Túrabeszámolók


Gödöllő K30 (országúti)

MaRabUTúra éve: 20082008.04.08 22:12:58
Bordarepedésbõl lábadozva ideálisnak tûnt ez a rövidke túra - és az is lett. Szerencsére az esõ sem esett, a túra végére már egészen szép idõ kerekedett. Sajnos nem tudtam, hogy 9-kor tömegrajt van, jövõre már hamarabb érkezem a helyszínre. Akkor gondolom el is rajtolt az erõsebbek többsége. Én végül 9:58-kor indultam (a lapomra 9:40-et írtak, amikor még mackónadrágban mentem befizetni :-)), még vártam is kicsit, de nem indult akkortájt egy sietõsnek tûnõ emberke sem. Láttam érkezni egy Giant-os kerekest többedmagával, de õk nyilvánvalóan épp befejezték a túrát :-)

Kissé nehezményezem, hogy az útvonal eleje eltért a margita saját weboldalán közzétett útvonaltól! Ugyanis mindenhol azt írták, hogy Szada felé indul a túra (a korábbi években tán így is volt), ennek ellenére a 3-as fõúton vezették a karavánt, ami nem is volt túl finom ráadásul. Tegnap-tegnapelõtt túrabejárást akartam tenni a leírás alapján, nesze neki. Ráadásul 2007-et írnak túraidõpontnak a margita weboldalán, látszik, hogy a tavalyi kiírást kopizta le vki és csak 2 szót sikerült benne átírnia... Pedig a szervezõk nagyon ügyesek, le a kalappal elõttük, fõleg, hogy ez a túra egy szép nagy kupasorozat része is egyben. Útközben voltak friss felfelstések is, nehogy vki eltévedjen a keresztezõdéseknél.

Rögtön egy 5km hosszú emelkedõn kell bemelegedni a lábaknak, ami nekem 13 percig tartott. Az új Garmin Edge 705-ösnek köszönhetõen azt is tudtam mindig, hogy épp hány százalékos az emelkedõ / lejtõ amin igyekszem. A legmeredekebb 6% volt. Két pici megszakítással, 210m-rõl 314m-re kell felküzdeni magunkat Mogyoród felé. Volt aki "tömött" gyermekutánfutóval küzdött, minden elismerésem!

A lenyûgözõ fóti templomig kissé rossz minõségû úton lehet leereszkedni. Ez a 12.8km-nél található, nekem a 26. percben sikerült legurulnom 140m-es magasságig. Sok indulót sikerült begyûjteni útközben, és a templomnál is rengetegen pihiztek.

Én hamar továbbindultam, és szerencsére megint emelkedett az út, nehogy elgémberedhessenek lábaink :-) Sikerült leelõznöm még egy "gyilkos lódarazsat" is. A 20. km-nél érhetjük el a 222m-es magasságot (42. perc). Ezután legurulhatunk 164m-re (23.5km, 48. perc), majd fel 266m-re (28.1km, kerek 1 óra), végezetül teljes erõvel le a célba, 2-3 piroslámpa lassításának árnyékában (32.1km, 1:04:11).

Célom a 30km/h-s átlag volt, ami az utolsó lejtõn sikerült is: 30.04km/h :-) A teljes szintemelkedés 336m volt, maximális sebességem 58.1km/h. Mivel végig egyedül mentem, lábadozó bevetéssel pont elég finom túra volt. Egyedül különben sem szoktam nagyon gyorsabban tekeregni, bár most jól jött a sok induló viszonyításnak, akiket utol lehetett érni. A túra végén a célban láttam "profikat", akik nálam erõsebbek (a versenyekrõl ismerem õket), kár, hogy nem tudtam velük indulni.

Csodaszép egyedi kitûzõk között lehetett válogatni, és jól esett a verseny végi rostos üdítõ, csoki, ropi, nápolyi is. Több, mint 200 induló volt, remélem a Margita Kupa többi futama is ilyen népszerû lesz. Túra után irány haza, megnézni a kegyetlen Flandriai körversenyt.