Túrabeszámolók


Börzsöny-bérc

efemmTúra éve: 20052005.07.18 11:12:55
Börzsöny-Bérc 20
22(25)km, 1100m

Túl sok választási lehetõség nem volt ezen a hétvégén, hogy hová menjek teljesítménytúrázni. A Mezõföld túrát ismerem, az 50-es távot háromszor teljesítettem már, de most nem volt kedvem az elmúlt két hétvége esõs 40-es túrái után ilyen hosszú távot menni. A Börzsöny tetején már régen jártam, így kínálkozott a Börzsöny-Bérc túra és Sancimanó fuvarajánlata.

Másfél óra alatt értünk Kemencére autóval, útközben Sanci cigi és kávé, illetve Tzh alapozó söradagjáért is megálltunk.
A rajtban megtaláltuk Hallgatoozoo egyszemélyes rendezõgárdáját az ifjúsági tábor melletti szép parkban.
Felírtuk magunkat az indulókat nyilvántartó lapra, kb. 35. körüliként. (Végül kb. 75 résztvevõ volt.) Név, cím, aláírás, elsõ teljesítménytúra idõpontja(!). E legutóbbi "versenyben", sajnos csak második lehettem az 1986-os Vértes50-es indulásommal. :)
Az itiner (hívjuk így, az egyszerûség kedvéért) mellé egy fénymásolt a4-es térképen megkaptuk a 30-as és a 20-as távok bejelölt útvonalát. Nem volt teljesen egyértelmû még így sem, hogy merre, úgyhogy Hallgatoozoo-val elmagyaráztattuk, hogy mely ellenõrzõ pontokat és milyen útvonalon kell érinteni. Mindezt be is rajzoltam a térképemre, így már egyértelmû lett. Azért a Börzsöny térkép is kéznél volt mindig, új terepen, elsõ túrán szoktam nézni.

Alexa, Sancimanó és Tzh társaságában indultam és velük is tartottam Csóványosig, ahol a 30-as a 20-as táv szétvált.

Rövid aszfaltos szakasz a Fekete-völgyi panzióig a kisvasút és a patak mentén, meglepõen sok kirándulóval és egy iskoláscsoporttal. A panzió kerítése mellett apró bizonytalankodás, majd egész kellemes kaptatón keztünk mászni a Piros négyszögön a Piros sávig, fel a gerincre. Jancsi-hegy, majd a Holló-kõi bélyegzõ következett, közben gyönyörû kilátás a Fekete-völgyre, a szemben lévõ gerincre és völgyekre, valamint a távolban a Csóványos csúcsára. 4km alatt 400m szint. Nagyon szép az útvonala ennek a Piros sávnak!

Péter-hegyes környékén rengeteg málna volt, minden második bokorról 1-2 marokkal szedtem. Kemény emelkedõ Nagy-Hideg-hegyig, itt le is maradtam a csapattól.

A turistaháznál, a többiek már javában söröztek, mire felértem. Fél liter kóla, majd egy bableves következett. Ettem már jobbat is -kicsit még fõhetett volna-, de jólesett. Töltöttem vizet a másfél literes palackomba a mosdóban, ennyi kellett is a túra további részére. Közben Sanci lemérte az eddigi távot a térképen, 12km-re jött ki nagy közelítéssel..
Összesen 1 órát töltöttünk fenn. Jó volt az idõ, Sancinál és Tzh-nál fogytak a sörök, én pedig igyekeztem nem elaludni. Csóványosig a 3.2km jól ment, csak kissé álmosan.
A Csóványoson a geodéziai toronyba nem mentem fel, majd talán máskor. Nekem az nagyon magas, meg a kitûzõn úgyis ott volt a panoráma. A túra igazolásaként a csúcskönybe kellett beírni magunkat.
Itt elbúcsúztam a túratársaktól és offtopik Janival mentem tovább, aki többszörös Börzsöny éjszakai, Tátralátó, Vulkántúra, stb. teljesítõként jól ismerte a hátralévõ szakaszt. Magosfán keresztül lefelé a zöldön, jó útvonalvezetés, bár nem megy annyira kinn a gerinc szélén, így nem olyan szép, mint a túra eleje. Összesen talán 100m-nyi hullámvasút is volt az útvonalban.

A jelzések egyébként végig jók voltak. A fénymásolt térképen lehetett esetleg nehéz a jelzésváltások felismerése. Az initerrõl még egyszer: Igénytelen kivitelû, elnagyolt. A harmada "Börzsöny kislexikon". Az sem egyértelmû, hogy hol kell pecsételni. Hiányoznak róla a résztáv és méginkább rész szint adatok. Szolgáltatás csak a rajt/célban volt, csoki, szörp, pezsgõtabletta.

A túra jó hangulatban telt. (Börzsönyi vártúrázni is lehetett.) Szintidõ gyakorlatilag nem volt, rajt és célidõ sem. Hallgatoozoo mindenkit megvárt. Az útvonalvezetése kiváló, csaknem végig zárt lombok alatt halad, a panoráma önmagáért beszél.
Ez a 30-as távra csak részben igaz. Nekik 6km-t kellett a végén betonon menniük. Szerintem lehetne a 30-as -valójában 35km- helyett egy 40-est kitûzni, ami Királyháza felõl nem a mûúton, hanem a sárga sávon jön le Kemencére. A 20-as ténylegesen úgyis 25, azt meghagynám, a dupla kört pedig elfelejteném.

A Börzsöny csodaszép!!!
Fotóim.

efemm.