Túrabeszámolók


BUÉK

SipiTúra éve: 20102010.01.04 15:47:14
BUÉK 20 : 2010.01.02.

táv: 19,51 km
szint: 847 méter

Háromnegyed nyolc elõtt nem sokkal érünk a rajthoz Tánczival ,rövid parkoló keresés ,gördülékeny nevezés után 8 órakkor neki indulunk ,az év elsõ túrájának.A Piros és a Hegedûs profi szervezése után ,sejthetõen magas szinvonalú rendezvényt várunk elsõ BUÉK túránkon ,nem is csalódunk benne !

260 fõ már kint van elõttünk ,gondolom tízig vagy 5-600-an elrajtolnak még ,szerintem a közel ezres létszám meglesz ezen a helyenként napsütéses ,de késõbb szeles január eleji napon.

Sárgán kezdünk ,fel a Nyéki-hegy nyergén át ,Vadaskerti-hegy ,Határ-nyereg ,majd fel az Újlaki-hegy emelkedõjén ,rá a kék körsétára ,azon fel a Hármas-határ-hegy tetejére ,elõtte nem sokkal az 1.ellenõrzõpont.Tömör a mezõny ,sokan vannak elõttünk ,folyamatosan elõzünk a gyalogtempó ellenére ,közben jönnek szembõl a Téli T.túra résztvevõi is.

HHH. tetõrõl zúdulás le a szintútig ,onnan le a kéken a Fenyõgyöngyéig. Kispistázásra szerintem nincs lehetõség ,elégé egymás mellett megy a "két pálya",ki itt megy ki ott ,talán még jobban el is oszlik a tömeg így..... Itt picit belekocogunk ,aztán az Árpád-kilátóig ismét tempós menetelés felfelé a sok kivágott fenyõfa mellett ,ami régóta szúrja a szemem ,állítólag idegenhonos(60 évig nem volt az.....!?)fajta ,de emiatt egyre elszomorítóbb a környék !
E.pont nincsen fenn ,így kocogunk le a zöldön ,gyorsan elérjük az Apáthy- sziklát : 2-ik ellenõrzõpont.

Pontõrök megdicsérik Tánczit ,milyen gyorsan jövünk .Pecsét után botorkálunk le a Battai lécsõn ,majd a szokásos Ördögárok-híd - Hûvösvölgyi út - Széher u. egy pillanatra ,onnan le a Gyémántos lépcsõ nyaktörõ kövein - Kuruclesi út - rövid erdei szakasz ,nemsokára Budakeszi úton át ,fel a fiatal telepítésû erdõn a zöld sávig .Az egész túrán itt kellett volna a szalagozás (itiner szerint is jelzetlen rész) ,de valószínûleg letéphették....
Fordulás jobbra ,majd ösztönösen odataláltunk a 3.ik ellenõrzõponthoz ,ahol a pontõr(asszem vaddino) megigérte ,hogy utánanéz a szalag problémának!

Innen felgyorsultak az események ,perceken belül lenn voltunk a Szépjuhásznénál (igen szomjasan) ,mert a kapott ellátmányt nem vittük magunkal ,persze zárva volt még a büfé !
Megrohamoztuk a Nagy-Hárs-hegyi kilátót ( 4.-ik ellenõrzõpont) ,ott kértem Tánczinak egy korty teát a pontõr hölgytõl (hálás köszönet Neki....) ,aztán tovább a cél irányában a sárgán ,de csak a sárga kör jelzésig ,ott letérés a Nagy-rét felé ,jópáran rossz felé mentek ,kiáltottam utánuk ,aki halló távolságban volt visza is fordult !
5-ik ellenõrzõpont (Nagy-rét) ,innen a szaloncukor vételezés ,és pecsételés után nagyon hamar bent voltunk a célban ,ahol elfogyasztottuk a tea-virsli kombi "ebédünket" ,nagyon jól esett !

A pici szalag ügyet leszámítva ,ismét tökéletes rendezés volt ,külön tetszett a nagyméretû boriték megoldás a végén ,benne az oklevél és a jelvény.Sok túrán jártam úgy a célban (pont a Vulkánon is: izzadtan,vizesen,táska,holmi,kocsi messze...) ,hogy a kezembe nyomott oklevéllel ,kitûzõvel hirtelen nem tudtam mit kezdeni,leejtettem ,össze gyûrõdött....!

Idõnk : 3 óra 27 perc
átlag: 5,66 km/h

Sipi