Túrabeszámolók


Rákóczi

mz/xTúra éve: 20092009.07.06 10:17:39
Rákóczi 35
(A kiírásban szereplõ pontos táv: 39,4 km / 490 m)

Kis aggódással indultunk neki ennek a túrának, no nem az útvonal miatt, hanem az idõjárási elõrejelzések miatt, mivel klasszikus döglesztõ kánikulát és mellé néhány frappáns záport ígértek erre a napra. Így visszagondolva, tulajdonképpen jól jöttünk ki belõle, mert az egyiket megúsztuk… Esõ ugyanis nem volt.

Nem is baj – mert volt elõzõ éjszaka! Ennek ugyan Sárospatakon már nyomait sem láttuk, de ahogy elhagytuk Végardó házait és ráfordultunk a -már az elõttem hozzászóló túratárs beszámolójában is megénekelt- „elég bozótos” útszakaszra, annál inkább… Az út valóban elég bozótos volt, de nekem sem ez az elsõ, ami miatt emlékezetes marad, hanem sokkal inkább az a klasszikus ártéri mocsár és a szúnyoginvázió! Néhol valóban bokáig süllyedtem az agyagos sárba, aztán lecsaptak rám a kiéhezett szúnyogok, majd valóban még a bozót, azaz a tüskés ágak is lendítettek kicsit a helyzeten…szóval, jó volt, na! :-)

Csatlakozva az elõttem hozzászóló túratárs kíváncsiságához, én is nagyon nagy érdeklõdéssel olvasnám, hogy ezt a szakaszt a kerékpáros teljesítõk milyennek látták (ha voltak…), de én szívesen meghallgatnám még egy „szandál zokni nélkül” összeállításban induló résztvevõ élménybeszámolóját is errõl a részrõl…

Kétségtelen, hogy ez a rész volt a túra „csúcspontja”, a Long-erdõ, a Szlovákiába vezetõ gát vagy a Borsiból Magyarországra visszavezetõ fõút izgalmai ehhez nem foghatóak. :-)

Nagyon tetszett a túrán, hogy –ellentétben néhány másik TT-vel- itt éreztem valami koncepciót az útvonalválasztásban, így legalább tudom, hogy miért az a neve a túrának, ami, ennek a túrának valóban van köze Rákóczihoz! Az útvonal érinti a Sárospataki várat és II. Rákóczi Ferenc szülõhelyét is, Borsiban.

Az útvonal kifejezetten változatos és érdekességekben gazdag volt, egy jó kis ártéri mocsárral indult (ez nyilván csak a nem éppen júliusra jellemzõ csapadékmennyiség következménye), aztán egy erdei szakasz, majd egy pár kilométer „alföldi típusú” gát. Utána Borsiban a Rákóczi kastély, Sátoraljaújhelyen a Magyar Kálvária, majd a Tengerszem – ez utóbbi ugyan a képeken sokkal vonzóbbnak és festõibbnek tûnt, a valóságban ugyanis a képen kék víz inkább fekete… Szóval az útvonal nagyon változatos és érdekes, s külön köszönet jár a szervezõknek azért a figyelmességért, hogy a Borsi kastély meglátogatásának idejét levonták a túra idejébõl – ilyesmit sajnos nem sok teljesítménytúrán tesznek a rendezõk, s ezzel mindig arra ösztönzik az embert, hogy siessen, még ha a szintidõk elég bõségesek is… Így, hogy levonják az idõbõl, az embernek sokkal több motivációja van, hogy ha már itt jár, körülnézzen a kastélyban – köszönet ezért a figyelmességért!

Azért vannak más irányú észrevételeim is... kicsit „érdekes”, hogy az itineren a pecséteknél a Tengerszem a 4. EP-nek volt jelölve, holott valójában az 5. volt, mert „kifelejtõdött” innen a Magyar Kálvária, mint ellenõrzõpont. Hogy fokozzuk a helyzetet, a Tengerszemet ugyanezen itiner leírásában mint a 7. EP-t említik… most akkor mi van???? :-) Kis kavarodás...

Ugyancsak furcsa, hogy az útvonal eredetileg úgy volt meghirdetve, hogy Sárospatak-Borsi-Magyar kálvária-Rákóczi-fa-Tengerszem-Sárospatak, a honlapon és a TTT-n is még most is ez szerepel. Ehhez képest a Rákóczi-fa lazán kimaradt, de erre különösebben nem hívták fel a figyelmet, egyszerûen a leírásban másfele navigáltak. A gond csak az, hogy aki nem olvassa a leírást és az elõzetesen gyûjtött infóira támaszkodik…az csúnyán benézheti! Hát én majdnem…

Ajánlanám a szervezõk figyelmébe azokat a rendezéseket, ahol az útvonalváltozásra vagy az itinerben vastag nagy betûkkel, vagy a túra rajtjában külön feliratokon fel szokták hívni a figyelmet! Nagyon hasznos dolog tud lenni… Ja, s a cél sem az iskolában volt, ahogy az itinerben a leírás írta, hanem természetesen a kihelyezett tornateremben, ahol a rajt is… Evidens. Csak miért nem lehet ezt így írni a leírásban is????

Egyébként a túra nagyon jó volt, nekem tetszett. A szervezéssel sem volt nagy baj, tulajdonképpen minden a helyén volt, csak hát ezek a fránya apró részletek… :-)


Táj/útvonal/feeling (szerintem): 4,5
(változatos útvonal és sok érdekesség jellemezte a túrát, a Károlyfalva felé vezetõ monoton betonút egy kicsit „kilógott” ebbõl, s a Borsiból Sátoraljaújhelyre vezetõ fõút sem volt az igazi, de ez nem igazán tudta elrontani az összképet, szerintem ez egy korrekt 4,5-es)

Szervezés (szerintem): 4
(külön ki kell emelnem a végig kitûnõ szalagozást, az hibátlan volt, a pontõrök is kedvesek voltak, a tájékoztatás terén éreztem csak némi hiányosságot, illetve ott többet is...lásd fentebb…)

Itiner/útleírás (szerintem): 3,5
(hát nincs túllihegve a dizájn, szintén nem túlragozott a tartalom sem, de a már említett „zavarok” ellenére a leírás nagyon jónak bizonyult, bár a Borsiba történõ hídátkelésnél például sokakat láttam gondolkodni, hogy most akkor jobbra vagy balra a híd után a gáton, ezt ugyanis nem említette a leírás, csak annyit, hogy „tovább a gáton” – megjegyzem, aki nem ismeri a helyet, annak nem feltétlenül ésszerû a hídátkelés után a visszafelé irányba indulás, pedig az volt a helyes…)

Ellátás/szolgáltatás(szerintem): 4
(jó ellátást kaptunk, a Kálváriánál és a célban a szokásos zsíros/vajas kenyér, kétszer egy kis csoki, egyedül csak a vizet hiányoltam egyes ellenõrzõpontokról, igaz, hogy szinte minden faluban volt vízvételi lehetõség)