Túrabeszámolók


Mezőföldi Mikulás

mz/xTúra éve: 20092009.12.08 10:48:40
Mezõföldi Mikulás 30
(A kiírásban szereplõ pontos táv: 30,0 km / 0 m)

Mit is írhatnék errõl a túráról?

Aki járt már a Mezõföldön, az pontosan tudja, hogy általában mire lehet itt számítani: derékszögû kanyarokkal összekötött hosszú, hosszabb és még hosszabb egyenesekre és hát mit szépítsük, kissé impulzusszegény küzdelemre a kilométerekkel! A túra elsõ kilométereit talán akkor tudom legjobban elmesélni, ha szó szerint idézek a rajtban kapott útleírásból:

„Jobbra legelõk, balra pár darab épület. Fasorba vezet a most már homokos utunk, s a leágazástól számított kb. 2500 m után keresztúttal találkozunk. Mi folytatjuk utunkat egyenesen tovább. Elfogy a fasor, s szántók, legelõk között haladunk tovább. Újabb 2 km után elérjük a mélykúri országútat…”

Hát ennyit az elsõ 6 kilométerrõl… :-) A következõ párat még rövidebben le tudnám írni :-)

Persze lehet fintorogni, de nincs mit tenni, ez a táj ilyen…azért valahol ennek is meg van a maga szépsége, csak bizony észre kell venni!

Ami még érdekes volt ebben a túrában, hogy míg a teljesítménytúrákon általában az elején vannak sûrûbben az emberek, s a végére ritkul meg s tömeg, itt pont fordítva van, mert a 30-as táv gyakorlatilag annyiban különbözik a 20-astól, hogy a 30-asok tesznek egy teljesen esemény- és látnivalómentes 10 kilométeres kítérõt… Mivel a 30-ason indulnak itt a legkevesebben, ez nem egy zsúfolt szakasz, viszont 10 kilométer után visszatér az út a 20-asokkal megegyezõ útra, Mezõfalvánál pedig becsatlakoznak a 15-ösök is, akik javarészt kiránduló családok és iskolások…néha már egy kicsit sokan is vannak!

Magáról a túráról egyébként szívem szerint azt írtam volna, hogy nagyon jól szervezett, klassz kis esemény, azzal együtt, hogy mint mondtam, Mezõfalva elõtt a viszonylag szerény (kb 30-40 fõ) résztvevõi létszámot összeeresztik a több száz iskolást megmozgató 20-as, majd a faluban a 15-ös távval is és onnatól ez az egész már kicsit zsufis, sokkal jobban hasonlít egy családi túranaphoz, mint egy teljesítménytúrához, de ezzel együtt is minden a helyén van: eltévedni Mezõfalva után már nem igen lehet, a pontõrök mindenütt nagyon kedvesek, a semmi közepén egy mikulás szaloncukrot osztogat az áthaladóknak, a zsúfoltabb ellenõrzõpontokon külön van a pecsételés és a frissítés – szóval minden nagyon-nagyon ül!
Csak a cél ne lenne!!!!

De sajnos beérünk…és ami ott fogad, az egy gigantikus káosz! A célban egy asztalnál fogadják a 30-as táv harmincegynéhány érkezõjét a 20-as és 15-ös távon induló több száz iskolással és kirándulóval, irtózatosan hosszú a sor és idegesítõen teszetosza az ügyintézés! Négyen ülnek az asztalnál, egy srác egyedül szerencsétlenkedik, több száz elõre elkészített oklevélbõl próbálja kikeresni az éppen beérkezett túrázónak dedikált darabot, ketten csak ülnek, a harmadik pedig mindössze annyit csinál, hogy egy kitûzõt a srác kezébe ad, amikor az végre a saját maga által megbonyolulított adminisztráció végére ér. Egy érkezõvel 2-3 percet is eltököl, miközben percenként 4-5 újabb ember áll a sorba, a többi már csak egyszerû matematika… Eltelik pár perc és már az egész tornaterem egy nagy sor, semmi más, a srác pedig csak szerencsétlenkedik tovább…
Aztán kihirdeti, hogy hamarosan indul a busz visza Nagyvenyimbe, aki busszal menne, jöjjön elõre, erre a sorban álló vagy hatvan emberbõl 15-20 megindul elõre, a többiek -tök joggal- kiakadnak, szóval teljes káosz…
A buszra hivatkozva nagy tülekedés árán valahogy csak hozzájutunk a kitûzõinkhez, de õszintén sajnálom azokat, akik türelmesen kivárták a sorukat, mert akármekkora túrán is volt valaki, egy túra után még 30-40 percet sorban állni igazán nem nagy móka!

