Túrabeszámolók


Három város / Póstelek / Cimbora / Három város 80MTB/60MTB

nafeTúra éve: 20092009.05.12 21:39:01
Három város, Csabai kör 27 kerékpárral
Távolság: 26,3 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintemelkedés: 20 m.
Akár csak tavaly, gyümölcsfa permetezés most is az Alföldre szólított, így megcéloztam a részvételt. Ez évben nem rendezték meg kerékpárosoknak a klasszikus 30 km-es távot (kár érte, hiszen nem jelent a szervezõk számára semmilyen logisztikai problémát, hiszen a gyalogosok miatt adottak az EP-k), hanem helyette két másik résztáv közül lehetett választani. Nem rajongok túlzottan azért, ha ugyanazon az úton kell oda-vissza menni a túrán, ezért inkább a rövidebb kört választottam, mivel az igazi körtúra. Természetesen most is biciklivel mentem a rajthelyre, ami oda-vissza 36 km-t tett hozzá a túra 26 km-éhez. Nyáriasan meleg napban volt részünk. Nyolc órakor éppen elég sokan indultak Csabáról, ezért a nevezés több idõt igényelt a szokásosnál. Jól használható, A/3-as fénymásolt, sok helyen magyarázó feliratokkal ellátott térképes igazolólapot kaptunk, s végre gurulhattam. Mivel aznap még Pápára is vissza kellett érnem, ezért idõtakarékosságból nem vittem magammal fotóapparátot.
Irány Békés, a frissen festett piros jelzésen. Rövid tekerés után letérhettem az aszfaltról. A földutak minõsége az egész jó szakaszoktól, a rettenetesig terjedt. Nagyon meglátszik az aszály. Már most olyan repedezett a föld, mint máskor augusztusban. 2-3 centi széles, közel félméter mély repedések hálózták be az utakat is. Az akácfák, viszont teljes virágpompában láthatók, intenzív illattal, de nagyon rövid virágzási idõvel. Jellemzõ az idei tavaszra, hogy minden növény virágzási ideje sokkal rövidebb, mint normál idõjárásban.
Az elsõ ellenõrzõpontig mentem az Élõvíz-csatorna gátján is és mellette is. A gáton jobb az út, de keskeny és magas a fû, jó csípõs a csalánnal fûszerezve.
A Bandika-fánál megkaptam az elsõ pecsétet, beszélgettünk egy kicsit, s gyerünk tovább. Hamarosan elértem az egynyomsávos ösvényt, amire két ág között, egy alig kormányszéles résen kellett bekanyarodni. Tavaly ez a rész egész kellemes volt, azóta viszont sokat romlott. Eléggé benõtték az ágak. Több olyan résszel is találkoztam, ahol a vadrózsa ágak, a bicikli kormányánál is alacsonyabbra lógtak be. Ezért egy szakaszon gyalog-galopp, ekkor viszont az ösvény szélessége nem elég a bicikli plusz biciklisre. Szóval dzsungelharc a javából. Szerencsére, csak pár száz méter az egész. Sikkonyig egész jó földúton tekertem. Az Élõvíz-csatorna hídjánál áttértem a sárga jelzésre. Jól jött a figyelmeztetés. Tényleg sehol egy jelzés. Az elágazás után jó száz méterrel láttam meg az elsõt. Ettõl kezdve viszont Gerláig rendben van.
Hamarosan kiértem az aszfaltútra, s azon gurultam. Nem irigylem a gyalogosokat ezért a részért. Gyorsan fogytak a kilométerek, s már Gerlán is találtam magam. Itt megest ritkák a jelzések, viszont ahol tényleg kell ott van, tehát könnyedén küzdöttem le a falut. Ekkor következett a túra legkellemesebb szakasza, Póstelekig. Eleinte széles földúton vezet a jelzés az erdõ szélén, majd egy elágazásban bevisz az erdõbe. Itt megint hiányos a jelzés, csak bent az ösvényen található, de az elágazásból láthatatlanul. Szerencsére egy régebbi eltévedésembõl eredõen, emlékeztem rá, merre kell menni, valamint a fénymásolt térkép is segít. Igazán remek ösvényen értem el az ellenõrzõpontot, ahol a pecséthez csoki is járt. A pontõr figyelmeztetett, ha a térképen nem vettem volna észre, akkor a Békéscsaba felé vezetõ zöld jelzést, tavaly óta frissen festett piros váltotta fel. Tényleg könnyebbnek bizonyult követni. Ez a rész is jó kis földutakat jelentett. Elég sok gyalogos jött velem szembe.
A Veszely csárdánál rátértem a csabai kerékpárútra, ami egész kellemes, bár keskeny, s elkezdett töredezni az aszfalt. Kilátás nincs róla. Ettõl kezdve végig aszfalton tekertem. Kellemes, gyors kis túra.
Nem ismerem eléggé a környéket, de nem lehetne esetleg ezt a kört Békéstõl a Kettõs-Körös gátján vinni a Dobozi-hídig (eddig biztos lehet), s onnan a Mályvádi-erdõn keresztül vezetni Gerlára? Jelenleg túl sok az aszfalt. Igaz két ember nélküli EP-t kellene létesíteni a rövidítések megelõzésére: egyet Békés és a híd között, egyet pedig a Mályvádi-erdõben.
A túra ár/szolgáltatás aránya jó. 500 Ft-ért fénymásolt, térképes igazolólap, kitûzõ, a második EP-n csoki, mindkét EP-n ásványvíz, a célban zsíros kenyér, hagyma és ásványvíz.