Túrabeszámolók


BEAC Maxi / Turista Kékszalag

highlander88Túra éve: 20082008.09.08 23:22:08
"Ez nem rock & roll baby
mégis túl fogom élni
ez nem álom
gyûlölöm utálom"
(Aurora:Keksz)

"Jöhetnél végre kalandra fel
helyedre holnap más hever
jöhetnél végre kalandra fel
felejtsünk minden rosszat el"
(Aurora:Bolond idõ)

Most harmadszorra álltam rajthoz Magyarkúton;elõször 2005-ben ,igaz akkor csak az Eötvös 70-en mertem indulni,másodszor tavaly,ahogy idén is a 110-en.

Elõbbiekbõl következik,hogy számomra nem volt zsákbamacska tárgya a túra,sem útvonal,sem rendezés,sem hiányosságok terén,és nem állítom,hogy ellenérzések nélkül szálltam le a vonattal Vaddino sporttárssal,aki osztotta a véleményemet(2007-ben együtt csináltuk végig).
Idén végre sikerült hangosabbnak lenni rendezõségnél a túra elõtt Magyarkúton,korán kelni úgyse kell,hát miért ne(Igen,mi voltunk az ostoros társaság.Akárki akármit mond,jó szolgálatot tett útközben is)...abba meg hadd ne kezdjek bele,hogy ugyan miért kell százast ilyen késõn indítani,de erre még visszatérek A VÉGÉN.
Reggel kissé mellbevágott a nevezési díj,amit majdnem normálalakban kellett kifejezni.Jó,lehet hogy csak nekem sok(nem csak).Többek között errõl is folyt egy kisebb vita este a rendezõkkel.Mindegy,õ dolguk...nem tetszik,el lehet húzni.
Szóval indulás...Álmos elhúz,ahogy megszoktuk,el is érte az ötös kompot,utólag is gratulálok neki.Megtudtuk,hogy Csaba ismét nem jön,így húzóember nélkül maradunk...nem baj,gyerünk.
Nógrád,bolt,faluvég,pecsét,forróság,sorbanállás a forrásnál,mintha osztogattak volna valamit.
A falu után irigykedve néztem a távolba tartó két lovast;majd máskor,máshol...
A Foltán-kereszt emelkedõjét rosszabbul vettem mint a sokéves átlag,a tüdõmet majdnem erõszakkal kellett visszaterelni a rendeltetésszerû helyére."De min csodálkozol,hülyegyerek,Rákóczi óta csak lógatod a lábadat!"
Fél tizenkettõkor már a Csóványosról lefelé tartottunk,elkerülve a tavalyi hibát,mikor is felmentünk a kilátóba.
Nagy-Hideg-hegy,(igen,mi felmentünk!)igyunk valamit...750 forintért kóla és rostos üdítõ;ennyibõl barátom a Tátrában két sört iszol,és oda bizony kétlábon kerül fel a hordó.
Gyerünk,mert nem vár a komp.Rohanunk lefelé,útközben Zolival kiegészülve szedrezünk egy kicsit,meg megpróbáljuk eldönteni,melyik a Slayer legjobb albuma:én nem tudok dönteni,Vaddino nem akar,Zoli meg mindet szereti.Ebben maradunk.Mire nem jó egy monoton lejtõ...
Berontunk Kisinócra:pecsét,aztán sör,de gyorsan.Zoli itt marad,megvárja a társát,mi rohanunk,nem állunk meg Kóspallagon,utána rohanás Törökmezõig,útközben egy komáromi sporttárs csatlakozott hozzánk,aki elõször indult a túrán.Így hármasban frissítettünk a turistaháznál(saját költségen,még mit nem,így utólag is köszönet illeti Sanyit),majd Vaddino rácsodálkozott a hátsó udvarban vegetáló emura.Megcélozva a hetes kompot rohanunk neki a Hegyes-tetõ utolsó emelkedõjének,a dinnye után(frissítés,végre!!!) le a zergeösvényen a faluba...
15 perccel kompindulás elõtt értünk le.Egy gyors nadrágcserére épp volt idõ,szükség kevésbé.Melegrekordok idején felvenni egy hosszú nadrágot...és ki megy el melegrekordok idején teljesítménytúrázni?Válaszolni nem kell.
Már majdnem nekivágtunk a kálváriának,amikor eszünkbe jutott,hogy egy korty vizünk sincs.Irány a kocsma,gyorsan iszunk egy dízelt",Kiss Ádám stand-up comedy virtuóz italát: 3 deci sör,2 deci kóla.Hát ez hat!
Felküzdöttük magunkat a Nagy-Villám tetejére,elõtte hallottuk a buzdítást néhány 'sporttárstól',hogy menjünk velük az Apát-kúti völgyön keresztül,mert arra jobb az út,meg rövidebb is.Hát elmehettek a 'tudjátokhova'(Ujj Zolihoz Balatont kerülni)!
Mi azért is a kéken megyünk tovább a Moli-pihenõ felé,ahol eddig Csanya fogadta az arra járókat.Idén sajnos nem volt fent.Azt persze mondanom sem kell,hogy õ nem tartozott soha a rendezõséghez,akik önkéntes pontõrködéséért mindig elszidták levelestül-ágastul.
