Túrabeszámolók


Szellemes lélek nappali tájékozódási teljesítménytúra

kozmaildiTúra éve: 20082008.11.23 09:56:07
Kaszás-kút vagy Eszter-forrás?

Pénteken Margó felhívott: „Lenne kedved a szombati Szellemes lélek nappali tájékozódási TT-re jönni?” Kb. 3 mp gondolkodás után már az indulás idõpontjáról beszéltünk. Reggel 5.45-kor indultunk. Utunk kalandosra sikerült köszönhetõ a ködnek és másnak is, de végül sikerült a Szentléleki Turista Parkba érnünk. Útközben nyomós évek és alapos átgondolás után úgy döntöttünk, hogy a rövidebb távon nevezünk.
Szentléleken szép õszi napsütéses idõ és Kovács Attila fogadott bennünket. A vihar miatt módosítani kellett az útvonalat így 10 és 25 km-es táv közül választhattunk. Egymásra néztünk, majd a térképre és néhány másodperc alatt megdõlt a terv, persze hogy a 25-ös távon neveztünk. Attila biztatott bennünket: Nem nehéz! Megvárlak benneteket! Rövid tervezés után már indultunk is az elsõ pont felkeresésére. Bár a környéken már többször túráztunk én a pihenõparkban még nem voltam. Választhattunk a hosszabb jelzett út vagy a jelzetlen „szélesnek mondott szekérút” között. Persze JN mentünk! Rövid keresgélés után egy magaslatról megláttuk a parkot, Margó egy táblát én pedig egy hintázó alakot vettem észre a völgyben. Megtaláltunk a magaslest is, gyors mászás közben megszámoltam a létrafokokat (az elsõ kérdésre meg volt a válasz).
Kaszás-kút volt a második állomás. Az erdõben csak a saját lépteink okozta levélsusogás hallatszott és néhol vidám madárdal, így zavartalanul gyönyörködhettünk az õszi erdõ nyújtotta szépségekben. A kút keresése során merült fel bennem a kérdés: Ez lehet a szellemes kérdés? Ugyanis Kaszás-kútnál meg kellett számolni a lépcsõfokokat. A kút megvan csak éppen hiányzik a forrásról a tábla és zöld festékkel „Eszter forrás” elnevezést kapott valakitõl. Megnéztük a másik irányból is: Barlang megvan, visszafolyó megvan és megint az Eszter-forrásnál voltunk! Csak ez lehet az a kút, de a név nem stimmel, nem baj! Majd meglátjuk! Margó megszámolta a lépcsõfokokat, megebédeltünk és máris haladtunk a Barátság-forráshoz.
Randó kúton pihenõhely található, ahol sütni-fõzni is lehet, de erre most nem jutott idõ, pedig egy szalonna sütés de jó lett volna! A Barátság-forrást hamar megtaláltuk, megválaszoltuk a harmadik kérdést is. Úgy terveztük, hogy visszamegyünk a sárga jelzésen majd a piroson haladva a Válint kereszt után a legrövidebb úton, lehetõleg sötétedés elõtt elérjük a célt. Minden terv szerint alakult. Még néhány méter szintkülönbséget leküzdve kellemes tempóban, telve szép gondolatokkal és sikerélménnyel érkeztünk meg. Attila kicsit átfázva várt ránk, gyorsan értékelte válaszainkat és eredményt is hirdetett. A gratuláció mellé a 2. és 3. helyezett nõi versenyzõknek járó díjjal is kedveskedett nekünk, ajándék pólót kaptunk.