Túrabeszámolók


Cserkészparkok

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2012 2013 2014
 Túra éve: 2012
GeldarTúra éve: 20122013.08.29 01:20:18
megnéz Geldar összes beszámolója

Cserkészparkok 30


Különösen nehéz túra virradt ezen a napon. Andrissal neveztünk a 30-as távra, észben tartva, hogy a hóolvadás az elmúlt hét enyhe idõjárása miatt felgyorsult, s valószínû, hogy több szakaszon sár lesz. Pontosan így történt. Adyligeten neveztünk, a hírhedt Fekete-fej alatt, s rögtön az elején sikerült eltévednünk - illetve a jó úton maradnunk, a többi túrázó került a rossz útra - végül meglett a közös. A sár hamarosan pokolivá vált, a kerékpáros táv egyetlen nevezõje a Sztrilich Pál Cserkészparkban várakozott (és valószínûleg fohászkodott), mikor odaértünk. Jó kedvû egyetemisták társaságában haladtunk tovább, majd egyre inkább elmaradtak, így két másik sráccal haladva jutottunk be az erdõbe újra. Remeteszõlõs után izzasztó emelkedõ várakozott, majd újabb sáros szakaszok. Ekkorra már nagyon elegem volt, így a zöld szakaszon már nem próbálkoztunk a feljutással. Ehelyett a térképet követve átvágtunk egy mezõn, térdig süllyedve a sárba, és egyenesen a második ellenõrzõpontig meneteltünk. Nem vagyok benne biztos hogy jobban jártunk, de a másik út egyszerûen járhatatlan volt. A java azonban csak most jött. Pilisborosjenõrõl kiérve elõször egy kisebb, majd egy nagyobb hegy állt lesben. Az elsõn viszonylag hamar túlkerültünk (Köves-Bérc), majd a falut végleg elhagyva, a fantasztikus Teve-szikla mellett elhaladva megkezdtük a Kevély-nyereg mászását. Eddigre az összes túrázó elmaradt, csak szembejövõ kéktúrázókkal találkoztunk, az elég hosszú kaptatón. A nyeregben pihentünk egyet, aztán leereszkedtünk Csobánkára, egy minden eddiginél sárosabb úton. A célban meleg étel várt, ami javított a hangulatomon - azóta nem voltam, de ilyen sárban nem érdemes nekivágni.

 
 
czenegabiTúra éve: 20122012.02.26 18:09:37
megnéz czenegabi összes beszámolója

Cserkészparkok 30 kmeres távja


Üdvözlet minden kedves olvasónak ezen a szép napsütéses vasárnapon!


A túrán való részvétel nem szerepelt a nagy év eleji kívánságkosárban, azonban a napja elõtti két héttel megtetszett és úgy gondoltam részt veszek rajta. Megvallom õszintén élt bennem egyfajta sztereotípia a cserkész elnevezés miatt: arra gondoltam, hogy majd sok cserkészkalapos, nyakkendõs igazi cserkész közt fogok nevezi, azonban a szeles idõjárás miatt nem a megszokott 150-200-as tömeg között neveztem, hanem olyan 10-15 fõs sorban, õk is inkább a katonai ruházat vonalát követték.


Az autózás, metrózás, villamosozás, buszozás után a nyitási idõpontot követõen negyedórával sikerült rajtolni. Adyligetrõl az elsõ kijelölt cserkészparkig könnyû útvonalon sikerült haladni annál is inkább mert egy tál alakú völgyben fekszik és így csak süllyedni kellett. Ekkor még nagyobbrészt kiépített aszfaltúton haladtunk és itt csatlakoztam 2 túrázóhoz is, akikkel aztán az útvonalat együtt jártam végig. Sok-sok köszönet Csillának és Vilinek a jó társaságért és a nehezebb szakaszon a biztató szavakért. Remélem még sokat kirándulunk együtt. :)


A pecsét begyûjtése után egy emelkedõ szakasz következett, mely egy kisebb részen vadkerítés és szántóföld mellett vezetett és a végén beért egy erdõs részre. Ekkor kaptunk ízelítõt a sárból is, hiszen süppedõs lett nagyon a talaj és ahová csak ritkán ér el a nap ott még jég borította a felszínt. Az erdei szakaszt Remeteszõlõs településre való ereszkedés követte –volna, azonban az egyik jelzésnél a rossz irányt választottuk és meglepetésre Nagykovácsiba érkeztünk. Itt gyorsan fel kellett állítani egy alternatív útvonalat, (mert távolabb kerültünk a következõ pecsételõhelytõl) Végül is megoldottuk a dolgot és ha plussz kilométerek beiktatásával is, de odaértünk a következõ ellenõrzõpontig. (Pilisborosjenõ) Innen következett egy meredekebb szakasz felfelé, ahol egy idõsekbõl álló túracsoportba is sikerült belebotlani. Az utolsó pecsételõhely a cél elõtt a Kevély-nyereg volt, aminek a környéke nagyon tetszett, bár a feljutással nagyon megküzdöttem. Még ezelõtt a pont elõtt az úgy nevezett tevesziklákat is meglátogattuk, aminek a kis fenyveses környéke nagyon elnyerte a tetszésemet. A nyeregrõl Csobánkára egy kellemes séta keretében ereszkedtünk le és a célban élvezettel fogyasztottunk el némi zsíros kenyeret meleg tea mellett. Hazafelé szeles, de egyébként napos idõ kísért minket.


Egy dologban változtatnék: az útvonalleírás elsõ 10 kilométerét mindenképpen bõvebbre szabnám, mert sok a bizonytalan pont és nagy az eltévedés lehetõsége. Egyébként klassz volt a túra és lelkesek a szervezõk is. Köszönet nekik. :)


Ez volt az elsõ alkalom, hogy a telekocsi rendszert használtam és nagyon elégedett vagyok vele. Örömmel töltene el, ha ez a fajta utazási mód elterjedne, hiszen ez azt jelentené, hogy a kölcsönös segítségnyújtás is terjed.


Jó pihenést mindenkinek!