Túrabeszámolók


Töki Tökölő

efemmTúra éve: 20032005.04.13 00:40:29
Töki Tökölõ 30
31km, 822m

Bevártam a Biatorbágyi célban Budai-HG-t, aki felkeltette az akkor már egy órája a hálózsákjaikban szunyókáló SétáLós-ékat, majd átfuvaroztam a triplázó triót Zsámbékra én pedig elvittem az autót a Szépjuhásznéhoz, ami ugye a Töki Tökölõ 40-es távjának célja.

Egy órácska várakozás után felszálltam a zsámbéki buszra, irány a második túra. (A buszmegállóban megtudtam, hogy a "Szépjuhászné" a buszmenetrendben "Tündérkert" megálló néven szerepel és azt, hogy a kiragasztott távolsági menetrend semmit sem ér -van, de minek?-, a buszok inkább a www.menetrendek.hu-n kereshetõ indulási idõk szerint járnak.)

Zsámbékon a kialvatlanság miatt kicsit fáradtan indultam útnak -végül is jó döntésnek bizonyult, hogy a 30-as távon-, negyed nyolckor, és kezdett melegem is lenni.
A falu felett még lefotóztam a kilátást, és mint egy órával késõbb kiderült, Béno és Kukucs topiktársakat is. :)
Az elsõ pont elõtt beért a kb. 6-os tempóval robogó Pygmea, Nagyondinnye duó, majd a Töki-tetõ pontnál -miután Nagyondinnye és Bénó párbeszédébõl elkaptam egy másik túrázóra vonatkozó jelzõt: "..nem topikos.."- elérkezettnek láttam az idõt, hogy bemutatkozzam Bénóéknak. :)

Kezdett nagyon meleg lenni, és egyre több volt a nyílt terep. A harmadik pontig még a topikos csapattal együtt mentem, aztán már Tinnye elõtt lemaradtam. (A második pontnál nekem nem volt gondom a frissítõvel, a csokit eltettem késõbbre, de a szörpbõl többször is töltöttem, nem volt belõle semmi probléma.)

Tinnyén a második kút már használható volt, kicsit lehûsítettem magam. Éppen mikor elkevertem volna, sikeresen útbaigazított egy helybéli kissrác: "Nem a fagyizót tetszik keresni?". No nem azt kerestem, inkább a pár méterrel arréb lévõ kocsmában ittam fél liter kólát.
A Garancsi hegy elõtti jókora emelkedõn éreztem, hogy -nyilván a meleg miatt- nem megfelelõen sikerült frissítenem és a bal vádlim szeretett volna begörcsölni.

(Nálam a kóla általában bejön, egy túrán nem igénylek mást, csak egy kevés csokit, 6-8 szem szõlõcukrot, valamint folyadékot -vizet vagy plusszt-. A duplázás miatt az elõzõ esti otthoni vacsora óta csak 2 csokit és egy narancsot ettem, semmi egyebet. Sajnos éreztem, hogy az izzadással elvesztett sókat nem pótoltam, emiatt a görcsölés a lábamban.)

Kárpótolt a Garancsi-hegyrõl a kilátás (Budai-hegység, Pilis, Gerecse) a fáradságért, majd a Kõris-völgy elõtti ponton egy kis lazítással és legalább húsz perc pihenéssel próbáltam erõt gyûjteni a Nagy-Szénásra vezetõ emelkedõre.
(Itt is "csak" szörp és csoki volt a szolgáltatás, ami finom volt és korlátlan és elegendõ - csak éppen a melegben valami sósra lett volna szükségem.)

Kedvenc hegyemre vezetõ kaptatónak már eléggé megfontolt sebességgel vágtam neki - pihenéssel együtt a 6.4km-t 2óra 11perc alatt tettem meg. Felfelé pont jókor elõzött meg Ryan, ez -nem tudom miért-, de egy kis erõt adott.

Végre felértem a célba (szintidõn kívül 43 perccel, 4.0-s átlaggal), v63_152 a pontõr és az ott lévõk az utolsó 10 méteren még külön bíztattak is.
Átvettem a kitûzõt és az oklevelet, majd kb. húsz perc nézelõdés, fényképezés után, Nagy Lajos társaságában leballagtam Nagykovácsiba.
A falatozóban kértem 2xfél liter kólát és egy sótartót. :)

Hûvösvölgyön át, a Budagyöngyénél átszállva jutottam vissza Szépjuhásznéhoz az autómig, ahol Bénó, Pygmea, Kukucs, Nagyondinnye -szerintem viszonylag vidáman- pihentek a 40-es távjuk után. Nemsokára láttam Optikát is, aki már korábban beért és szintén jó tempót mehetett a 40-esen, a pünkösdi túramozgalmához jött vissza pecsétért.
Kicsivel késõbb beért -átmenõben a hosszú távon- Ryan. Kb. úgy nézett ki, mint aki teljes menetfelszerelésben épp akkor jön ki egy szaunából.

Nekem ennyi volt a hétvégi duplázás, a magam számára tanulsággal a szükséges frissítésrõl. Igy utólag azt mondom, hogy megérte küzdeni. A vasárnapi volt az idei 25. teljesítménytúrám.
efemm.

A Töki Tökölõn víz a következõ helyeken van: Zsámbék, Tinnye, Piliscsaba felett frissítõpont, Nagykovácsi, Szépjuhászné, Cél.
Szerintem megfelelõen beosztható.