Túrabeszámolók


Egri Bükk

mz/xTúra éve: 20092009.06.03 08:55:57
Egri Bükk 30
(A kiírásban szereplõ pontos táv: 30,8 km / 1170 m)

Sokáig kacérkodtunk az Egri Bükk 50-es távjával, de aztán mindenféle körülmények miatt végül a 30-as mellett döntöttünk. Talán nem is rosszul, mert hazafele az autópályán valami irdatlan nagy esõ esett – ha az 50-est választottuk volna, lehet, hogy nem az autópályán ért volna minket…
Mostanában annyiszor eláztunk már, hogy egy újabb elázás elmulasztása már nem igazán ébreszt bennem bármi sajnálatot… Szóval jó is volt ez a kis harmincas! :-)

Az út húzós emelkedõvel indult – de ezt a tapasztalatait már elõttem monitorra vetõ túratárs már nagyon jól érzékeltette. A túra amúgy sem szûkölködött jó kis emelkedõkben, bár olyan igazán húzós csak az eleje meg a Hárs-kút után, a Malom-hegy oldala volt, fõleg ez utóbbi után esett jól a hideg Cola, de amúgy az egész út olyan kis csalóka volt, különösebb emelkedõk nélkül is folyamatosan osontunk felfelé – nem véletlen az 1000 méter feletti szintkülönbség! Amit szép lassan „összegyûjtögettünk”, azt aztán viszonylag rövid távon leadtuk, a Toldi kaputól a Stimecz házig néhol bizony elég meredek lejtõk következtek, amit én személy szerint sokkal kevésbé szeretek, mint az ugyanolyan emelkedõket…

A Stimecz-háztól Felsõtárkányig tartó 6 kilométernyi kisvasútsín-útról már olvastam a korábbi leírásokban, így elõre felkészítettem magam fejben, s nem számítottam túl sok jóra… De tulajdonképpen –a kellõ pszichikai felkészítés birtokában- már kellemesen csalódtam, mert egyrészt nem kellett mindvégig a vasút nyomvonalán menni, másrészt a sínek között szerencsére nem a szokványos vasútkövek vannak, hanem többnyire apró kavics, ami sokkal jobban járható, mint azok a sokak által méltán utált vasúti töltéskövek. Na jó, azt nem állítom, hogy ez egy imádnivaló szakasz, de korántsem olyan borzasztó, amilyennek az alapján, hogy „a síneken kell menni” sejtenénk… Viszonylag jól járható, s szerencsére csak a felét kell a síneken lenyomni, s még ott is van néha út a sín mellett… :-)
Kibírható!

Összességében azt mondanám, hogy az Egri Bükk egy jó kis túra, lelkiismeretes rendezéssel, kedves pontõrökkel, jó ellátással. Az itinerben minden benne van, aminek egy itinerben benne kell lennie, de a térkép az sajnos nem sokra való és maga az itiner kinézete….Az oké, hogy fénymásolat, de miért legalább hatodik generációs???? Az itiner teljesen profi lehetne, mert mondom, minden benne van, aminek ott kell lennie, látszik, hogy aki csinálta, az érti a dolgát, csak ez a design….mert ez így nagyon puritán, s akkor most nagyon szépen fogalmaztam… :-)
A fémjelvény viszont nagyon klassz cucc!

Táj/útvonal/feeling (szerintem): 4,5
(nekem a Bükk valahogy mindig tetszik…na jó, a kisvasút-sín annyira talán nem, de maga az útvonal szerintem nagyon szép)

Szervezés (szerintem): 5
(a szervezésre nem lehet semmi panasz, a pontõrök kedvesek, az ellátás korrekt)

Itiner/útleírás (szerintem): 3,75
(az itiner tartalmilag 4,5, azért nem 5, mert nekem még egy normális térkép hiányzik belõle, a kinézeten viszont lehetne csavarni, az 3)

Ellátás/szolgáltatás(szerintem): 5
(szerintem ez teljesen rendben volt, soha rosszabb ár-érték arányú túrát senkinek)