kulturális, szakrális és természeti értékét Mátyás király városának.


A Márton Áron téri rajtnál tapasztalt szelid tumultusnak feltehetõen az egyórás nevezési limitidõ és a száz ajándék emblémázott póló lehetett az oka, de a gyalogtúra megindulását érdemben nem akadályozta. Az egylapos itiner az igazolólapon kívül sok újdonságot nem tartalmazott, a térkép pedig - számunkra - használhatatlannak bizonyult. Egyedül a müzliszeletnek örültünk igazán.


Az Ördög-orom igencsak meredek kaptatója és morzsalékos talaja kissé próbára tett bennünket, de percekig gyönyörködhettünk a szeles idõjárásnak köszönhetõ tiszta kilátásban a természetvédelmi terület platójáról. A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút végállomásához az Úti Madonna-kápolna érintésével jutottunk fel, majd a Rege úton siettünk tovább az Ybl Miklós alkotta Széchenyi-kilátóhoz, amelynek eredeti helye a Városligetben volt.


A kilátótól leóvatoskodtunk a régen szebb napokat látott, ma foghíjas, ingóköves lépcsõkön a Karthauzi útra.  Elhaladtunk a Fogaskerekû régi végállomása és az Eötvös József-park mellett és hamarosan feltûnt a Jókai-iskola napórával ellátott szecessziós stílusú emeletes épülete, amelynek technikai kuriózuma egy kémény, amelyet Alphons Custodis világhírû cége épített. Az iskola mellett található Jókai-agorán kívül látnivalókat kínált az Ybl Miklós építette Szent László-kápolna, a Diana-parki hõsi emlékmû és az a ház, amelyben Erkel Ferenc zeneszerzõ lelte halálát. 


A Béla király úton két  forrás is tárt karokkal várt bennünket, az egyik a Devecseri-parki Város- vagy Doktor-kút, a másik kicsit távolabb, az utcának is nevet adó forrás, a Béla király kútja. Utunk innen felfelé vezetett a Schódelné Klein Rozália operaénekesnõ dicsõségét 1840 óta hirdetõ Normafához. A  fõvárosra páratlanul szép kilátás nyílik errõl a helyrõl.


Utunkat csak néhány percre szakítottuk meg a Disznófõ-forráshoz menet, elõbb balra a Szent Anna-kápolnának, kicsit lejjebb pedig jobbról a Kossuth-szobornak inthettünk búcsút.


Miközben a völgyben kanyargó Zugligeti út ragaszkodóan követett bennünket, máris elhagytuk a Fácán-dombot a Hild József építette egykori Fácán vendégfogadóval és felkapaszkodtunk a Tündér-sziklához. 


Nem sokat idõztünk itt, lendületesen suhantunk tovább a budaszentlõrinci pálos kolostor romkertjéhez, Remete Szent Pál és áldott Mária szobraihoz. A Budakeszi út mellett található szépen rendben tartott emlékhely és környezete méltó a magyar alapítású pálos rend iránti tiszteletre és hódolatra.


A Gyermekvasút nyomvonalán haladtunk tovább, két állomást is érintve, az  1910-ben emelt Erzsébet-kilátóhoz, ahol maga a királyné 1882-tõl haláláig négy alkalommal is megfordult. A kilátó tetejérõl felejthetetlenül szép panoráma tárult elénk.


A túrázók a vándorút végén kitölthettek egy egyszerû tesztet, melynek helyes válaszai - nem sorrendben - a következõk:


1. Rácz Aladár, Kossuth-díjas cimbalommûvész


2. A Farkas-völgyi Úti Madonna-kápolnát 1998-ban újították fel.


3. A Város-kút neve valaha Doktor-kút is volt.


4. A Jókai-agorán az író egy kisfiúval folytatott társalgást.


5. A Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomása mellett a Bibliaház épülete található.


A túra során az ellenõrzõ állomásokon cserkészek látták el a pontõri szolgálatot, ki több, ki kevesebb odaadással. Dicséret a rendezõ Hegytörténeti Gyûjtemény és Galéria lelkes munkatársainak és a lelkiismeretes pontõröknek. A csendes és derûs túratársaknak külön köszönet.     


Gaudeamus igitur.




 


 

 
 
 Túra éve: 2010
tuliTúra éve: 20102010.06.07 12:16:12
megnéz tuli összes beszámolója

Május 16-án hajnalban az ablakon kinézve úgy döntöttünk, hogy sehová nem megyünk, majd elvitte a tízemeletest a vihar...


