Túrabeszámolók


Hamuház

nafeTúra éve: 20072007.09.19 20:43:50
Hamuház 25
GPS-el mért távolság: 23,2 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintkülönbség: 595 m.
Reggel elég korán sikerült beneveznem, s egy kiváló térképpel és itinerrel a kezemben el is indultam. A megszokottnál kicsit lassabban mentem, mivel a túra egyik célja egy pár új bakancs betörése is volt, s nem szerettem volna, ha feltöri a lábam. Kényelmesnek bizonyult így a vége felé, már nagyobb sebességre váltottam. A Barkócásig végig emelkedett az út, majd pedig lejtõk és emelkedõk váltogatták egymást. A táj szép. Elég gyakran késztetett a fényképezõgép elõvételére. A Burokvölgy gyönyörû. A múlt héten az Õszi 30-as tt-n jártam végig, de most is találtam újabb látnivalót. Például a héten egy újabb évszázados bükkfa dõlt ki, s tarolt le egy-két másikat, vagy az az eset, amikor egy kidõlt fa, a földig hajlított egy fiatal bükköt, s az így növekszik tovább. A Bükkös-árkot hamar elértük, s következett a túra legnehezebb szakasza. Sokkal sûrûbben vannak a kidõlt fák, mint a Burokvölgyben. Javasoltam túratársaknak, hogy az akadályfutás helyett a Bükkös-árok futást kellene olimpiai számmá tenni, vagy ha az nem is megy, de X-terra terepduatlon verseny futószámába bekerülhetne.
Nemsokára a Hosszú-kígyós-árok mellett gyalogolhattunk, majd megkaptuk a következõ ellenõrzõ bélyeget is az Erdei Szentélynél. A Tûzköves-árokból kifelé menet találkoztam a túra egyik legifjabb résztvevõjével, aki kíváncsian tekintgetett a kényelmes gyerekhordóból a nagyapja hátáról. Ezt az emelkedõt letudva, már inkább lejtett az út a célig. Természetesen ezen a szakaszon sokkal több túrázóval találkoztam, mint elõtte, mivel itt a két táv már együtt haladt.
A célban gyorsan megkaptam a kitûzõt, s megettem néhány zsíros és tepertõkrémes kenyeret. Õszintén szólva, én jobban szeretem a teljesítménytúrákon a zsíros kenyeret, mint a gulyást. A zsíros kenyérben még sohasem csalódtam, a gulyásban viszont igen, és nem is egyszer. A túra szervezése, a kapott térkép kiváló volt, akár csak tavaly. Tetszett a táj is bár szerintem a Bakonyalja 25 és az Õszi 30-as a Burokvölgyön át is szebb, de nem lehet minden túrát ugyanarra a szûk területre szervezni.
A Keleti-Bakony Túrázójára tavaly is ugyanilyen feltételekkel lehetett nevezni, csak akkor nem kaptunk külön igazoló lapot, hanem a Hamuház túráé volt az.
A Balatonfüredi TE honlapján (www.bfuredite.fw.hu), a Fotógaléria 2007-es événél megtalálható lesz néhány a túrán készült fénykép, amint palabe felteszi azokat.