Túrabeszámolók


túra éve: 2009
Téli MátraTúra éve: 20092009.02.17 20:30:26
yorick!
Igazad van! Elnézést kérek és nem is fogok többet írni ilyenekrõl... Igazából csak olvasgatni akartam ki hogyan éli meg a kedvenc túrámat, de bosszantott a téma és nem bírtam ki, hogy ne reagáljak. Pont mint te a mi írásainkra. Azért kössz, hogy felhívtad a figyelmet! Bocs!
 
 
Téli MátraTúra éve: 20092009.02.17 20:13:38
Szép napot mindenkinek!
Anonymusnak válaszolnék. Igazad van, kissé ellentmondásos amit írtam... Nem akartam hosszan írogatni, így tömöríteni próbáltam, egy-két gondolat felett pedig elsiklottam. Amit írni akartam, hogy figyeljünk egymásra. Az autós hasonlatban is van valami, de: ha valaki elõz, nem haladsz az út közepén. Igaz? Tehát figyelsz és segítesz. Én sem álltam be a bozótba, csak félrehúzódtunk az egyik oldalra. Kissé bosszúsan láttam, hogy ha szélesebb az út, képesek az emberek egymás mellett menni, hárman, négyen is, ami még nem baj, mert nyilvánvaló, hogy így kellemesebb beszélgetni. De ilyenkor jön az egymásra figyelés, ha valaki gyorsabb, lehúzódunk. Erre gondoltam. Mint ahogy a belsõ sávban sem haladunk, ha valaki elõzne. Fõleg, hogy jobbra tartás van. Persze nem lehet és nem is kell szabályokat felállítani, hisz van pl. kresz is, mégis a fõvárosi közlekedés valami mást mutat... Mit is? Önzést. Szóval nem a futók mellett szóltam, hanem az egymásra figyelés mellett. Nem megoldhatatlan feladat. És mint írtam, én nem tapasztaltam a bunkóság nagyobb jeleit, tehát azt hiszem nagyrészt sikerül is figyelni. Még egy gondolat. Mindenki a saját szemszögébõl látja a dolgokat. Én a közepes sebességûek közé tartozom. Így érint mind a két oldal, de talán nem olyan élesen látom a különbséget, mint a gyorsak, vagy a lassúbbak. Viszont, ha a futókat kivennék, akkor is lenne gyors, közepes, lassú... A probléma addig fennállna, míg különbözõ tempójú emberek mennének. Éppen ezért, szerintem nem a szervezõknek kell módosítani, hanem nekünk alkalmazkodni. Úgy látom, a nagy résznek sikerül. Kivétel pedig mindig lehet, mint ahogy szemetelés is van még mindig a túrákon... De ha szerencséd van és erre is figyelsz, azt is láthatod, hogy van, aki más után is felszedi. És van aki kivár, esetleg az út mellett fut el és van aki megköszöni ha elengeded. Én azért megyek, hogy jól érezzem magam, és mindig sikerül. Nekem félig teli van a korsó.
 
 
Téli MátraTúra éve: 20092009.02.05 20:12:34
Hali!
Kissé meglepett egyik-másik hozzászólás... Már kb. 15 éve túrázok rendszeresen. A Téli Mátra az egyik legjobb túra szerintem. Láttam már pár szervezést, megegyezhetünk abban, hogy ez az egyik legjobb. De amiért írásra szántam el magam: lökdösõdõ futók??? Én biztosan másik csatornát nézhettem... Még nem találkoztam velük, pedig lett volna alkalmam rá. Igaz, ha hallom, hogy valaki gyorsabb nálam, már nézem is, hogy hová állhatnék félre. EZ A TERMÉSZETES!!! És õk megköszönik. Ez meg plussz, mert tudom, hogy a beszéd nem segít a légzésben, nem is várom el. És van, akinél én vagyok gyorsabb. Ilyenkor én elõzök, szintén körültekintõen. Nem vagyunk egyformák. Korban és kondiban különbözünk, nem mehet mindenki azonos tempóban. És javítsatok ki, ha tévedek, de ha valaki más tempójában kell haladni, az még fárasztó is. Akkor miért is ne futhatnának (akik tudnak), irigykedjünk a kondijukra, de hagyjuk õket haladni! Lehetelõleg ne álljuk el egymás mellé rendezõdve az utat, mert az igen bosszantó... Akit meg zavar a tömeg, hát mehet saját szervezésû túrára. Alig találkozik valakivel, elhihetitek. A teljesítménytúra a teljesítményrõl szól. Ha vadakkal akarsz találkozni, csendesen szemlélõdni, nem itt a helyed. Én is máshol keresem ezt. Nem értem, miért kell egymást piszkálni ilyen aprósággokkal. Régen, amikor még jóval kevesebben sportoltak így, szinte családias hangulat volt. Mindenki beszélt mindenkivel, segítették egymást (pl. izomlazító kenõcs, csoki stb.). Mindegy a teljesítmény, mindegy a kor, a nem, a ruházat... Hisz mindenkiben volt közös: a természet és sport szeretete. Én úgy látom, ez elveszett. Biztosan van, aki tudja mirõl beszélek. Lehet, hogy hülyén hangzik, de egy napra lehetnénk nyitottak és barátságosak, segítõkészek. Visszakapjuk, és jó érzés!
Abban is van valami, amit Röfi írt. Aki a teljesítményre megy, annak minden másodperc számít. Jó lenne nekik, ha külön mehetnének. Ott a pont. De nemcsak futók mehetnek idõre. Én is elõzgetek, mások is, és akadnak, akik ismerõssel vannak versenyben, vannak, akik magukkal. Nekik is számít az idõ.
Mindezt mondom én, aki nem 4 óra alatt teljesíti a 40 km-t (minden tiszteletem az övék!!!). Gratulálok annak, aki jobb nálam! Annak is, akinek több idõ kell.
 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár