Túrabeszámolók


Kitörés

SipiTúra éve: 20102010.02.08 22:04:07
Kitörés 25 éjszakai emléktúra

Budai vár,Kapisztrán tér - Virágos-nyereg
Táv:25,7 km (23,1 km itiner)

Korai indulást terveztem ,hogy aránylag gyorsan végezzek ,így többet pihenhessek a másnap reggeli Barlangtól-Barlang túráig !
Negyed hatkor a Budai várban kb. 100 -an álltak sorba a nevezésért,nem hittem volna hogy egy éjszakai túrán ennyien lesznek ! ? A sok, korán indulni szándékozó túrázó ellenére gördülékenyen ment a rajtoltatás ,végül háromnegyed hatkor én is kitörtem a Csaba utca- Városmajor felé.
Az elsõ 6 kilométeren, a Széchenyi-emlékmûig nagyrészt felfelé igen jól ment ,szinte megkocogtam az egészet ,nem fájt semmi.Ami bíztatónak tûnt hét eleji könnyebb comb sérülésem tudatában.Gyaloglást terveztem ,de jól esett futni az esti budai utcákon,némi zavaró tényezõ volt a túra cipõ ,és a terep kabátom ,amit egy idõ után a derekamra csavartam.Igen sokan indultak elõttem(szerintem még rajt elõtt is jóval) ,ezért némiképp meglepõdtem az elsõ ellenõrzõpontnál ,ahol a pontõr közölte,hogy kb. 8 embernek pecsételt(lyukasztott) eddig ! ? A megadott idõre mehetett ,és elmentek igazolás nélkül talán ,de utólag kiderült sokan keveregtek össze-vissza keresve a zöldet ,volt aki vissza felé indult,stb.A Költõ u. Diana u.sarkán is eldugva a közért mögött van a zöld,és feljebb az emlékmûhöz vezetõ lépcsõsor utcájában sem nagyon látni a jelzést! Szerencsére a Tojás túráról emlékeztem a vonalvezetésre ,meg privát is jártam már erre többször,így nem volt gond ,ezért elõzhettem be a népeket....
Fejlámpát csak a Normafa után kapcsoltam be ,mikor a zöld kereszthez értem.Itt már nagyobb volt a hó ,és elkezdett esni is apró sûrû pelyhekben.
A második ellenõrzõpontot a Csacsi réten hamar elértem ,rátérve a sárga keresztre ,gyors pecsét után egy futó sporival(az elõzõ beszámoló alapján beazonosítva ),tétova hegyi-tevével kocogtunk a sárgán tovább.
Szegényt jól "bevittem az erdõbe" ,a Virág-völgyi pirosat elérve Õ jó felé ment volna ,de rábeszéltem az ellenkezõ irányra.Ennek köszönhetõen sikerült meglátogatnunk a Makkosmáriai templomot a János-hegy helyett! Egy kicsit gyanús volt,hogy lefelé megyünk ,és "bejött" a lila Mária jelzés is....,de mentségünke szólva ,elsõ éjszakai túrája volt mindkettõnknek !(kétszer 1,3 km ráadás)
Ezután már keverés nem volt ,teve elhúzott futva ,én gyalogoltam a János-hegyig ,ahol próbáltak beijeszteni az ott állomásozó szovjet csapatok(3.ik ellenõrzõpont) ,de kiszúrtam a hóban fekvõ õrszemeket ,oda lett a "meglepetés ereje"......A Libegõ elõtti téren a köztéri lámpák fényében lobogott egy nagy sarló-kalapácsos szovjet zászló,ott és fenn az Erzsébet- kilátónál is kisérteties volt a csend és a kihaltság e késõi órában.
Közben folyamatosan elõzgettem ,tempósan gyalogoltam ,illetve bele-bele kocogtam a lejtõkbe.
Nagy-Hárs-hegyen német ejtõernyõs deszant alakulat fogadott,ez a túra 4.-ik ellenõrzõpontja volt.
Hûvösvölgynél bementem az aluljáró feletti kocsmába inni egy sört ,mert nagyon szomjas voltam már(egy almát vittem összesen a kabátom zsebébe a túrán),igen vidám élet volt ,táncolt az egész kocsma ,még a pultos lány is! Lefelé akkora hátast dobtam a havas lépcsõn ,azt hittem eltörik a gerincem,vagy tíz lépcsõfokot zúdultam le.....,pedig csak egy pohárral ittam!
Na innentõl csak gyaloglás volt szigorúan!
Újlaki-hegyen(5.-ik ellenõrzõpont) már nagyon csúszott a hó,kínszenvedés volt felmenni és lejutni ,itt gondoltam arra ,milyen jól tettem a rövidebb távú nevezést,egy porcikám sem kívánt tovább menni Szomorig....
Virágos-nyerget a magyar alakulatok uralták ,megérkeztem tíz óra öt perckor,kitûzõ ,oklevél ,tea ,fasirt ,rövid pihi,aztán le baktattam az Erdõalja útig ,hogy még elérjem az utolsó,vagy azelõtti buszt!?
Elsõ éjszakai túrám (ha a Beax Maxi éjjeli szakaszát nem számolom) hangulatosra sikeredett ,emlékezés a hõsökre méltóképpen ,nem bántam meg hogy elindultam ,jó volt nagyon és jövõre a 60-as táv !(?)

idõ: 4 óra 20 perc
tempó: 5,93 km/h

Sipi