Túrabeszámolók


Nyergesi Emléktúra

napvirágTúra éve: 20092009.04.26 19:54:05
Valamivel fél kilenc után érkeztünk meg a Sport büféhez. Bár várni kellett a nevezési lapok és az útvonalleírás nyomtatására, 8.55 kor mégis sikerült elrajtolnunk. Nemcsak a szervezõket, hanem minket is meglepett az érdeklõdõk nagy száma. A leírás nagyon pontos volt, a színes térkép és az érintett települések rövid bemutatása pedig a SE alaposságát dicséri. Az eltévedés esélyét a korrekt szalagozás is csökkentette.
A túra nagyon szép helyeken vitte végig a teljesítõket, mezõk, erdõk, dombok, távoli hegyek képe váltakozott. Ezerrel sütött a nap, a természet zöldelt, a madarak daloltak, mi baktattunk,… szóval „mindenki tette a dolgát”. 
Elsõ ellenõrzõpontunk Mogyorósbányán volt, a Kakukk vendéglõben. Pecsételés után, almával kínálták a túrázókat a pontõrök. Második állomásunk Péliföldszentkeresztre vezetett. Számunkra ismerõs volt már a hely a kálvária látogatás kapcsán, de akkor nem volt alkalmunk megnézni a lovardát ill. a távozóknak búcsút intõ kutat és környékét. Ellenõrzés után, itt volt lehetõség ismét pihenésre, ill. zsíros kenyér és frissítõ fogyasztására. A következõ szakasz, a túra legmagasabb és egyben legszebb pontjára vitt fel minket, az Öreg-kõhöz. Ez a hely a sziklamászók Mekkája! A pihenõnél volt a 3. ellenõrzõpont. Egy geoláda megkeresése apropóján tettem egy kis kitérõt fel a barlangokig és még följebb is. Pazar volt a kilátás, maximálisan kárpótolva ereztem magam a vádliszaggató lépcsõzés miatt. Innen már csak lefelé vitt az út, be Bajótra. Utolsó állomásunk a Magyar-hegyen volt melynek megmászása már szinte meg sem kottyant, az elõzõek után. Itt színes cukorkák tömegébõl válaszhatott - egy kis energia pótlásnak valót - a teljesítõ. A német-völgyi pincesor most csendes volt és nyugodt, talán még nem igazán indultak be a környéken a munkálatok. A székelykapu után már igazán nem volt messze a cél. A tavak között sétáltunk be a büféig . Minden nagyon tisztának és rendezettnek tûnt, igényesek az idejárók, fontos nekik a környezet tisztasága, ez példaértékû. A szervezõk szép oklevéllel, kitûzõvel és egy pár virslivel jutalmazták a megfáradt túrázókat. A színpadról szólt a zene, a közelben volt lovaglási lehetõség, … minden arra mutatott, hogy még érdemes lenne elidõzni Nyergesújfalun, de erre sajnos nekünk most nem volt lehetõségünk.

Nagy köszönet mindazoknak akik idõt és energiát szántak a túra megszervezésére és lebonyolítására!