Túrabeszámolók


Szent László

emgergoTúra éve: 20052005.04.14 14:49:35
Szent László 15 + Cserhát 500-as csúcsai

Optika számításai szerint 28,3km/1230m

Miért jó a majdnem ötszemélyes Stilóban középen ülni? - Jägermeister, maszk, miegymás - Vallásos épülés - Bólya vagy bója? - Hogyan közlekedjünk falutól faluig? - Hogyan vadásszunk kódot? - Hogyan legyünk halálpontosak?



A BKV meglepetéssel szolgál reggel: az 5:40-es lekésett metró után indul egy 5:45-kor is, ami egyrészt nem szerepel a menetrendben, másrészt ezt is lekésem, mert kiugrok a pékhez...

6-ra azért a Keletinél vagyok, ahol Güszivel két szólamban vacogunk. Jön Tibet, Baxito, Optika, és a felmentõ sereg Fiat Stilo. Pásztóig középre szorulva kucorgok, ami biztos tök kényelmes ritmikus gimnasztikázóknak, tornászoknak, mûugróknak, balett-táncosoknak, kertitörpéknek és cirkuszi gumiembereknek, de nekem annyira nem pihentetõ. Visszafelé a nálam majd két fejjel magasabb Baxito hihetetlen önfeláldozással vállalta be eme pozíciót...

Az ülõpóztól eltekintve azért jó a Stilóban ülni egyébként, mert meleg, rajtba visz, célból hoz, és stabilan tartja az "Év túraautója" címet :-).

Pásztón kikászálódunk, húzás a buszhoz! Baxito megjegyzi, hogy fázik, és elõvesz egy maszkot! Nem veszi fel, de ha megtette volna, szerintem a buszvezetõ nem mer megállni :-))). Elõkerül egy laposüveg Jäger, de az átok busz is begördül, így várunk a feltöltéssel...

Taron tömeg az állomáson (pedig be se jött a vonat), meg a készülõdõ VadMalac. Meghatottan böngészem a szociológiai tanulmánynak beillõ falfirkákat: "Aki ezt a horogkeresztet felrajzolta, elkapjuk és megöljük!". "Aki ezt olvassa köcsög f*** és hülye cigány!" "Puncifabrikátor" "Ha akarj egy jó sz*pást, hívj", "A punk szar", "A rap szar".

Na szóval kis mai irodalom. Meghúzzuk a laposüveget, Tibet és Baxito elfüstöl a hosszútávon, Güszivel és Optikával egyéb terveink vannak. Tar szélén szúpa+kegytárgybolt. Elrobog VadMalac, Optika elhúz Gethe úrral, Güszi elõttem, lemaradok fényképezni kicsit. A szántóföld utálatos, utána is kizárólag kényelmetlen egynyomtávos utak egy ideig... Az erdõbe beérve egyre szebb minden, egész jó tempóban érek a Szentkúthoz (+kegytárgyboltok. 20 évre elegendõ kegytárgyat vehetnék a Szt. László 15-ön :-) ). Itt még nem jártam - gyönyörû! Addig vigyorgok báván a hely szépsége miatt, amíg a mosolyt le nem törli egy bazi emelkedõ. A tetõn pont, lihegés, CSOKI!!! Jókor jött :-). Megnézem a barlanglakásokat, küzdünk az emelkedõ végével, majd jön a névadó hasadék, ami kisebb, mint gondoltam, de szép.

Rövidesen a bójasor mellett emelkedünk. Na most ez érdekes szó (nem az emelkedünk, a bójasor!!!). Ugye könnyen el lehet véteni, hogy ly, vagy j. Jé! Ehhez képest az itinerben két soron belül elõbb j, aztán ly! Na, ilyet se láttam még!

Mellettünk fakitermelés, az úton motoros láncfûrész. Sajna Baxito már elment, de röhögõgörcsöt kapok, mert fejemben összeállt a maszkja és a láncfûrész! A Texas Chainsaw Massacre nagy sikerû horrorfilm után tehát le lehetne forgatni a "Cserháti láncfûrészes darabolós"-t is, melyben Baxi vigyorog, meghúzza a laposüveget, majd a benyómotoros láncfûrésszel disznót öl, esetleg kerítést szaggat. Küszöbön a világhír!

Sámsonháza, kocsma, olcsó forralt bor. Nagyon érdekes a geológiai bemutató rész a falu szélén. Szokás szerint két falu között a legrövidebb út egy meredek emelkedõn át vezet... Célba csapunk 3:30 alatt, zsíroskenyér, tea, pihi.

---

Elindulunk kódot szedni. A kód ritka faj, itt a codus cserhatus D (azaz 500) alfaj honos.



A Cserhát 500-as kód félénk és rejtõzködõ vad, világoskék alapon fehér számaival jól beolvad a téli tájba. Lakhelyét meredek emelkedõkkel és tüskés bokrokkal védi. Szerencsére, ha rábukkanunk, már nem tud menekülni.



Ahhoz, hogy rábukkanjunk, ki kell jutni Nagybárkányból. Güszi és Optika mennek mint a gépek, én meg nem vagyok üzemi hõmérsékleten. Döbbenetes kettes átlaggal szenvedek fel az emelkedõkön, valamiért nem akaródzik megindulni... Kezdésnek a Kerek-bükk kódját hajtjuk fel (meredek, de jól járható legalább...) Fennsíkon jön a Hármashatár (tuti, hogy nem a csúcson van a kód), utána az acsargó tüskebozótok által védelmezett Kerek-bükk. A pofátlan bokrok pofán csapnak, hátizsákot lopnak, szóval igen kellemetlenek. Optika rutinból, térkép nélkül vezet, döbbenetes pontossággal. Optika lenni nagy!

Fenyvesnél érjük el a kéket, a többi kód már rutin, csak zavar a beázó bakancs. Optika telefonon egyeztet Tibettel, és hadmûveleti pontossággal ugyanakkor érkezünk Garábra. Száraz váltócucc, fél üveg Bailey's (juhuhuhúúúúúúú!), autó, haza. A Bableves csárdához Optika bemegy pecsételni, mellettünk ismerõs Rover, meg a pólóban kiszaladó és köszönõ Lükepék.

Otthon vacsi, fürdés, tea, most meg nagyon meg vagyok fázva, de mindegy; a hétvégén úgyis a sulival megyünk kirándulni, így nincs ttúra.

Jó túra, profi szalagozás, szervezés, köszönjük!



A nap zanzája Optikától: "Kurva jó volt!"



Yeah, yeah, yeah.