Túrabeszámolók


Lepke (Vasas nagy 8-as)

kekdroidTúra éve: 20092009.03.23 16:35:22
Last Minute! Lepke 40 Vonyarcvashegyrõl!

A program:

Szombat, kora reggel: indulás Lentibõl, rácsodálkozás a behavazott tájra, õzek és egyéb vadállatok számlálása. A vonyarcvashegyi érkezéskor az éppen jelenlévõ vonatmennyiség fotózása. Nevezés a túrára, rég látott kedves ismerõsök üdvözlése és indulás együtt.

8 óra körül: kapaszkodás a Berzsenyi-kilátó felé, aktuális jubileumok megtárgyalása, Kerek repkény (10 év ttúrázás) vidámabban, Joeyline szótlanabbul (15. Lepke 40 teljesítés), Laci069 pedig sehogy. Kékdroid elmeséli, hogy õ még csak másodszor van itt, de elnézik neki. :)

Negyed kilenc: Berzsenyi-kilátó, fotómegállás, hóemberépítés, bambulás a tájra, indulás tovább, mert szoros a program.

Valamikor kilenckor: érkezés Büdös-kúthoz, étkezés (zsíros kenyér, portea). A még mindig havas táj csodálása, a nyugodt erdõ csendjének hallgatása. Kerek repkény szomorúan konstatálja, hogy még nem találunk medvehagymát.

Öt perccel Büdös-kút után: Kerek repkény boldogan konstatálja a hatalmas medvehagyma-lelõhelyek meglétét. Medvehagyma üzemi mértékû betakarítása.

Fél tíz: fotómegálló, a tavaly máshol levõ pont megtalálása. A helybéli, tapasztalt pontõrök megmutatják, merre van a barlang, ajánlat megköszönése és továbbhaladás. (Majd nyáron, amikor kétszer ekkora lesz a susnya!)

Negyed 11: a héten lecsapolt fél liter vér hiányolása, a Szerelemdomb megmászása. Pele apó tanösvényen való mosolygás, mert a magyar feliratokat frappáns tömörséggel fordították angolra.

Kicsivel késõbb: a felhagyott dolomitbánya megtekintése, általános álmélkodás Kékdroid részérõl. Programon kívül: általános döbbenet, hogy tavaly Kékdroid is fotózta a fent nevezett bányát. Leereszkedés a Szépkilátóhoz.

Fél 11 körül: fakultatív frissítés, a presszókávé minõségének dicsérete, az ár rezzenéstelen arccal való tudomásulvétele. A Keszthelyi-hegység idõalagútjainak megtekintése, átlépés egyetlen pillanat alatt a télbõl a nyárba. Batsányi-kilátón általános bámészkodás: Balaton, Tanúhegyek, Keszthely. Bz motorvonatra való várakozás, mindhiába.

11:16: gerincúton kétütemû német klasszikus megtekintése üzem közben. Pele apó tanösvényének újabb táblái. (Laci069 fejbõl elmondja, melyik következik!)

Fél 11-tõl: kapaszkodás a Márványkõfejtõ-hegyre. Levegõkapkodás, csúcs-csokoládé elfogyasztása, általános rácsodálkozás az újabb és újabb emelkedõkre.

Nem sokkal ezután: érkezés a Vékony-cseri putriromhoz, a csalitosban heverõ rom megcsodálása. Igazolás, mielõtt megérkeznek a folyamatosan özönlõ rövidtávosok. Továbbhaladva az erdõ bámulása, fakultatív medvehagyma-szedés. Étkezés a szedett medvehagymából.

Háromnegyed egy felé: érkezés a Szent Miklós-forráshoz, a forrásnál pihenõk üdvözlése és gyors továbbhaladás az etetõpont felé. A pontig a tájban való gyönyörködés, fényképezés.

13:15: érkezés Büdös-kúthoz, újra találkozás az idõközben teljesen felébredt Joeyline-nal. Tea vételezése, a reggeli hómennyiség hiányolása. Felkaptatás a Pad-kõre, itt a népes gyermeksereg miatt a kilátónak nevezett magasles kihagyása.

14:00 elõtt és után: folyamatos haladás a néhol fenyvesekkel tarkított gerincúton, az ellenõrzõponton a panoráma megcsodálása.

Fél három körül: leereszkedés az alacsony növésû fenyvesen keresztül, Kerek repkény "a fenyõ szúr, de legalább megfog"-elvének bizonyítása több példa segítségével. Átkelés a mûúton, a csatornázási telep környékének megtekintése.

14:45 elõtt és után: érkezés a Szent Mihály-dombra, a kápolna megtekintése, gyönyörködés a kilátásban és Somogy megye túlparti magaslataiban.

14:55: az útátjárónál áthaladó Bz motorvonat fotózása, Kékdroid nagy-nagy örömére.

Pár perccel ezután: a következõ emelkedõ kényszerû tudomásulvétele, indulás a túra utolsó emelkedõjén.

Fél négy elõtt nem sokkal: a hiányzó oxigénmennyiség pótlása, közben a táj bámulása a Kitaibel-kilátóból.

Háromnegyed négy: érkezés Vonyarcvashegy vasútállomásra. Díjazás átvétele, búcsúzkodás útitársainktól. A padon alvó Kerek repkény fotózása. Este visszaút Lentibe, jelentõs mennyiségû vad újraszámlálása.

Mûegyetem, D épület, 1. emelet: túrabeszámoló rögzítése. Köszönetnyilvánítás Kerek repkénynek, Laci069-nek és Joeyline-nak a társaságért, Kerek repkény édesapjának a fuvarért, valamint a rendezõségnek a túra lebonyolításáért. Gratuláció kinyilvánítása minden résztvevõ felé.

-Kékdroid-

(ui.: Elnézést a stílusért, ígérem, nem lesz több ilyen.)