Túrabeszámolók


Gemenc / Gemenc kör

padlerTúra éve: 20052005.10.17 08:17:33
Gemenc 12

A tt tervezésekor igazából az motivált, hogy ezáltal a gemenci kisvasutazáshoz (Kisvasutak nyomában túramozgalom) ideális kiegészítõ programot találtam. A terv az volt, hogy elérjük a 13.15-ös kisvonatot, így legkésõbb 9-kor el kell rajtolni. Szüleim vonattal indultak és én útközben vettem fel õket. A köd és kisebb elkeverés miatt a tervezetthez képest félórával késõbb érkeztünk meg Pörbölyre, így a 12 km laza 3-as átlaggal történõ teljesítése ugrott.

A gyors nevezés során egy fénymásolt térképrészletet kaptunk, melyen berajzolták és elmagyarázták, hogy az ellenõrzõpont a kék jelzés gátról Lassi felé történõ lekanyarodásánál van, ahol szórólapot kell igazolásként elvenni, majd a Malomtelelõ-tó tanösvényig kell eljutni. A térkép még régi volt, a tanösvény és a hozzá vezetõ K+ jelzés ezen a kiadáson még nem került feltüntetésre. Kiderült az is, hogy az ellenõrzõpontig oda-vissza gáttúra várható, a további szakasz pedig ellenõrzõpont hiányában elég opcionálisnak mondható.

A kisvasút telephelyét elhagyva a 10,4-es kõ közelében kezdtük meg az aszfaltos gáttúrát. Jobbról erdõ a szélsõ fák között a Kerülõ-Duna nevû holtágnak tûnõ vízzel, balról tanya után erõs kerítéssel övezett kukoricás, késõbb erdõ. A gát környékét rendben tartják, az aszfaltcsíkon több autó is elment mellettünk, máshol fát vágtak az erdõben, így a háborítatlanságnak nem sok nyoma volt.

Kevesen indultak elõttünk, mivel nagyon igyekeztünk, egy hármas csoportot lehagyva jutottunk el a kék kanyarodásáig a 15,6-os km-nél, ahol egy magányos betonoszlopra volt felkötözve a szórólapot rejtõ zacskó. Innét már földúton, a kéken, és a vasút mellett a K+-on haladva jutottunk el a tanösvényig, majd Malomtelelõ vm-ig, ahol szépen kiépített esõbeálló és pihenõhely van.

Innét némi pihenés után a K+ másik ágának felfedezésével alternatív útvonalon indultunk vissza a gát felé, azonban néhány száz méter után egy (ideiglenes?) holtágat találtunk a turistaúton, így kénytelenek voltunk visszafordulni. A tanösvénynél álló kilátónál egy nagy bajai csoportot találtunk, késõbb még néhányan jöttek szembe, így a zöldgömbös rendezvényekhez és a neten történõ meghirdetéshez képest szép számú résztvevõ volt.

A gátra visszatérve elment mellettünk néhány 23 km-es gyalogos, valamint mind az öt futó. Mi is nagyon igyekeztünk, így elfáradva, de éppen a kitûzött 3 és fél óra teljesítettük a valóságban kb. 15 km-es távot. A célban elõre elkészített zöldgömbös egyenoklevél és nagyméretû gemenci kisvasutas kitûzõ várt a gratuláció mellett. Remittenda újságokat is kaptunk, azonban a cél közelében lévõ kajalehetõségre nem hívták fel külön a figyelmet, igaz, idõnk sem volt rá. Hamarosan indult a kisvasút, azonban az „érintetlen” gemenci erdõn át történõ utazás hosszúnak, unalmasnak bizonyult és nagy csalódást jelentett számomra.