Túrabeszámolók


Túrázz a Vonatért! - Ősz

ParadTúra éve: 20082008.10.12 20:50:04
Túrázz a Vonatért! 20 km

Gyõri kedves barátaim hívásának eleget téve velük indultam el erre a túrára. Ez ugyan azt jelentette, hogy 4.30-kor kellett kelni, de maga túra megérte a korai indulást és a még koraibb kelést. Az esõ megpróbált ugyan eltántorítani az indulástól, de nem adtam fel.
Vonattal érkeztünk a célba. Gyors nevezés után mindenki minden esõ ellen védõ felszerelést magára vett, majd elindultunk. Vinyérõl a sárga sávot követtük. Az elsõ átkelés volt számomra a legnehezebb a Cuha patakon. Utána megcsodálhattunk sok szép gombát az esõben, az erdõben. Minden probléma nélkül megérkeztünk Csesznekre. Mire felértünk a várhoz elállt az esõ, így nagy lelkesen meg is szabadultam az esõkabáttól. Majd persze mikor elraktam újra nekilátott erõteljesebben szemerkélni, így vissza kellett venni. A várnál kaptunk nápolyit. Felmenni fizetõs lett volna várba, ezért csak messzirõl csodáltuk meg.
Folytatva utunkat egy db-ig ugyanazt az útvonalat követtük, mint ami eddig jöttünk, majd áttértünk a zöld sáv jelzésre. Ezt követve felmentünk a Zörög-tetõre. Az augusztus végi éjszakai túra során is ide érkeztünk, csak más irányból, így most már nappal is megcsodálhattam a tájat. Jó lenne egyszer verõfényes napsütésben is. :-) Az ellenõrzõ szám felírása (lefényképezése) után a sárga háromszög jelzésen lementünk a hegyrõl, és a Károlyházi kulcsosház mellett áttértünk a sárga sávra, ami bevitt minket Porva-Csesznekre a vasútállomásra. Azt még meg kell említeni, hogy az út során szert tettünk egy kisebb halom õzláb gombára is. Kifejezetten szép és nagy példányok volta közöttük. Az esõ szerencsére teljesen abbamaradt a Zörög-tetõ környékén, bár a nap nem kényeztetett el minket, de legalább nem esett már.
A vasúállomáson, gyors pecsételés után a piros sávot követve visszaindultunk Vinyére. A Cuha-patakon ha jól számoltam 10x keltünk át. Közben megcsodáltunk egy kõfejtõt, illetve a vasútépítési emlékûhoz a kezemben szállított hatalmas gomba miatt nem mentem fel.
Vinyén megkaptuk a kitûzõnket, az emléklapot, illetve volt zsíros kenyér és tea is.
A rendezõkre ismét nem lehet egy rossz szavan sem, jó rendezés volt. csak sajnos az idõ nem volt a legjobb. A Bakony így is nagyon szép, és csak ajánlani tudom mindenkinek a túrát!