Túrabeszámolók


Budai

tiltonTúra éve: 20092009.05.17 15:23:56
Budai 50

A szervezést, itinert, útvonalat és a személyes hangulatjelentést tekintve egyetértek Zomberrel, bár emelkedõket megfutni még a túra elején sem lennék képes. Lefelé persze más, ott segít a gravitáció. Fáradtan, boldogan, feldobódva értem a célba 9 és fél órával a rajt után. Hol van már a hûvös reggel, amikor a 22-es buszon Béla bácsi megosztotta velem a csalános tojássaláta receptjét!
Szóval pár órával és 51 km-rel késõbb azon tûnõdtem, hogy akkor most melyik is az én kedvenc túrám? A Börzsöny vulkán pozícióit erõsen ostromolta az idei Sárga 40, de tegnap új vetélytárs is felbukkant.
Miután nem vagyok igazi sportember, egy túrában számomra nem elsõsorban a fizikai teljesítmény és a szintidõ a legizgalmasabb, bár ahogy egyre inkább elkap a gépszíj, ezek is kezdenek hangsúlyossá válni. Sokkal inkább a "természetben levésért" járok rendszeresen túrázni, a hangokért, látványért, benyomásokért. És ebbe beleértendõ a hajnali földszagtól a rezgõ pázsit finom táncán keresztül a cincér nász, vagy a harkályok dobolása, és ismeretlen túratársakkal váltott néhány barátságos szó is.
Már menet közben felmerült bennem néhány ambivalens érzés, és a célban, a buszra várva, a most megismert Simivel folytatott beszélgetés során meg is fogalmazódtak az aggályaim.
A Kis- és Nagy-Szénás Európa Diplomával kitüntetett különleges adottságú területe a Budai-hegységnek. Nagyon sok ritka, védett növénynek és állatnak nyújt élõhelyet, mint amilyen a világritkaságnak számító pilisi len. Ez az apró növény egyetlen állománnyal rendelkezik világszerte, csak itt nálunk, a Szénásokon alakult ki és maradt fenn, ráadásul a jégkorszakokat is átvészelve. Maga a dolomit sziklagyep is különleges, a dolomit könnyen aprózódó, talajréteget nehezen tûrõ kõzetszerkezete miatt. Szóval egyszeri, megismételhetetlen, értékes és védendõ. Amikor a kék jelzésen felértem a tetõre, lenyûgözött a látvány, nézelõdtem, fényképeztem, gyönyörködtem. Rengetegen voltak fenn, egy távcsöves madármegfigyelõ csapat, családok labdázó gyerekekkel, és igen, bizonnyal teljesítménytúrázók is akik megpihentek élvezni a fantasztikus látványt. Simitõl hallottam a célban, hogy ebbõl késõbb probléma is adódott, a területfelügyelõ környezetvédelmi hatóság részérõl. Azt gondolom, hogy aki túrázásra adja a fejét, a természetet szeretõ, tisztelõ, védeni szándékozó ember. Ha hasonló esetben a rajtban felhívják a növénytársulástanban kevésbé tájékozott túratársak figyelmét, hogy micsoda érték és kincs, aminek pár óra múlva részesei lesznek, biztos vagyok benne, hogy mindenki illõ komolysággal és megilletõdöttséggel halad keresztül a Szénásokon, tiszteletben tartja az ösvényt, útvonalkijelölést. Bízom benne, hogy így lesz és akkor minden negatív zönge nélkül ünnepelhetjük ennek a remek útvonalú, jól szervezett túrának akár a negyvenedik születésnapját is.

Fényképek: http://picasaweb.google.hu/dobevaeva/Budai50_2009_05_16#