Túrabeszámolók


Erdőkerülő 25 - Foltán János Emléktúra

ZeteTúra éve: 20082008.07.08 10:45:14
25 km-es Erdõkerülés a Börzsönyben

A túra képei megtekinthetõek itt:

http://zete.uw.hu/album/thumbnails.php?album=59

Hármasban vágtunk neki a túrának. Drégelyvár VÁ megálló után az elsõ km-eken mindjárt jó sárosak lettek a cipõink, de azért már itt is jól kiléptünk. Szerencsére a sárnak késõbb nyoma sem maradt. Az óránkat nem is nagyon néztük, folyamatosan nagy fordulatszámmal nyomtuk a távot, így pillanatok alatt elértük a Pénzásásnál lévõ elsõ pontot. Pár fotó és indultunk is tovább. Ezután elõre betervezett módon egy kitérõt iktattunk be, megnéztük a Wenckheim vadászházat, kívülrõl. A magánterület táblát mellõzve, de azért kellõ óvatóssággal közelítettük az épületet, de a várt szelindekek helyett mindössze egy aranyos kölyök kutyussal akadtunk össze, aki nagy örömmel fogadta a simogatásokat és késõbb sem vált vérebbé :-) Maga a vadászház és környéke egyébként maga a megtestesült nyugalom, olyan érzésünk volt, mintha egy hatalmas vadon kellõs közepén lettünk volna. A nézelõdés után visszamentünk a K négyzet jelzésig és lecsorogtunk a Király-kútig. A családos ponton tiszta idilli állapot: labdázó kisgyerkõc, csúcs-kedves fogadtatás, pogácsa, forrásvízzel készített málnaszörp, mi kell ennél több és jobb? Királyházáig kissé még rátettünk a sebességre, majd elérve ezt a csomópontot, egyetértettünk abban, hogy ez a hely valósággal ordít egy folyamatosan nyitva tartó turistaház után. Így is sokan jönnek erre, de ha egy ilyen objektum mûködne, az vetekedhetne a NHH-i házzal.

Rövid pihenõ és falatozás után a Dobó-bércnek indultunk. Itt felfelé mentünk talán a legnagyobb tempóban a túrán, megtaláltuk a feliratos pontot, majd megállás nélkül nyomtuk tovább. A gyönyörû tiszta idõnek köszönhetõen szenzációs kilátások nyíltak a bércrõl. Késõbb a Musli-forrás környékén egy nagyon szép oldalazós szakaszon haladtunk, az átvágást sikeresen elnéztük, de egyáltalán nem bántuk. A Foltán-keresztnél nagyon fújt a szél, de azért így is idõztünk egy jót, mert sietni aztán végképp nem kellett. A Fatornyos fogadóhoz végül úgy értünk le, hogy a kinézett busz indulásáig még pontosan 70 percünk volt. Ez több mint ideális, mert így teljes nyugalomban meg tudtunk uzsonnázni Ákos bá büféjében. Mikor mindennel végeztünk, a már korábban megérkezett kismarosi busszal elindultunk hazafelé.

Egy tökéletes túranap volt. Július ellenére nem dögöltünk meg a hõségtõl, jókat beszélgettünk, gyönyörû helyeken jártunk, el nem fáradtunk. Ezúton is köszönjük mindezt Vagdalthús kollégának!

Zete