Túrabeszámolók


Őrség (- Vendvidék) 75/50/30

mz/xTúra éve: 20092009.05.19 09:31:36
Õrség 50
(A kiírásban szereplõ pontos táv: 52,9 km / 713 m)

Mivel az idei Õrség túrákról Stalker, Kerek Repkény és Antinavi túratársaknak hála már abszolút korrekt leírások váltak közkincsé itt az oldalon, én nem szeretném egy újabbal gyarapítani, hiszen az elõttem már megnyilatkozók is tökéletesen leírták a lényeget: az Õrség gyönyörû!

Aki –hozzám hasonlóan- eddig még sohasem járt ott igazán, az talán –hozzám hasonlóan- eleinte kicsit csodálkozik, hogy akik jártak arra és jól ismerik azt a vidéket, miért is pont ezt a kis szegletet tartják hazánk egyik legszebb vidékének… Nekik azt javaslom, hogy –hozzám hasonlóan- szánják rá magukat erre a túrára, s garantált, hogy –hozzám hasonlóan- hamar meg fogják érteni, hogy amit az Õrségrõl mondanak, az bizony nem túlzás!
Ez a vidék valóban egy kis csoda az ország egyik eldugott csücskében - itt valahogy minden más, mint az országban bárhol másutt, itt még a fû is zöldebb meg az ég is kékebb! :-)

Aki végigjárja ezt az 50 kilométeres túrát, az olyan helyekre juthat el, amilyenhez foghatóak másutt nincsenek, higgyétek el, az Õrségben olyan tájakon túrázhat az ember, amelyekrõl korábban azt hitte, hogy azok csak a tévében vannak, és olyan világba csöppenhet, amelyre ezen kívül nem sok helyütt van lehetõség! Az út végig nagyon változatos, minden egyes kilométere egy gyökeresen más világ, visszagondolva arra a sok mindenre, amit láttam, valahogy olyan érzésem van, mintha nem is egy, hanem több túra útvonalát jártam volna végig ezen a hétvégén, mert annyi teljesen különbözõ, de kivétel nélkül meseszép tájat láttam!

Már maguk az õrségi kistelepülések is hordoznak magukban egyfajta különleges bájt, sõt, Õriszentpéter is egy nagyon érdekes hely, de a Pityerszer, a védett lucfenyves a hatalmas fákkal, a tipikus õrségi rétek…hát azok mind-mind lenyûgõzõek!

Ez a túra a teljesítménytúrák között egy más dimenzió, s ez nem csak a csodaszép õrségi tájnak köszönhetõ, hanem nem kis mértékben annak is, hogy a szervezés a tájhoz méltó színvonalú: egész egyszerûen tökéletes!

Stalker túratárs az elõzõ hozzászólásban nemes egyszerûséggel ragadta meg a lényeget: „a túra nagyon jól szervezett, látszik hogy profik rendezték.”
Hát ez valóban így van! A szervezés osztályon felüli volt, minden tökéletesen a helyén!

Az itiner például egy A5-ös kis füzetke volt, színes, minden igényt kielégítõ színvonalú, benne egy kifogástalan, szétnyitható térkép korrekt szint- és távadatokkal, a nem jelzett szlovéniai szakaszra külön útleírással, az érintett településekrõl rövid ismertetõvel, s még a tavalyi teljesítõk névsora is „befért”… Egyszerûen minden olyan információ benne volt, ami egy teljesítménytúrán az embernek „kelleni” szokott!

Külön ki kell emelnem az ellenõrzõpontok bélyegzõit, amelyek mindenütt az adott pont nevezetességét ábrázolták, s amelyeket a pontõrök mindig a térképen az adott pont mellé tettek, mindig gondosan ügyelve arra, hogy a bélyegzõ pontosan a számára kihagyott fehér részre kerüljön. Az egész itiner nagyon igényes és nagyon színvonalas munka, nyugodtan mondhatom, hogy példaértékû! Az itiner már magában is szép emlék errõl a túráról, de az összes bélyegzõt begyûjtve szinte olyan, mint egy kis õrségi képeskönyv!

Az ellenõrzõpontok mindenütt könnyen fellelhetõek voltak, szinte mindenütt kaptunk valami kis apróságot, ahol pedig frissítõpont volt, ott mindenkinek jutott bõségesen a sok-sok földi jóból! A farkasfai „italjegy” is nagyon kedves dolog volt, de a kenyér sem az a teszkós fajta volt, hanem igazi finom, puhabelû kenyér, rendesen megkenve vajjal… Ja! S a paprikával és uborkával "higított" hagyma is nagyon finom volt!

Nem ragozom: ez a túra egész egyszerûen kifogástalan volt, köszönet érte mindenkinek, aki az elõkészítésében, a szervezésében és a lebonyolításában részt vett! Ez egy nagyon színvonalas, minõségi teljesítménytúra volt, egy külön szint, örülök, hogy részt vehettem rajta!

Táj/útvonal/feeling (szerintem): 5
(az Õrség nagyon szép – a túra útvonala pedig mindezt tökéletesen megmutatja)

Szervezés (szerintem): 5
(a jelzett utakon a jelzések tökéletesen követhetõek, a jelzetlen utakon az alkalmi irányjelzés kifogástalan (még útvonal leírás nélkül is kifogástalan lett volna), az ellátás nagyon korrekt, a pontõrök kedvesek, segítõkészek, barátságosak, a szervezés minden szempontból profi és igényes, szóval az „érdemjegy” csakis ötös lehet)

Itiner/útleírás (szerintem): 5
(az itinerrõl már véleményt alkottam fentebb: abszolút minõségi munka! A jelzések és a leírás szintén tökéletes!)

Ellátás/szolgáltatás(szerintem): 5
(a „minõségi” a legjobb jelzõ a túra jellemzésére, hiszen a túra minden elemében az átlagnál magasabb színvonalú volt, az elláts tekintetében is)