Na aztán a busz… Sehol egy tábla, egy kiírás, egy jelzés, hogy a busz honnan indul, a nem helybeli túrázók egymástól próbálják megtudni, hogy vajon hol a busz, válaszolni persze senki nem tud, mindenki csak kérdez… Végül a forralt bort osztó Mikulás végre rendesen elmagyarázza, hogy hol a busz, így a 30 kilométeres gyalogtúra után még egy jó kis több száz méteres rohanás után még éppen elérjük…

A szervezõknek pár tanulságot azért ebbõl a túrából le kellene vonniuk:
- hiába, hogy minden szinte tökéletes a túrán, ha a cél gáz, meg kéne ezt az érkeztetést is valahogy úgy szervezni, mint ahogy a túra összes többi részét!
- ha elindítanak 4-500 embert egy túrán, akkor számítani lehet arra is, hogy azok feltehetõleg be is fognak érkezni valamikor a célba… Jó lenne erre felkészülni!
- azért, mert nekik evidens, hogy mi hol van, nem biztos, hogy egy olyannak is az, aki nem helyi és most van itt elõször…talán jobb lenne kitenni pár információs táblát, ahova a fontos dolgok ki vannak írva! Ha már el nem mondják rendesen…

Ja! Még valami! A nagykarácsonyi plébános igen gáz!!!! A templomban IKEA-s üvegszekrényeket állít fel, abból árul mindenféle holmikat, köztük a Shell benzinkúton kapható Shell emblémás labdát :-) meg hasonló egyházi relikviákat… Aztán mikor nem veszel semmit, akkor kiakad, hogy így nem tudja mibõl fenntartani a templomot… Gáz a fazon, nagyon gáz! :-)

Összességében azért nem bántam meg, hogy a Bakonyi Mikulás másnapján elmentem erre a túrára, de a célban tapasztalt káosz miatt egy ideig biztos, hogy nem megyek el újra!
Ha valaki kacérkodik a gondolattal, hogy elmegy, akkor mindenképpen a 20-as távot javaslom, (ha az nem túl kevés) mert a 30-as csak egy dögunalom kitérõvel különbözik, minden, ami érdekes, az a 20-as útvonalára esik...

Táj/útvonal/feeling (szerintem): 4
(a Mezõföld olyan, amilyen… De mégis adok rá egy négyest, mert –az elsõ 10 kilométer dög unalmát leszámítva- az útvonalat próbálták úgy megválasztani, hogy azért minél több érdekes hely útba essen és legyen látnivaló)

Szervezés (szerintem): 3
(ha feladtam volna útközben valahol, akkor azt mondanám, hogy ez evidens 5-ös, de sajnos beértem a célba… ott viszont káosz volt és jó lenne ezt a busz dolgot is egy kicsit jobban lekommunikálni, a „Honnan indul a busz?” kérdésre az „Innen kintrõl” nem kielégítõ válasz egy rendezõ részérõl, fõleg akkor, ha a busz egyébként baromira nem az épület elõl indul, sõt, kifejezetten messzirõl…)

Itiner/útleírás (szerintem): 5
(szép színes térképet kaptunk, jó leírást, ha valaki figyelt kicsit, itt nem lehetett eltévedni, Mezõfalva után már csak a sok résztvevõ miatt sem - a térképen például a busz indulási helyét még bejelölhették volna...)

Ellátás/szolgáltatás(szerintem): 5
(az ellátásra nem lehet panasz, bõséges volt és korrekt (az még a célban is rendben volt)