Túrabeszámolók


Télies Mecsek/Hó-PITE/Téli Mecsek

efemmTúra éve: 20032005.04.10 20:16:56
Téli Mecsek 30
táv: 32.8km, szint: 1370m, szintidõ: 9óra
teljesítve: 11:05 alatt, átlag: 2.95 km/óra :)

A Téli Mecsek 30 végül is végigjárható volt - bár az átlagosnál némileg lassabban. A tavalyi túrához képest sokkal nagyobb volt a hó, szerencsére jeges szakasz alig. Az idõ szép, délelõtt és késõ délután még a nap is sütött. Nem volt szél és túl hideg sem.
Pécset illetve a rajtot Nagy Lajos -már a topikon is emlegetett :)- autójának köszönhetõen három óra alatt sikerült megközelíteni Székesfehérvárról.
Fél nyolc elõtt nemsokkal kezdtem meg a túrát, gyors és problémamentes nevezés után. (Ekkor még nem sejtettem..), hogy a Jakab-hegyi pontot csak másfél óra múlva érem el. (Furcsa hely lehet ez a Jakab-hegy. Az igazolólap szerint -azonos útvonalon- a 15km-es távon indulóknak 4.5km-re, a 30-asoknak 3.8km-re van. :) Na jó, szint a rajttól mindkét esetben 390m.) A ponton csoki, pecsét.
Kellemes lejtõ(k) ezután, az elõbbinél alig gyorsabb tempóban, félméteres hóban, amit azért a mezõny nagyobbik része elõttem már részben kitaposott. Orfûn pecsét, korlátlan zsíroskenyér- és teafogyasztással együtt. (eddig 10.1km, kb. 3óra alatt)
Újabb óra gyaloglás után (+3.2km/180m) jött a Büdös-kúti kh, az egyetlen(!) pont ahol nem volt szolgáltatás. (Nem is hiányzott.) A fûtött szoba a kulcsosházban viszont a túrázóknak és a pontõröknek is jól jött.
Kánya-forrás (szaloncukor) és Melegmányi-forrás (csoki) után a szintidõnek már háromnegyed óra elõnye volt. (eddig: 20.1km/750m/6.5óra)
Itt szeretném megjegyezni, hogy részemrõl köszönet illeti e túra pontõreit. Sehol sem voltak türelmetlenek, pedig a terep miatt a hivatalos nyitvatartásuk után 1-2 órával tovább is kint kellett lenniük vagy fagyoskodniuk.
Sajnos a melegmányi vízesést idén csak elképzelni tudtuk, mivel hó fedte. (Tavaly gyönyörû volt.)
(Mit jelent az a szó, hogy "mány"?)
Dömör-kapuig újabb két óra alatt értem fel (+5.5km/340m). A délutáni napsütésben nekem ez volt a túra legszebb része. Elfogyasztottam a ponton a szokásos almát, majd az eddig tempóban mentem tovább a Misina majd a Tubes felé. A S- jelzésen tavaly végig jég volt, idén pedig elég sok hó - a szánkózók nagy örömére.
A Tubes pontja már bezárt mire felértem - gondoltam, hogy csak letalálok a sötétben egyedül is.
A túrán eltévedni nem lehetett, mivel az egyetlen kitaposott ösvény (a Mecsekben? :) a túra útvonala volt, nekem itt mégis sikerült. Elnéztem a sötétben a leágazó Zo jelzést, így megnéztem a Sós-hegyi kilátót és irányban jutottam le Pécsig.
Az eltévedés miatt megelõztek a söprük is, így utolsóként értem be végülis 11óra 5perc alatt.
A célban oklevél, kitûzõ (Persze lehetne azon vitatkozni -csak felesleges-, hogy járna-e így a szintidõhöz képest 2 órán kívül. Én úgy érzem, hogy igen, "megküzdöttem" értük.) és szolgáltatásként leves.
Számomra jó túra volt, bõséges ellátással, kiváló idõjárás mellett, a hó miatti nehéz terepen ez volt az eddigi leglassabb TTm. Jövõre remélem ott lehetek harmadszor is.

efemm.