Szentlászló,emelkedõk,étterem,leves,két új útitárs,Kóspallagon csatlakozott barátunk viszont úgy dönt,itt marad.Nem erõszak a disznótor,így megköszöntük a társaságát,majd merülõ fejlámpával indultunk Dobogókõ felé.A végére ez sötétben botorkálásig fajult,amit kissé nehezített két újonnan csatlakozott társunk,Ildi és Gergõ tempója(jó,rajt után még mi is lerúgjuk a csillagokat).Dobogókõn múzeumlátogatással kombinált pecsételés,fõhajtás Benedek István bakancsa,csákánya de elsõsorban emléke elõtt.Ezekkel járta az Alpokat a harmincas években,útjairól legendás "Csavargás az Alpokban" címû könyvében ír.
A Nagy-Villámról ismert 'sporttársainkkal' ismét sikerült találkozni,majd elmagyarázták,merre kell rövidíteni a dózerúton.Menjetek csak arra,de azért remélem lemerültök az éjszaka közepén.Mi a sárga jelzésen mentünk a Lajos-forrás felé,a túra legrosszabbul jelzett szakaszán.Tavaly júliusban felfelé fényes nappal is elkavartunk,sötétben meg még izgalmasabb...
Lajos-forrásnál már-már világosodott,a frissítõpont jó ötletnek bizonyult,mármint annak,aki tudott még enni,mivel én nem tudtam lenyelni egy falatot sem.
Csikóváralján ismét bementünk a magánterületre,mármint a néhai turistaházhoz,késõbb vettük csak észre,hogy a pont a kapun kívül vár ránk.
Innentõl kezdve elveszett minden élvezetes a túrával kapcsolatban:ugyanúgy ahogy Rákóczin,itt is elkezdett lángolni a talpam alatt a talaj.Hiába,a munkába és mindenhová hordott futócipõ megbosszulja magát.
Leértünk a mûútra,majd fel az Oszoly alá.Most utólag említeném,hogy a PADOK alatt,faluközpont irányában már a házak között VAN EGY NYOMÓS KÚT,ami az útról nem látszik.Ha másért nem,ezért érdemes mászni az agyonhasznált Oszolyon.
Töltés után nekiindultunk az utolsó elõtti nagy emelkedõnek,a Kevély-nyeregnek.Piroson annak idején lefelé valahogy nem tûnt ilyen hosszúnak,de tudjuk,hogy minden hegy meredekebb és magasabb felfelé mint lefelé.
Szenvedés,vánszorgás lefelé Pilisborosjenõ felé,már tûzõ napon.Társaim lehagytak,hát hadd menjenek,ha tudnak.Jó nekik.Két tatai sporttárssal folytattam az utat a falu szélétõl.Elõtte ismét jó "díszletnek" bizonyultak a lovak,és a talpam alatt lángoló talaj helyett másra is tudtam gondolni.
A 10-es útra szinte törvényszerûen rossz helyen mentünk le,hozzáadva legalább másfél kilométert a távhoz.Nem baj,legalább volt nyitva kocsma az út mellett...
A túra legkegyetlenebb szakasza most jött:át a mezõn a téglagyárhoz,majd fel a nyeregbe.Sajnos az utóbbihoz vezetõ út jócskán teli volt szeméttel,föntebb pedig idegõrlõen monotonnak tûnt a végtelenbe kanyargó út.
Egyszer csak vége lett,kicsit arrébb volt a pont,de megtaláltuk,igaz elõször mi is pikniknek néztük.
"Már csak 3km,és csak lefelé..." - Nem csak 3km,nem csak lefelé.De most már mindegy,közel a cél,majd eszembe jutott,hogy tavaly 'kissé' késtünk ugyan,de mi várt a célban,és kilátásba helyeztem egy csúnya verekedést,ha ismét megesik a csúfság.
A reptéren épp siklóernyõs tanfolyam ment,mikor átvonultunk a Határ-nyereg irányába.Megint eszembe jutott,hogy mennyi mindent kezdhet az ember a hétvégéivel,ha van lehetõsége,de nekem pont túrázni kell.Egy kifejezõ legyintés után megállapítottam,hogy majd máskor,máshol.
Tatai útitársaim megmutatták az útvonaltól nem messze álló libanoni cédrust,mert ilyet se látni minden nap,de pont ilyenkor merül le a fényképezõgép...
A cél elõtt már Vaddinoék várnak,Ibolyával és Álmossal kiegészülve.Álmos már kora reggel bent volt,igaz nem sietett sehova.
Cél,utolsó pecsét,valami zsíros izé,amibõl nem igazán tudtam enni.Gratuláció,majd mindenki menjen,amerre lát.56-os villamos,Moszkva tér,4-es,Nyugati,majd haza...
Végül,de nem utolsó sorban,néhány dolog,ami nem hagyott nyugodni egyikünket sem útközben:
-a késõi indulás(ha nem akarod széthajtani magadat az elsõ 50km-en,akkor búcsúzz el a Pilistõl???)
-az ellenõrzõpontok helyei(állítólag 90km-bõl megoldható az egész,a rendezõk tudnak róla,és tesznek rá...no comment)
-a nevezési díj(no comment)
-Igazolófüzet,útvonalleírás(aki látta,az látta,az enyémben például a '91-es(!) szintdiagramm egyik oldala háromszor,a tavalyi teljesítõk listája és az 'Ünnepi Köszöntõ' kétszer szerepel)
-bizonytalan,régi táv-,és szintadatok

Erre lehet mondani,hogy savanyú a szõlõ,meg hogy "tesecsinálnádjobban".Addig nem is fogunk hozzá,amíg kétséges ez utóbbi.
Ilyen az élet.
Felejtsünk minden rosszat el?!

highlander88