Szomorkodtunk, hogy nem leszünk a túrán, ám a rendezõk nem hagyták veszni a dolgot, így ismét felkerült a repertoárba.Ragyogó napsütés, és mindjárt a vonaton egy ismerõs: Erzsi néni. Amikor fél kilenckor a rajthoz értünk, már voltunk jópáran, gyors csekkolás, az elõnevezõknek járó póló, a csoki és az alma vételezése után rövid taktikai megbeszélés, majd indulás.


Egészen a Csacsi-rétig nem is volt gond, minden ment mint a karikacsapás. Ott szépen benéztük a jelzést és szépen elindultunk a elõre...a sárga kereszten - a sárga sáv helyett. Rá is jöttünk hamar a tévedésre, visszafele menet meglett a sárga, gyerünk.


Oké, de egyszer csak van egy mászóka, egy kidõlt fa. Merre menjünk, hát gondoltuk, felfelé. Kb 2 km után jöttünk rá, hogy nagyon nem jó az irány, mert sehol egy jelzés. Szerencsére a környéken volt egy férfi, aki jól ismeri az erdõt, õ (vissza)irányított minket a katonasírhoz, ahol elõzõleg a pontõrök jóvoltából gitárzenét hallgathattunk. Onnan visszamentünk a mászókához, és éppen jókor értünk a mászókához, egy népes csapat ugyanis éppen akkor készült felfelé indulni. Rájuk szóltunk, hogy balra kell fordulni. A jelzés kb 10 méterre volt a kidõlt fától, rendben, irány tovább. Innen -mondhatnám- eseménytelen volt a túra, hacsak azt nem fûzöm hozzá, hogy egy cirka 30 cm hosszú barna sikló teljes nyugalommal hagyta magát lefotózni.


http://picasaweb.google.hu/balintrka/BarangoloHegyvidek1420100606#5479932761943752114


http://picasaweb.google.hu/balintrka/BarangoloHegyvidek1420100606#5479932775435942562


 


A célba érve várt minket az elõnevezéshez járó krumpis tészta és a csalamádé, valamint jó két órával késõbb az ajándéksorsolás.


A pontõrök jókedvûek és segítõkészek voltak, a rendezõk pedig alaposak.


Köszönjük a túrát!


 

 
 
engelsfeldTúra éve: 20102010.06.06 15:35:33
megnéz engelsfeld összes beszámolója

A május 16-iki hegyvidéki barangolást elmosta az esõ és a példa nélküli vihar: akkor a Csacsi-rétig voltam csak bátor bejárni az útvonalat, de szégyenszemre - agyonázva és kiábrándulva - visszafordultam.


Láss csodát: mára ragyogó napsütés, igazi Hegyvidéki Barangolóra csábító, kellemes idõ fogadta a túratársakat. Az útvonal szemre tetszetõs, látogatott helyekre csábított - gondoljunk akár a Normafára, akár Makkosmáriára vagy a Szépjuhásznéra -, alkalmat adott a teljesítmény tesztelésére - volt benne lejtmenet: Normafa-Makkosmária, egy kis hegymenet: Szépjuhászné-Jánoshegy és szintbeli erõpróba: Végvári-szikla-Csacsi rét  - és nem utolsó sorban furfangos helytörténeti  fejtörõt is kínált. Az ellenõrzõ pontok cserkész õrei mindenütt mosolygósan és kedvesen fogadták a túrázókat, a fejedelmi ellátás (alma és müzliszelet, melegétel) minden kényes igényt kielégített, az itiner ugyan lakonikus volt, de a hátnyomat térképével sem igen lehetett eltévedni, a rendezõk egytõl egyig kitettek magukért, dicséret illeti õket. Kívánhatok-e ennél többet?


Beszámolóm végére hagyom a helytörténeti kérdésekre adott válaszaimat:


A svábhegyi víztorony domináns színei: barna és haloványsárga. A helyes válasz: barna és fehér


Az Anna-rétrõl látszik az Erzsébet-kilátó.


A katonasírban három ismeretlen magyar honvéd van eltemetve.


A Csacsi-réten van tûzrakó hely.


A makkosmáriai templom 1748-ban épült. A helyes válasz: 1762/68 között épült a makkosmáriai templom.


Kapa Gyula emlékére a XV. Spartacus SE helyezett el emléktáblát a Végvári-sziklán.


A Szépjuhászné gyermekvasúti állomás kétvágányú.


Az Erzsébet-kilátó út vezet fel a jánoshegyi kilátóhoz.