Túrabeszámolók


Börzsöny éjszakai tt. - Farkas Zsolt emléktúra

Pap GáborTúra éve: 20102010.02.14 12:31:59
Cupákos kis túra volt ez a Börzsöny Éjszakai. Az idõjárás méltó körülményeket biztosított a dögölj meg becenév erõsítéséhez, bár ez jobbára csak a hó mennyiségében mutatkozott meg, és a kissé kellemetlenül fújó hideg széllel a Csóvin. Bõven elég volt ez is, de sem köd, sem csapadéktevékenység, sem túl hideg nem jutott ki. Hét után indultam valamivel, remélve, hogy az elõttem járó mintegy száz ember letaposott nyomát minél tovább élvezhetem. Ez tulajdonképpen Csanya pontjáig jött össze aztán 7-8 ember volt már csak elõttem, így az ösvény igen szoliddá vált. A piros sávon volt elõször küzdõsebb a terep, de így utólag ez még szódával elment. Rakottyás-patak völgyében az ellenõrzõ ponttól a Pogányvár aljáig Maku Laci és Sétálósbácsi kivételével mindenkit begyûjtöttem, ami a nyomok tovább gyengülését vonta maga után, ráadásul valaki akkorákat lépett a piros háromszögön fölfelé, hogy helyenként spárgáznom kellett volna. Utólag kiderült korábban lefelé valaki erre jött, és Bálintéknak nem volt kedve új nyomot taposni a több helyen térdig, ritkán kicsit a fölé érõ hóban.
Néhány elvétett lépés utáni hóba letérdeléssel arrébb kikecmeregtem a zöldre, ami kellõen le volt taposva, kocogáshoz.
Csóványoson Fridmannék fagyoskodtak a huzatban, és nyitottak önkéntes frissítõpontot. Köszönöm nekik az ellátmányt, igen jól esett!
Továbbindulva nagyjából a Piros x leágazásig lehetett futni, aztán a lejtõért is meg kellett harcolni. A kék O alján viszont újra lehetett nyomulni.
A ponton rengeteg ismerõs látta el a szolgálatot. Beértem Bálintékat, s mivel már régen találkoztunk, és ez egy edzés, maradtam velük beszélgetni. Szépen letolt, vagy kijárt volt gyakorlatilag a Csóványosig az út, de csak a végén kocogtam.
Kõkorsótól már tartottam elõre. Nem egy gyakran járt fertálya a Börzsönynek. Törtem elõl a havat a lejtõn, közben feltûnt egy lámpafény a távolban. A fények tulajdonosa Athosz volt, Hamuháznál ért be minket. Nagy-Hideg-Hegyig négyesben baktattunk. Rosszabbra számítottam, de szerencsére csak az Aklok-rétjeig kellett taposni az összetöppedt tetejû havat, utána már volt nyom. Nem volt e miatt hiányérzetem :)
NHH turistaházba mindössze pecsétért ugrottunk be, és már olajra is léptünk Athosszal. Királyrétig már nincs nagy kaland, az út kijárt, a Taxí nyiladék le volt tolva, úgyhogy lehetett menni. Saját mérés szerint 9:31 lett a vége, de este 7 után indultam, szóval a hivatalos majd kiderül. Jó volt végre lefeszegetni a lábamról a jégcsimbókos cipõt, és kamáslit. Annyi jég gyûlt már rá a végére, hogy vagy a vádlim verte szét, vagy terpeszbe futottam.
Köszönöm a szervezõk munkáját, igazán remek rendezvényen vehettem rész!