Túrabeszámolók


Patai Mátra

dzoli1Túra éve: 20092009.07.26 09:42:43
Patai Mátra 30

A tervek szerint hajnali 4-kor keltem. Éppen akkor jött egy kiadós zápor, de fél óra múlva már nem esett, viszont ragyogóan felfrissült a levegõ. Soha rosszabb kezdést. :)
Összekészülõdés után pontban 5-kor indultam a kutyákkal, és 1/4 6-kor felvettem a Keletinél az útitársamat, SzLa1-et.
3/4 7-re értünk Gyöngyöspatára, majd a kötelezõ "ügyintézések" után 7 óra 3 perckor elindultam a kutyákkal. Az útitársamnak mondtam, hogy menjen nyugodtan a saját tempójában, én úgyis ládázni fogok, ha lesz útközben.
Hoztam szokásos formámat, az elsõ 5 km-en kétszer is elkavartam, ugyanabban a keresztezõdésben. :( :)
Patáról ugyanis fel kellett menni a Kecske-hegyre, majd egy darabig ugyanazon az úton visszajõve vissza Patára, és úgy tovább. Volt tehát egy keresztezõdés, aminek minden ága ki volt szalagozva (innentõl tért el a visszaút). "Természetesen" én a visszaúti ág szalagozását követtem odafelé, így tettem egy kis kitérõt, mire rájöttem a tévedésemre. Nem volt persze sok, oda-vissza úgy 1 km lehetett. Visszafelé pedig nem vettem észre ezt a keresztezõdést, így én teljesen az odaúton mentem visszafelé is. :( Így kicsit más irányból közelítettem meg a 2. ellenõrzõ pontot a Vár-hegyen. :) Késõbb is voltak kisebb elkavarásaim, de pár száz méterek, nem osztottak-szoroztak. :) Hozzáteszem, hogy ezek teljes egészében az én hülyeségemnek köszönhetõek, ha olvastam volna az egyébként rendkívül részletes itinert, akkor nem történtek volna meg.
A túra egyébként szuper volt, az elõzetes híresztelések messzemenõen helytállóak voltak. Én a Mátra 115-ön hallottam róla a rendezõktõl, és már akkor elhatároztam, hogy hacsak nem jön közbe semmi, eljövök rá. Majdnem közbejött...a Balaton-átúszás. Szerencsére azt elhalasztották. :)
30 kilométeren 4-szer volt ellátás (a csak vizes helyeket nem számolva)!! A végén hatalmas tál raguleves, tele hússal és mindenféle finomsággal. Menet közben terülj asztalkámok, zsíros/lekváros kenyérrel, finomabbnál finomabb süteményekkel, pogácsákkal, gyümölcsökkel. És gyakorlatilag korlátlanul fogyaszthattál.
A pontõrök rendkívül kedvesek voltak, a kutyáimnak még sosem volt ilyen jó dolguk. :) Szó szerint tömték õket zsíros kenyérrel, pogácsákkal, sütikkel. (De annak a pofátlan Dalmának még ez sem volt elég! Az egyik ellenõrzõ ponton, amíg a pontõr hölgy pecsételt nekem és könyvelt, odaosont a pokrócán lévõ zacskójához, és kivett belõle egy sajtos rudat. :( :) Én sem figyeltem, elég kellemetlen helyzet volt. :( De aranyos volt a hölgy, csak nevetett rajta, és kivett egy másikat, azt pedig odaadta Nimródnak. :) Ezúton is köszönöm a kedvességét!!! :) Hát kb. ilyen hangulat uralkodott az egész túra folyamán! :)) ) Mindenesetre jól leszidtam Dalmát, de láttam a szemén, hogy legközelebb újra megtenné. :) (Otthon egyébként sosem tenne ilyet. A saját kajájához is csak akkor nyúl, ha mondjuk neki. De szent meggyõzõdése szerintem, hogy amint kilép otthonról, a házi szabályok nem vonatkoznak rá. :) )
Idõközben utolért az útitársam, így a túra hátralévõ részét már együtt tettük meg. 2 láda esett az útvonalra, a gckpsz és a gchvas, mindkettõt sikerült összeszednem. :)
Hála a hajnali zápornak, nagyon kellemes friss levegõ volt, a szél is állandóan fújt/lengedezett, így elviselhetõ volt az idõközben elõbújó nap melege. Vizet is vittem magammal eleget, 3 litert magamnak, 3 litert a kutyáknak. Nekik még enni is, a túra végén meg is kapták, megérdemelték. Pocsolya is volt rendesen, így vízben senki nem szenvedett hiányt. A kutyák a túra vége felé még patakozhattak is egyet. :) Ez jól is jött, mert ekkor már igen meleg volt, legalább lehûthették magukat.
Összességében rendkívül kellemes túra volt, nekem nagyon jólesett. :) Bár 1500 m a szintkülönbsége, ez nagyon egyenletesen oszlik el, szenvedés nélkül teljesíthetõ.
10 óra volt a szintidõ, kényelmes tempóban haladva is 1,5 órát spóroltam.
És ami számomra (és gondolom más kutyás túratársamnak is) nagyon fontos, ez egy ideális kutyás túra. A szervezõk hozzáállását már részleteztem, de az útvonal vonalvezetése is tökéletes ebbõl a szempontból is. Gyakorlatilag nem is kell figyelni a kutyákra....kivéve azokat az ellenõrzõ pontokat, ahol gazdátlan sajtos rudak hevernek zacskóban, pokrócon. :) És egyetlen kullancs sem volt egyik kutyámban (és persze bennem) sem! :))

Köszönöm a szervezõknek ezt a rendkívül kellemes túrát, a pontõrök - kivétel nélkül!! - határtalan kedvességét, a 600 Ft nevezési díjból biztosan ki nem jövõ bõséges ellátást.
Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a túrát, én biztosan jövök még. :))