Túrabeszámolók


A puszta télen

ateszkingTúra éve: 20092009.01.12 00:19:17
Puszta télen" 23 km

Sajnos ezen a hétvégén nem tudtuk elhagyni a Nagykunságot.
Egyetlen túra jöhetett szóba, a "Puszta télen". Gondoltam egy életem, egy halálom én ezt bizony futócuccban teljesítem, annyit kocogva, amennyit csak lehet.
Kunhegyesen, a vasútállomáson -9 fokot mértem, ez azért némileg aggasztott egy aláöltözet+futócucc kombóban. Késõbb kiderült, bõven elég volt. A nevezést még a vasútállomáson megejtettem. Aztán a többi túrázóval együtt felpattantunk a Bzmot-ra, irány a rajt a kiskörei Tisza-híd megállóhelynél.
Már a rajtban meleg teával és pogácsával várták a résztvevõket. Gyors itiner-átnézés, irányegyeztetés után már el is indultam az erõmû hídja felé. Az elején nem igazán esett jól a nagytempójú haladás, mert kissé merevek voltak a lábaim.
Az elsõ megálló máris egy büfé volt, zsírosdeszka, sütikék-pogácsák, forró tea, forralt bor...
Utána pedig a Kunsági-fõcsatorna gátja következett. Innét minden EP klasszikus tájékozódási futós lyukasztós bólya volt.
Kifejezetten szórakoztató volt számomra, hogy miattam mondanak a túrázók olyat, hogy: "Vigyázat, futó!" (Bár csak nagyon könnyed kocogás volt, de ezt sem gondoltam volna még két éve...)
A téli táj szép volt, csak a reggeli napsütést hiányoltam. Az elsõ ellenörzõponton gyorsan átjutottam, a második elõtt kissé tévesztettem. Rossz nyiladékon mentem ki a vasúti sínhez, így a következõn vissza, majd az immár helyes nyiladékon (a harmadik) lekanyarodva gyorsan megejtettem a következõ EP-t. Innét azért már többször bele-belegyalogoltam.
Az országutat kereszteztem, könnyedén elértem a negyedik EP-t, ami egy szép kápolna-rom mellett volt. Innét már könnyedén koccantam be a kunhegyesi célba.
A 23,5 km-es távot bruttó 3:10 alatt sikerült teljesítenem.
A szalagozás teljesen rendben volt, az itiner 99%-ban szintén. A jóindulat maximális, a rajtban és az elsõ EP-n kiváló volt a pogácsa és a süti.
Ami viszont nem tetszett:
1. a kiírásban beígért emléklap sehol, csak a kitûzõ (az mondjuk szép)
2. Olyanoknak is elfogadták a teljesítését, akirõl biztosan tudom, hogy négy EP-bõl kettõt kihagyott, kb. hét-nyolc kilométert aszfaltúton tett meg a célba a kijelölt földutak helyett. Nem mellesleg így õ lett elõttem a leggyorsabb teljesítõ.
3. A célban nem igazolták le az érkezést a menetlapon, tehát semmilyen minõsítõ mozgalomban (pl. TTMR, Csúcsok Csúcsa) nem tudom bizonyítani, hogy az egész távot végigjártam.