Túrabeszámolók


túra éve: 2013
KitörésTúra éve: 20132013.02.10 10:39:29

Kitörés 25

Solymár, vasárnap 2 óra 9 perc.

 A benzinkút sötét. A 60-as távon megsérült társam a felvételét kérte Solymár-töltõállomás térségében. Ahogy várakozom, egy túrázó a fejével a kocsim felé biccent. "Ezek ilyen civil rendõrök." Kiszólok: "Épp teljesítettem a 25-öt." "Ja, bocs." Újra találkozom a 3 órával  korábban a Virágos-nyeregben elhagyott haverokkal is, akik folytatják a 60-at.  

Óbuda-Testvérhegy, 2 órával korábban.

 A két kitörõ nem számolt azzal, hogy a cél közelében elrejtett gépkocsijuk a jég foglyává válik. Negyedórás késlekedéssel indulnak (úgy gondolják) haza. 

Kapisztrán tér, szombat 17 óra. 

 Egy fogatlan csavargó szólít meg. "Ez az a túra, ami a háborús kitörést eleveníti meg?" "Igen." "A Testvérhegyi útig, ahol tõrbe csalták a magyar honvédeket?" Ahogy a harang üt, egy hagyományõrzõ alakulat elindul az útra. Többen Németországból is jöttek. 

Ugyanott, 17 óra 35 perc.

Három sorállás, össz. 1 óra után elindulunk. "Wir sind 5 Minuten spät!"

Diós-árok, 18 óra 15 perc.
 

 Valódi kitörés-jelleget kölcsönöz a túrának a fakultatív városi útvonalvezetés. Elképzelem a lõállásokat a Fogas hídjánál. Meg a parancsnokságokat a Melinda úton. Mindent eláztat a havas szitálás. 

Határ-nyereg, 22 óra körül.

    Már magunk mögött van 4 bélyegzõ. "Aki nem német pecsétet akar, az ne hozzám jöjjön!" A sor hirtelen megnõ: "Miért, olyan is van?" A Szépjuhásznénál egy polgárõr Fókával néztünk farkasszemet, majd a Nagyrétnél megint. Ha a Hárs-hegyen a "biztonságos" kishíd felé megyek, biztos, hogy a bolondokházáig csúszok le. Most egy fatörzzsel a hónom alatt számolom, hogy egy Rippel-fivér / Moonwalk / kõszáli kecske mozdulatsorral hogy tudok kikerülni a labilis egyensúlyi helyzetembõl anélkül, hogy a jégen visszazuhanjak mögöttem jövõre. 

Virágos-nyereg, 23 óra 22 perc.

  Búcsúzunk az akkor még 4 fõ 60-astól és megpróbálunk a tükörjégen a városba jutni. Az erdõben nem kell se térkép, se lámpa, a városban igen. Két ember realizálja a cél gyenge közlekedési kapcsolatát: "Most hogy jutunk innen haza?" Az idõ támogatja a kitörést, alig havazik, messze ellátni, szélcsend van. 

Szomor, vasárnap 8 óra 30 perc.

   3 fõ 60-as csoport a felvételét kéri Szomor térségében. Gépjármûvel a felvételükre indul a 6 órával korábban Solymáron általam felvett társunk. Sikerült. Benéznek hazajövet, lemegyek. A 3 ember tatyak, 56 km-nél kaptak egy Kakukk-hegyet, amit csak néztek. Furcsa, hogy az utcán világos van. 

 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár