Túrabeszámolók


Zemplén 50/27/20/50MTB

efemmTúra éve: 20082008.05.15 20:07:39
(Levélben érkezett rendezõi összegzés.)

Beszámoló a XXVI. 2008. május 11-i ZEMPLÉN 50 teljesítménytúráról

Az elõkészületek terv szerint végrehajtásra kerültek, engedélyt az Észak-Magyaroszági Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõségtõl május elején szóban, valamint az erdészettõl Interneten idõben megkaptuk. Az országos eseménynaptárba nem került be a teljesítmény túra. Idõben elkészültek a térképvázlatok, az útvonal leírások, és a nevezési lapok.
Az útvonal tisztítását az ellenõrzõ pontok kihelyezését Dr Egri Kiss Tibor, Egri Kiss Gábor, Tatay László és Dr Egri Kiss Tiborné végezte.
A rajt elõkészítésében és az indításban Császár István, Egri Kiss Gábor, Dr Egri Kiss Tiborné, Dr Egri Kiss Tibor és Molnár Istvánné közremûködtek.
Május 11-én a Z. 50 gyalogtúrázók 05;40 - 07;50-ig összesen 25-en indultak és a túrát 25-en teljesítették 12 órás szintidõn belül, kitûzõt-, Makkoshotykán az iskolában szendvicset kaptak a beérkezõ gyalogosok és kerékpárosok. A legidõsebb teljesítõ Kulcsár József miskolci túrázó könyv jutalomban részesült.
A Z. 25 km-s gyalogtúrázók 12-en 8;35 - 9;30 óra között sátoraljaújhelyiek, sárospatakiak és tiszaújvárosiak is indultak. A túrát csak 8-an teljesítették 7 óra alatt, matricát kaptak.
A legidõsebb, a legfiatalabb: teljesítõ 1-1 Tábori egészségtan könyvet is kapott. Sokuknak tetszett a szépen rendbetartott Magyar-kálvária.
A Z. 20 km-s gyalogtúrázók: szintén 12-en indultak megnézték a Rákóczi szülõházát és a Magyar kálváriát. Szint idõn belül célba is értek mindannyian.
A 30 km-es kerékpártúrán 15 induló volt, 2 fõ nem ért célba.
A célban zsíros kenyeret nápolyit kaptak a túrázók.
A Z. 50 km-s kerékpártúrázók 7;00-10;50-ig indultak. 8 órán belül 23 fõ nem ért célba, szint idõn belül. Különösen zokon vette a félórás késést Karoly Kümle legidõsebb 66 éves, német túrázó.
Makkoshotykán az ellenõrzést és az étkeztetést Dr Egri Kiss Tiborné irányította 9;00-16;00-ig az iskolában. Az étel elegendõ volt.
A Pap-hegy nyergében Tatay László ellenõrzött 10;00 - 14;12-ig.
A célba 11;55 -18;18 –ig érkeztek.
Minden túrázó útleírást és térképvázlatot kapott Az idõjárás igen kedvezõ volt, az utak is szárazak voltak ez különösen a kerékpárosoknak tetszett.
A leggyorsabb kerékpáros ismét Kiss József nyíregyházi sportoló lett, 2 óra 50 perc alatt teljesítette a távot, eddig ez a legjobb idõ.
A legfiatalabb teljesítõ Tamás Pál 21 éves nyíregyházi bringás volt.
A legidõsebb teljesítõ ismét, Borosnyai Károly 54 éves nyíregyházi kerékpártúrázó lett.
Az 5-5000 Ft-s vásárlási utalványt mind a hárman megkapták a Profi Bringa bolttól.
A csomagok õrzése rendben volt. A túrázók zöme gépkocsival érkezett
Csak néhány eltévedésnek okozója volt a térképeken nem követhetõ útjelzések átfestése, különösen a zöld és a zöld + jelzések ésszerûtlen változtatása.
A túrát a Bányi-nyereg és a Nagy-nyugodó között 11 cross motoros zavarta meg.
A teljesítmény túrán zömében nyíregyháziak, Szabolcs megyeiek, budapestiek, Pest környékiek, miskolciak, debreceniek, sátoraljaújhelyiek, sárospatakiak, de, Egerbõl, Gyöngyösrõl, és Létavértesrõl is indultak néhányan.
Összegezve: igen jó idõben a jól elõkészített túrán összesen 158 fõ indult és 129 fõ teljesítette szintidõn belül a túrát. Valamennyi túrázónak tetszett a szép zempléni táj és az érintett települések. A teljesítménytúrát hatékonyan segítette: a Szabolcs-Szatmár-Bereg- Megyei Természetbarát Szövetség 10.000- Ft-tal és Császár István. A határátlépések zavartalanul történtek.
Végezetül megköszönöm a résztvevõknek az indulást, a segítõknek a közremûködést.

Nyíregyháza, 2008. május 15.-én.
Dr Egri Kiss Tibor rendezõ
BOTTYÁN JÁNOS HSE.
4400 Nyíregyháza Szántó K.J. u. 18.