Túrabeszámolók


Kaptárkövek

mz/xTúra éve: 20092009.06.22 10:50:55
Kaptárkövek 30
(A kiírásban szereplõ pontos táv: 29,5 km / 1000 m)

Kezdeném azzal, a TTT honlapon 29,5 km-nek volt meghirdetve a táv, a szervezõ egyesület honlapján kereken 31-nek, én a célba érkezvén 33,4-et mértem… Szóval nem tudom pontosan mennyi, mondjuk azt, hogy 30 körüli. :-)

Elsõ ránézésre kicsit szokatlannak találtam, hogy a túra Eger kellõs közepérõl indul, mert attól tartottam, hogy vagy egy óráig csak gyalogolunk majd kifelé a városból, mire végre kiérünk. Nos -nem akarnék a dolgok elébe vágni-, de ez a félelmem alaptalannak bizonyult, a belvárosi indulás egyik kézzel fogható hátrányát viszont még az indulás elõtt megtapasztalhattam: ha a kocsit a rajtnál hagytam volna, máris a túra nevezési díjának kereken 3-szorosát szórhattam volna be a parkolóautomatába! Szerencsére a jó indulatú helyi túratársak nekem is jelezték, hogy az Agria Park nagyon közel van és annak díjtalan a parkolója, így én is inkább átautóztam oda, majd visszasétáltam a rajthoz…

Mint már utaltam rá, tartottam attól, hogy a belvárosi indulás miatt egy nagyon hosszú egri sétával indul majd a túra, de a szervezõk dicséretére váljon, nagyon rövid idõ alatt kivezették a túrázókat Egerbõl, szinte meg is lepõdtem, hogy a belváros közepétõl alig 1,5 kilométer után már csak fák, bokrok és szõlõk között gyalogoltam és egri panorámában gyönyörködhettem…

Hat kilométer után értem el az elsõ ellenõrzõponthoz, amely a Nyerges-hegy jelzett utaktól távol esõ részén volt, de a szalagozást én kifogástalannak találtam. Az ellenõrzõponttól -a leírás szerint- jó kilátás nyílik a Mész-hegyi kaptárkövekre, így nagy izgalommal vártam, hogy odaérjek, de aztán a várakozásom kis csalódásba fordult, mert a Nyerges-hegyrõl csak annyit láttam, hogy a távolban van egy, a fák által elég sûrûn benõtt kõ, hogy egészen tárgyilagos legyek, sokat nem lehetett látni belõle… Ez lett volna a túra elsõ kaptárköve…
Kis kitérõvel elvileg közelebb is mehettem volna hozzá (kb. 1 km-es kitérõ lett volna), de mivel a túra útvonala nem érintette, gondoltam, biztos nem éri meg a kitérõt, s biztosan lesz még késõbb egy sokkal jobb másik…

A Nyerges-hegy után az út a via ad Szomolya történelmi útján, egy nagyon érdekes és néhol látványos mélyúton folytatódott tovább (egyes helyeken szinte ember magasságú „falak” között halad az út), majd kiértem egy meseszép fennsíkra, ahol aztán kettévált a 30-as és 50-es útvonal.

Én folytattam az utam észak felé, ahol a térkép szerint ismét találkoznom kellett volna néhány kaptárkõvel – de hiába meresztettem a szemem, csak sûrû bozótot láttam, nem hogy a kaptárkövek, de még sima kövek sem kerültek elõ…

Síkfõkútnál van egy takaros kis tavacska, a partján frissítõ vízzel és némi kis elemózsiával várták a túrázókat a pontõrök, majd az Attila-kútat is érintve bandukoltam tovább a Vasbánya tetõ felé. Innen délnek fordulva hamar a „Kövesdi kilátónak” nevezett pihenõhelyhez értem. Én kilátót ott ugyan nem láttam, de a kilátás ettõl függetlenül is nagyon szép volt. Miután azonban már megint kezdtek gyülekezni azok a fránya sötét felhõk, nem igazán volt kedvem sokat nézegetni, hanem inkább mentem, abban reménykedve, hogy hátha megúszhatom még esõ nélkül…

A Nagy-Eged tetején már kilátó is volt, felmenni viszont igazán felesleges lett volna, mert az ellenõrzõponttól önmagában is mesés kilátás nyílik Egerre és környékére. Nem is értem minek az a kilátó… :-) 15 méterrel magasabbról mennyivel látszik mindez jobban?

A hegyrõl egy nagyon térd- és bokagyilkos, köves út vezet lefelé, ezen legyalogolni nem volt egy nagy élmény, szerintem ezt a szakaszt nem csak én nem zártam a szívembe, de miután Egerbe szerettem volna jutni, hát muszáj volt leküzdeni… :-)

A célban igényes kitûzõ és oklevél, meg egy nagy adag prospektus várt, az összes Eger környéki kaptárkõrõl külön-külön kaptam prosit. Klassz, fõleg mert a túra alatt egyetlen kaptárkövet sem láttam közelrõl, így legalább képen… :-)

Összességében azt tudom mondani errõl a túráról, hogy a szervezés rendben volt, az ellátás sem igazán kifogásolható, amivel viszont nehezen tudok megbékülni az az, hogy a „Kaptárkövek” nevû túrán kaptárkövet egy darabot sem láttam! Egyet se! (na jó, azt a távolit leszámítva, ami állítólag az volt, de nem lehetett látni belõle szinte semmit) Ezzel a túrával tényleg minden rendben van, a Bükk mindig gyönyörû, csak én azért kaptam kedvet ehhez a túrához, mert kaptárköveket még sohasem láttam, érdekesnek tûntek, s gondoltam, ha megnézhetem a köveket és még túrázhatok is közben, az úgy nekem tökéletes… Hát biztos az is lett volna… :-)

Adalék: csakis azért, hogy a túra során kialakult kaptárkõ-éhségemet csillapítsam, a túra végeztével autóval átmentem Szomolyára és csak azért is megnéztem a kaptárköveket! :-) Ne már úgy menjek haza, hogy nem láttam egyet se... Szóval így már mondhatom, hogy a kaptárkövek nagyon érdekesek, érdemes megnézni õket! Túra közben is érdekesek lettek volna! :-)

Javaslatom a szervezõknek: a 30-as túrát jövõre úgy vezessék, hogy az érintsen kaptárkövet vagy ha ez nem megy, akkor nevezzék máshogy! Javaslatom a túrázóknak: ezen a túrán az 50-es távra menjenek, a túrabeszámolókat olvasva az az, amiért érdemes erre a túrára elmenni!


Táj/útvonal/feeling (szerintem): 4
(a Bükkben nagyon könnyû jó túrát szervezni, mert bármerre is megy az ember, mindenütt nagyon szép tájakon vezet az út, a kaptárkövek hiányát viszont én nem igazán tudom elnézni…az útvonalvezetés ezért csak 3, így jön ki összesítve a 4)

Szervezés (szerintem): 4,5
(a szervezés egy nagyon korrekt 4,5-es, nem igazán tudnék belekötni és nem is akarok, ez rendben volt)

Itiner/útleírás (szerintem): 4
(az itiner egyszerû, fénymásolt, de igényes, egy térképvázlatnak azért szerintem sokan hasznát vették volna, ha lett volna benne, s némi kis információ az útba esõ dolgokról (például a kaptárkövekrõl, hogy hol kell keresni õket) is hasznos lett volna, de magát az útleírást én jól követhetõnek találtam)

Ellátás/szolgáltatás(szerintem): 4,5
(e téren sem lehet panasz, nem volt magas a nevezési díj, minden olyan dolgot megkaptuk érte, ami elvárható)