Túrabeszámolók


Hidzsra

efemmTúra éve: 20052005.05.08 19:29:10
Hidzsra
Alapvetõen kedvelem a városi túrákat, két napja az UKK egyik mozgalmával készültem a Hidzsra teljesítménytúrára. Közben a Budait viszont kihagytam, kell a pihenés.

Szóval Hidzsra, a Hanif Iszlám Kultúrális Alapítvány elsõ teljesítménytúrája.
"A túra a Hidzsra elnevezést az iszlám történetének egyik legfontosabb eseményérõl, Mohamed próféta (Isten áldása és békéje legyen vele) Mekkából Medinába való vándorlásáról kapta, ami a keresztény idõszámítás szerinti 622-ben történt, s amely idõponttól számítjuk az iszlám kalendáriumot."

Idális, 7:00-9:00-ig tartó rajtidõ, ennek megfelelõen a 9 órai harangszó a Budai-kapu külsõ oldalán ért, és még meg kellett keresnem a Hadtörténeti Múzeumot, valamint a rajt helyét. Ez nem ment könnyen. Rövid kérdezõsködés után a Múzeum megvolt, majd az ideálishoz képes ellenkezõ irányból megkerültem, és a távolból felismertem a rajt helyéül szolgáló, utolsó budai pasa -Abdurrahman Arnaut- sírját. (Itt jól jött, hogy a rendezõi weboldalon fenn voltak a túra fõbb állomásának fényképei.) Rendezõket már nem találtam a rajtban, csak a távolban két hátizsákos alakot. Szerencsére õk voltak, úgyhogy -hivatalosan- utolsóként, 84.-ként elrajtoltam.
Rövid készülõdés, a 10fokban és az erõs szél miatt fagyoskodás után elindultam.
Az országzászlónál Bajnai topiktárs jött szembe, õ sem a megfelelõ irányból közelítette meg a rajtot, így le is késte. A továbbiakban együtt mentünk, az én itineremmel. Az útvonalleírásról: tökéletes volt, jól követhetõ és részletes, az útvonal egy várostérképre is be volt rajzolva. Útközben (zöld:) szalagozás a kritikus szakaszokon. Hiányoltam az ellenõrzõpontok rész táv és szint adatait, valamint a térkép hátulján szabadon maradt oldalt is meg lehetett volna tölteni hasznos vagy érdekes információval, (Például a rendezõ egyesületrõl, vagy az iszlám hazai történetérõl, stb.)

A várból a szokásos szép kilátás, innen a Vérmezõn keresztül a Z- jelzésig, majd a Martinovics-hegy, az elsõ ep. következett. Az útvonal elsõ része sok helyen azonos volt a ToJáS túrák útvonalával. A Martinovics-hegyen éppen tájfutó verseny zajlott (a résztvevõket elnézve gyermek- és nyílt kategóriákban), tetszett ez a nyüzsgés a környéken.
Diana u. - Svábhegy - Széchenyi emlék (ebbõl az irányból még nem mentem fel), végre vége a lépcsõknek, majd a Széchenyi-hegyi TV-adó melletti szép és védett réten keresztül ereszkedtünk a Farkas-völgybe. A túrát kitalálók itt nem végig a megszokott Zhsz-en vitték az útvonalat, hanem a Kápolna felett megmászattak még velünk egy hegyet, majd utána meredeken le a völgybe.
A 2. ep-n hallgatoozoo topiktárs fogadott. (Aki többeknek megerõsítette, hogy meg lesznek tartva a jövõ heti Dundakanyar túrák.)
Csillebércnél éppen egy futóversenyt kellett keresztezni - budapesti gyalogosnak eddzett reflexekkel nem volt gond. A gyermekvasút megállójába éppen akkor futott be egy csodaszép gõzmozdony.
Csacsi-rét, a 3.ep, a pontõrök itt -is- finom zselés édességgel és datolyával kínáltak. A tûzrakóhelyen egy család éppen szalonnasütéssel egybekötve piknikezett.
Lassú kocogás lefelé a sárga sávon Virág-völgybe, majd kb. 6-os tempóval felfelé János-hegynek. Útközben eligazítottam egy külföldi kirándulót, aki a gyermekvasútat akarta látni. Egy hevenyészett vázlat volt a kezében, de az hogy piros jelzés ("red sign there") nem mondott neki semmit. Azért elég lelkes voltam, a valóságban 1km-es távolságot 200m-nek mondtam. Igaz, hogy addig lejtett.
A 4.ep. a Libegõ János-hegyi állomásán egy leolvasnivaló volt. Az állomás elõtt a félmaratoni futóverseny miatt szurkolók tömege volt (és gyakori taps a futóknak), valamint élõ zenekar szolgáltatta a muzsikát.
A hegyrõl lefelé, a régi piroson, a Tündér-szikla, Tündér-hegy felé két napja jártam, így ismerõs volt az útvonal. (A panoráma is.)
Zugligettõl -csaknem a túra végéig- aszfalt következett. Kuruclesi út - Keresztül a Hûvösvölgyi úton, majd felfelé a Balogh Ádám utcán. Az útleírás is felhívta a figyelmünket egy "érdekes sárga villára". Hát igen. A homlokzatán napóra, kialakításában is kisebb várkastély, az udvaron díszkút. (Egy átlagos fõnyomócsõ vízhozamával.)
A Balogh Ádám-szikla alatti 5.ep-n szintén édesség, datolya és szörp - szívesen kínálták a pontõrök. A szikla környéke tele virággal, de az ott lakó hajléktalanok kedvesen mutatták, hogy merre is kell továbbmenni. A szikla tetejérõl szép kilátás.
Érintettük még a József-hegyi barlang bejáratát, megnéztünk még egy panorámát a Szemlõ-hegy tetejérõl, majd késõbb a -számomra meglehetõsen furcsa stílusú és helyszínû- Mansfeld Péter emlékmûvet.
A cél a Gül baba türbéje mellett volt, ahonnan ismét szép kilátásban volt részünk.
A kitûzõ és az emléklap nekem tetszik.
21km/650m (szerintem 2-3km-rel hosszabb volt a táv, a szint rendbenvalónak tûnt) - 4 óra 52 perc alatt teljesítettem.
Szerintem kellemes túra volt.
Hidzsra fotóim.
efemm