Túrabeszámolók


túra éve: 2008
Őszi 30-as tt. a Burok-völgyön keresztülTúra éve: 20082008.09.08 22:56:21
Nyárba forduló õszi tekergés

Hajnali indulás, korai érkezés, de nem elég korai ahhoz, hogy ne kelljen várnunk az itinerre, mivel - szervezõk nagy örömére - többen indultak, mint amire elõzetesen számítottak. Ezt a kis problémát gyorsan áthidalták, de így is csak 8.45-kor sikerült nekivágni a papíron 26 km-re kiírt túrának (szerintünk több volt, bár nem volt nálunk GPS).
Az 1.ep-t kalandosan sikerült elérni, mivel a Tési út keresztezése után nem volt egyértelmû az útbaigazítás, de nem bántuk meg, mert így mi láthattuk az erdõsáv túlsó oldalán idõzõ õzeket.
Az 1.ep-t elhagyva jól követhetõ kiszalagozott, de látványokban keveset (inotai gyárak) mutató úton jutottunk el a 2.ep-ig. Innét továbbra is kiszalagozott úton értük el a völgy bejáratát.
A völgyben igazi akadálypálya fogadott bennünket: úton keresztbe dõlt fák, csúszós mészkõsziklák és az ösvényt két oldalról szegélyezõ csalánerdõ. Viszont mindezért kárpótolt minket az érintetlen buja természet látványa. A völgyön való áthaladás igen hosszadalmas procedúra, és minket már a végén kicsit nyomasztott a két oldalról folyamatosan fölénk nyúló sziklafal, a nyikorgó fák, melyek az enyhe szélben úgy hajladoztak, mintha pont akkor akarnának kidõlni, mikor mi alattuk vagyunk. A völgy utolsó harmadán a 3.ep-nél két beszédes öregúr adott rövid útbaigazítást a hátralévõ szakaszról (tudunk olyanról, aki nem hallgatta meg...+ 2 km).
A völgybõl kiérve aszfaltúton kellett továbbhaladni, ami igen kellemetlen a fáradó lábnak. Ismét keresztezve a Tési utat értük el a 4.ep-t, ahol házi bodzaszörppel frissítettek minket, ami igen jókor jött, mert bár õszi túra, a hõmérséklet és az idõjárás igencsak nyárias volt. Innen már lejtmenet következett a Csörget völgyön keresztül, kezdetben erdõben, majd kopár dombok között vezetett az út Várpalotáig. A városban az érdeklõdés több segítséget adott, mint a jelzések, de így legalább sörrel tudtam oltani szomjamat (vizünk már nem volt).
A célban ásványvíz és mosolygós zsíros kenyerek vártak elpusztításra.
Jól szervezett túrán vettünk részt segítõkész és kedves szevezõkkel, és az alacsony részvételi díj ellenére bõséges ellátással.

 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár