Túrabeszámolók


MATT (Magyar Agrárfelsőoktatási Túlélő Túrák)

mateTúra éve: 20082008.08.22 12:07:14
Számomra így fogalmazható meg az a túrarendezvény amit immár 10 éve egy lelkes egyesület még lelkesebb csapata évrõl évre megrendez:

Mi is az a MATT?
A mindenre elszánt országjárók, ha esik, ha fúj önként dalolva mennek el a MATT túlélõtúrára. A részvétel és az ész a fontos, nem a haj! Mindegy, hogy cikkcakkban vagy lólépésben közelednek a térképkockákon bejelölt cél felé, a végeredmény ugyanaz: sakk-MATT.
Az önkéntes túlélõk pontokra vadásznak. Képesek még éjjel is csapatostul a sûrû, sötét erdõben bóklászni, ázni-fázni, elemlámpa fényénél térképet bogarászni, mindeszt minél több pontért. A kalandvágyó turisták ellenfele: természetesen a többi csapat és az idõ. Húsz órájuk van a csapatoknak, hogy túléljék a túrát. Valaki elvérzik a csatangoló csatában, valaki kiállja még a legnehezebb próbát is. Egységben az erõ, magányos farkasok kíméljenek! Kettõ, három vagy négy fõs csapatok indulhatnak el a MATT-on, ezen a társas bulin.
Mi is ez a rejtélyes mozaikszó? Magyar Agrárfelsõoktatási Túlélõ Túra. Az agrárosok indították el a túlélõ lavinát 1998-ban, ami azóta nagyon sok vállalkozó szellemû természetbarátot sodort magával. Szépen lassan bebarangolják az egész országot, játszanak, ismerkednek, borozgatnak, jókat beszélgetnek, és esténként akár négyszázan pihenik ki a hosszú út fáradalmait egy tornateremben. Szórakozz kötetlenül a kötetlen pályán!
Mindegy, hogy merre mész a terepen, a cél: ép bõrrel megúszni a kalandokat. Ne ijedj meg, hatalmas veszélyek sehol sem leselkednek rád, maximum egy kicsit eltévedsz az erdõben. Ha baj van, a szervezõk hipp-hopp ott teremnek. A túléléshez szükséges legfontosabb cuccoknak azonban ott kell lenniük minden csapatnál: turistatérkép az éppen aktuális harcmezõrõl, iránytû vagy tájoló, mobiltelefon, aprópénz, íróeszköz és óra. A kalandorok ne induljanak el esõkabát, elemlámpa, hálózsák és egy napi hideg élelem nélkül!
A felszerelés fontos, de egy kis gógyi sem árt. Hegyen-völgyön menetelni mindenki tud, a legnehezebb akadályok sokszor az elmés feladatok. A szervezõk szadi tesztekkel, elmés és mókás feladatokkal színesítik a túrákat. Az objektumok õrei is szeretnek kérdezõsködni, kifaggatnak minden arra tévedõ túlélõt. Sasszemûek és szemfülesek elõnyben! Az õr kérdez: Hány oldala hiányzik a magaslesnek? Ha nem jártál ott és csak tippelsz, a lebukás garantált, a pontok ugrottak. A vándorkupa csak a legkitartóbb vándoroknak jár. A gyõztes csapat pontokban a király, õk pontosan tudták, hogy mikor és hol érdemes lenni. Könnyen és gyorsan plusz pontokhoz juthat mindenki, csak egyenruha, csapatzászló és egy jó adag erdõbõl kihozott szemét kell hozzá. A túrázók miközben itt-ott bóklásznak, természetet is tisztogatnak. Az összegyûjtött szemetet pedig pontra váltják. Az a csapat amelyik renitenskedik, késik, vagy út közben széthullik, súlyos pontokat veszít. Érdemes tehát együtt és pályán maradni!
Gondolom nincs kérdés:) csak egy: www.tulelotura.hu