Túrabeszámolók


Cerveno Modry Teslacky Okruh

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2012 2013
 Túra éve: 2019
HeliosTúra éve: 20192019.07.31 11:41:40
megnéz Helios összes beszámolója
            Ismét túrára indultam vonattal. Br. Vinohrady-n átszállás villamosra és „Cintorín Rača“ megállónál leszállás. A rajt helyére sétálva, megtörtént a bemelegítés, így a bejelentkezés utáni emelkedő nem jelentett gondot. Meglepetés ellenőrzőpontnak is kellett volna lennie, de nem leptek meg. Viszont a később indulónál, már láttam a pecsétet. Ismerős terepen jutok Včelín büféjébe az 1. EP.-ba. A következő útszakaszt kisebb tavacskák tarkítják. A szél súgása felerősödik és az eddig csak pötyörésző eső, esővé válik. Az esőköpenyt magamra véve, a „Hrubý vývoz“ jelzőoszlopa  fogad. Salaš visszafelé gyalog 1,6 Km, kerékpáron 1,7 Km, autóval meg biztosan 3 Km. Valójában  a kerékpárostábla 50 m-rel távolabb van a Salašt jelzőjétől, ezért a távbeli eltérés. Salaš-on két oszlop is jelzi az irányokat, csak mindkét oszlop fatörzs mögé került, mintegy elrejtve azokat. Košariskon nagy tábla fogad, rajta egy üveg sör díszeleg, jobbra mutató nyíl, meg az „Občerstvenie, Zapadnutý kút“ felirat. Ha tovább haladsz a jelzett irányban megtalálod a tábla párját is, balos nyíllal. A parkolóba jutva a középső épület rejti a 2.EP.-ot.  Az eső rég elállt, én meg megszabadultam az esőköpenytől. Másfél kilométer megtétele után vasrúdon P és K jel, egyenesen haladva a rossz irányt választom. Jobbra 90°-ban a Z kerékpáros jel irányába kell menni. Borostyánkő várához hullámos terepen jutok. A várat kiemelkedő sziklára, ún. bálványra építették, amin az ottlétemkor két hegymászó-csoport is edzett. Sok hétvégi kirándulóval találkoztam a várnál. Majd durva lejtőn jutok Borinka faluba és lejtőn érkezem a Máriavölgybe a téren található 3.EP-ba, a pincekocsmába. A téren van a Pozsonyba induló busz megállója is. A kútnál vizet töltök a flakonba és meredek emelkedővel hagyom el a falu épületeit. A következő 4.EP. Kamzík-on a P és S jel találkozásánál  a jelzőoszlopon pecsételő formájában található. Az időből jócskán kifutva indulok a K jelen a cél felé. Természetesen sötétben.

           Célban a kocsmába nyitva kis helyiségbe lépek. Néhány asztal, a mellettük ülő törzsvendégek és némi cigarettafüst árulkodik a mindennapok egyhangúságáról. Falon a TV lehalkított állapotban közli a híreket és a reklámokban bővelkedő adását. Szemben a söntés két lépés hosszban nyújtózik. Köszöntjük egymást a kocsmárosnéval és a pult mellett elhaladva újabb helyiségbe megyek. Az itt tárolt ládák még kisebbé alakítják. A következő terem tágasabbnak tűnik a szemközti fal előtt álló hosszú asztalával és a mögötte ülő Rendezőkkel. Utolsóként érkezve, nevemen szólítanak.  Indulóban voltak 18.10 ó lévén. Kétszeri nekifutásra kitöltötték a „Dekrétum“ nevű iratot és ekkor érkezik az utolsó utáni, akiről nem is tudtak, Richárd személyében. Magyar létére töri a szlovák nyelvet. Köszöntöm én is és az oldalra nyíló legkisebb sötét zugba megyek a beizzadt ruhám cseréjére. Vásárolt teámmal bekvártélyozom magam a rakárként is működő ládás helyiségbe és várok a srácra. . . Szendvicsemet elfogyasztom, teámat megiszom, az óra meg túlment hét órán, de még mindig a nemzetközi kapcsolatokat ápolják. Tovább nem várva, kifordultam a kocsmából és még idejében, a frissítő zuhét megelőzve értem az állomásra.

           Írásos emlék Borostyánkő várát 1273-ban említi. A tulajdonosok 1390-től: Szentgyörgy és Bazin grófjai, II. Szentgyörgy Kristóf, Serédy Gáspár, Pozsony várának kapitánya Eck, II. Pálffy Miklós, Fugger Mária, IV. Pálffy Pál. 1644-ben svéd katonák nem tudták bevenni, 1645-ben felújították és III. Pálffy Leopold idején kiégett. Az elhagyott várat Napóleon katonái 1810-ben felrobbantották.

            A vár nevei: 1284 Perustian, Peristian, 1439 Borostyán, Pulestian, 1476-tól Borestyankw, 1786 Borostyánkő.