Túrabeszámolók


Sajgó éjszakai

nedus65Túra éve: 20092009.06.07 16:54:47
Sziasztok !
A múlt heti Mátrai Csillagok után egy újjabb éjszakai túrára indultam .Mikor láttam , hogy itt rendezik a Pilisben ,nagyon megörûltem neki.Ugyanis érdekes módon a hozzám legközelebb lévõ hegységben alig indúltam még túrán.
A Rajt helyszíne is ismerõs volt , sokszor hagytam itt az autómat hegyi futásim alkalmával , aSkanzen után a Szarvas-hegyi búsz fordulóban .Kivártam az indítási idõ legvégét , nem akartam kicentizni a pont nyitásokat .Elõzetesen gondolkodtam az ötvenes távon , de ismervén tájékozódási képességeimet ( és milyen jól gondoltam !)inkább csak a 40-nek indúltam neki .Az elmúlt napokhoz képest egészen meleg volt (28 C)és nagyon szép idõ lett.Felszakadozott a felhõzet és késõbb a hatalmas telihold is kisérõmmé szegõdött .Az elsõ szakasz a Vöröskõig szinte hazai pálya volt , mindig erre kezdem a futásaimat . Itt még sorra érek utol túra társakat , aztán már egyre ritkább ez az alkalom . Hiába , ez nem egy tömegtúra (nagy örömömre).A második pont egy új hely (nekem) az Édeslyuk konyhónál volt , egy érdekes ,kicsit kalandos megközelitéssel .Nem sokkal ezután elkövettem az elsõ hibámat . Az itinerben említett piros kerékpár jelzés helyett elmentem a zöldön egy röpke 3 km-es körre.Itt kezdett olyan sötét lenni , hogy elõkellett venni a lámpát . Szép lassan felértem Visegrádra a bob pálya fõlé és onnan a panoráma úton lefelé az erdei iskoláig .A ragyogó holdfényben lekapcsoltam a lámpát , az országúton nem is kellett . szerencsére ezen az órán már nem volt autós forgalom .Az erdei iskolai EP után ért életem egyik igen meglepõ élménye . Az apátkúti-völgyben találkoztam egy fúrcsa , ismeretlen embercsoporttal .Emberek álltak egyesével ,kettesével az út szélén , fejükön egy antenna szerû , elõre nézõ képzõdménnyel . Néma csöndben és tök sötétben álltak , kezük az arcuk elõtt és láthatólag nagyon figyeltek valamit . A látványban a leg fúrcsább az volt , hogy mindannyian arccal az erdõ felé álltak .Sokan voltak , legalább 30-40 ember . Nem tudja valaki , hogy kik is voltak , illetve mit csinálltak ?
Az Apátkúti-völgy így sötétben nem volt túl haladós , jóval lassabban tudtam csak kocogni , de minden esetre kalandos volt . P.szentlászlón jól esett a bodza szörp .A Kisrigó után amolyan Beac-Maxis élményem volt , egyedûl a kéken az éjszakában . És itt kezdõdtek a gondjaim . Rá térve a kék+ -ra gyönyörüen elkavartam . Illetve végig tudtam , hogy hol is járok , de azt is hogy ez nem a hivatalos út . A Kisrigó-Lajosforrás közti 4 km-eres szakszt sikeresen megoldottam pontosan 10 km-bõl .Lajos-forrási réten kegyetlen módon felkeltettünk álmából egy pontört , egy akkor elõkeveredett 30-as sráccal .( Õ is kicsit túlórázott valamerre .)A befelyezõ szakasz nem nagyon tetszett . A lakott területek szélein keringtünk , sok beton úttal és vadászatra induló kóborló kutyával . Végül is 51 km lett ( 42 helyett ) és 6 ó30 perccel .
Az itiner lehetett volna egy kicsit részletesebb , nekem fõleg a szöveges segítség hiányzott .