Túrabeszámolók


túra éve: 2017
Pilis barlangjaiTúra éve: 20172017.05.02 14:28:31

Pilis barlangjai 50 – 2017.


- avagy a tél áprilisi tréfája


A túranaptáramba februárra évek óta fixen be van égetve ez a túra. Idén azonban hiába kerestem a februári túrák között nem találtam sehol. Aztán egy túratárs hívta fel a figyelmemet, hogy a túra nem marad el, csak idén áprilisban fogják rendezni. Kis hiányérzetem is támadt hirtelen: a jól megszokott havas-jeges, csúszkálós, sötétedésbe nyúló, kemény téli túra helyett egy napsütéses, madárfüttyös tavaszi túra vajon milyen lesz? Persze ettől függetlenül nem volt kérdés, hogy ott a helyem idén is!


Erre aztán tessék, jött az áprilisi havazás és helyreállt a világ rendje, a Szervezők ezt is elintézték J


Ennek ellenére a hó nyomai a túra első felében csak hébe-hóba bukkantak elő. Ideális terepviszonyok mellett ideális túraidőben az első 20 km gyorsan meg is lett. Ez volt a bemelegítés, a korábbi évek tapasztalataiból jól tudtam, hogy a túra „érdemi” része az emelkedőkkel még csak most kezdődik. Kevély-nyereg, Hosszú-hegy: izzasztó mászások, aztán frissítés a Trézsi-forrásnál és felkészülés az utolsó etapra. A Legény-barlang felé tartva kezdett világossá válni, hogy a hó azért mégsem tűnt el nyomtalanul. Egyre mélyebb vizes hóban, latyakban, sárban caplattam felfelé. Emellett időnként az eső is rákezdett, úgyhogy áztam alulról és felülről egyaránt. A Zsivány-szikláknál már kezdett sötétedni is, úgyhogy mozgósítottam az utolsó tartalékaimat és gyorsan lezúztam Pilisszentkeresztre. A barlangászkodás elvitt némi időt (amit abszolút nem bánok), így pontosan 13 óra alatt értem be a célba, ahol igazi terülj-terülj asztalkám várta a túrázókat. Nem jóllakni járok a túrákra, de a halomban álló palacsintáknak nem tudtam ellenállniJ Sőt a figyelmes Szervezők még az értem jövő kis családomat is megvendégelték!


Külön kiemelném a túra igazi különlegességét a barlangokat, amelyeket a vállalkozókedvűek közelebbről is szemügyre vehetnek. Én minden évben élek is a lehetőséggel, így a Bátori-barlang és a Solymári-ördöglyuk nem okozott különösebb meglepetést. Ellenben a Kiss Péter-barlang, amelybe a korábbi években nem lehetett bemenni, márcsak azért sem mert nemrég tárták fel (http://foldalatt.hu/pilis-es-visegradi-hg/kiss-peter-barlang/). Itt már voltak négykézlábas, kúszós-mászós szakaszok is, igazi barlangász feeling. Enyhe klausztrofóbiám ellenére nagy élmény volt, de ugyanakkor megkönnyebbülés is volt újra a szabad levegőre jutni J


Köszönöm a túrát a Szervezőknek, és remélem, hogy a vártnál kevesebb résztvevő nem szegi kedvüket és jövőre ugyanilyen lelkesedéssel fogják megrendezni. Én legközelebb is jönnék! J


(Extra szolgáltatásként még az elveszettnek hitt, a célban felejtett túrabotomat is visszajuttatta hozzám a Főszervező Budapestre, ezer köszönet érte ezúton is!)


G B

 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár