Túrabeszámolók


NaHáT / Hangya

nedus65Túra éve: 20072007.09.22 17:15:37
Most indultam elösszõr a Nahát48-on . A reggel 7 órás nevezésnél még nem tudom , hogy minek köszönheti ez a túra a nevét .
Kicsivel 7 után indúltam , már jópáran mentek elõttem . Mivel ma futós napom van , nem öltöztem túl melegen , fáztam is az elsõ métereken a 3 fokos hidegben .
De , mivel az út a Hegyes-tetõre vezet , ez az állapot nem tart sokáig , hamar melegem lesz .
Hegyes-tetõrõl Zebegény az irány . Ekkor jön az elsõ "NAHÁT "!!Csodálatos kilátás a Dunakanyarra , a Pilis csúcsaira és Zebegényre . Tényleg szép . Gyors ereszkedés a faluig , aztán egy viszonylag könnyû szakasz egészen Törökmezõig . A ponton bár kész a tea , de annyira forró , hogy hagyom . Két zyíros kenyér összeborít és futás tovább .
A titkos tervem az volt , még az indulás elõtt , hogy 6 óra alatt teljesítem a távot , többek között egy délutáni családi program miatt , 3 órakor Tápiószecsõn kellene lennem egy rétes- és bukta sütõ versenyen . A dolog csábító , sajnos a teljesítés nem annyira tûnik sikeresnek . 10 km-es idõterveim vannak , és a hat órához 1:12-es idõket kellene mennem , de már az elsõ is 1óra 14 lett . Ekkor még ezt betudtam a Hegyes-tetõnek .
Törökmezõ után a gyanús nevû Hanta-patak következett , ahol a pontõrök még csak félig ébren másztak ki a sátrukból .
Semmi különlegesnem történt , egészen Kóspallagig , mikor is a falut elhagyva eltünt a jelzés . Az utolsó háznál , egy oszlopon szépen felfestve a sárga , sõt nyílszerûen mutatott egy föld út felé . Aztán semmi ,legalább 2 km-en keresztûl .Itiner elõ , olvasgatás ,vissza futás az oszlopig aztán ovatos haladás elõre , újjabb megállás , olvasgatás , aztán valahogy eljutok Érsek-tisztásra . Jövõre már biztos nem lesz gond , de ez rész legalább plusz 15 percembe került . Ekkor már egyre gyanúsabb lett az össz idõre tervezett átlag lehetõsége . Hogy lesz ebbõl bukta evés ?
Ráadásúl a lábaim sem szaladnak valami könnyedén . Nincs igazán semmi bajom , de csak kocogni tudok .
Ez után egy szép rész következik megint . Elösszõr a Só-hegy , aztán a Kopasz-hegy . Ujjabb " NAHÁT "!!Gyönyörû kilátás , szinte teljes körben . Ide fel kell hoznom a lánykámat ! A pontõr srácok éppen elõttem érnek fel egy percel , még szinte lihegnek a nagy zsák alma sújátol . Adnak is gyorsan kettõt , legelább a napi gyümölcs adagom megvan . Márianosztráig csak ereszkedés , onnan pedig hullámvasutazás Kospallagig . Onnan már ismerõs az út . A Halastónál nagy élet van , jönnek-mennek a rövidebb távosok , innentõl megszünik az eddigi magányos haladásom , de ezt sem bánom . A Beacról ismert kéken szaladás Köves-mezõre , aztán egy gyors lejtõs szakasz Nagymarosig , aztán már a Plébániánál is vagyok .
A teljes táv ( az oda-vissza szaladgálásokkal együtt )kereken 50 km lett . Az utolsó 10 km-em volt igazán jó , hiszen 1 ó 10 percen belûl volt , de az össz idõm 6 óra 35 lett . Na , mindegy , amúgy nincs ennek túl nagy jelentõsége , hiszen a fõ cél sikerült : jól éreztem magam a kedvenc hegységemben , csodálatos kilátásokat ismertem meg és majd jövöre több helyismerettel biztosan gyorsabban haladhatok majd .