Túrabeszámolók


Mátra Bátra

LúdtalpTúra éve: 20072007.10.31 10:10:43
A Mátra Bátra különleges hangulatú kis kirándulás volt, és rávilágított arra a tényre, hogy nyugodt szívvel privátban is lehet vállalni elsõre kalandosnak tûnõ túrákat. :-)

A túra eme "szervezett" formáját csak erõs idegzetû, pozitív szemléletû, és full önellátást kedvelõ Futobolondoknak ajánlanám. :-) Itiner nincs, laza szóbeli tájékoztatásban részesülnek az indulók egy szélnek erõsen kitett rajthelyen, Pásztó, amúgy hangulatos kis szegletében a Múzeumtéren.

larzen, olipapa, Mustár (aki hozzánk csapódott sífutóválogatott fiatal srác) és én vágtunk neki a túrának. A szolgáltatás egyébiránt erõs szolidaritást mutatott a BéBu-val, nevezetesen: se pontõr, se frissítés, se célállomás (illetve Galyatetõn van egy kéknyomós kút, ami adott vizet, és valahol utána lett volna leves, de mivel a szóbeli eligazítás idevonatkozó részét már nem tudtuk megjegyezni, és mert a pont még nem volt kiszalagozva, felállítva és ha oda is találtunk volna, a leves sem volt még kész, így errõl is lecsúsztunk.)

Rajtot követõen úgy a 8.-10. kili körül sötétedett ránk, innen már fejlámpás volt a menet. Az idõ végülis nem volt rossz, de jó meg még annyira sem. 0-3 fok körül mozgott a hõmérséklet, ami hála a brutális szélnek, idõnként mínusz ezernek tûnt. Ennek ellenére csak egyszer fázott a kezem, amikor Galyatetõn kicsit hosszabbat "depóztunk". Noha idõnként egy-egy szakaszt meg lehetett tolni, azért összességében szépen lelassít az éjszaka: a láb keresi a lépést, a szem kutatja az ösvényt, így enyhül az iram. Csodás látványt nyújtanak a távoli települések fényei, melyek egy-egy kanyarban úgy tûnnek elõ, mintha karnyújtásnyira levõ apró lámpácskák lennének. Az erdõ épphogy csak mozgolódott, talán a hirtelen hideg miatt bújhattak el az állatok, vagy talán csörtetésünkre húzódtak menedékbe. Így is háromszor szemeztünk õzzel, és egyszer láttunk vaddisznót is. Miután megmásztuk Ágasvárat, Péterhegyesét, Sas Kõ-t, Oroszlánvárat, meg közte futottunk még elég sokat, és ismét megállapítottuk, hogy a Mátrabérc rohadt meredek szakaszokon megy fel Kékesre,
Olipapával a rajttól számított 6:32-vel elértük a célt, ahol feleségem már várt minket.