Túrabeszámolók


Tenkes 30/15

robertjTúra éve: 20102010.04.10 19:28:58

Ezen a szombat reggelen kis elalvással 7-kor ébredtünk kedvesemmel és egyben állandó túratársammal, Kaposváron, úgyhogy lóhal állában  pakoltunk, irány a kocsi, aztán Túrony. Pécs után láttunk az úton rengeteg zarándokot, gondoltuk velük majd késõbb összefutunk, így is lett. Túronyban a gyönyörû Árpád-kori templom mellett a már megszokott parkolásosdi volt, irányító emberekkel, sok hellyel hibátlan ez így. Beneveztünk a 30-as távra, a rajtnál sorban álltunk egy fél órácskát, de sebaj mert mindig azt szoktam megjegyezni, hogy kevesen neveztek, hát itt nem, ahogy hallottam az egyik szervezõtõl, idén körülbelül 820-an neveztek, köztük sok iskolás, úgyhogy errefelé lesz utánpótlás bõven. Hibátlan szervezés ismételten.

Idén fordított menet volt, mint tavaly, úgyhogy figyelni kellett a térképet, hisz, a 2000-es években ez volt csak a második túránk a Tenkesen, jómagam 1997-ben voltam a Tenkes 40-en, de akkor közel sem errefelé ment emlékeim szerint.

Szalagozás sehol, de nem is kellett, mert használható térképet kaptunk. Beértünk Máriagyûdre, közben begyûjtöttük a Tisztás a Tenkesen geoládát [#248], miután trappoltunk egyet lefelé a domb aljáig, ettõl frankó izomláz lett a túra után 2 napig :D Máriagyûdrõl ismét felfelé vezetett az útunk, ahol találkoztunk minden elõzõleg leelõzött 20-as résztvevõvel, sõt, a mellettem rajtoló 1934-es születésû nénivel is itt összefuttottunk, aki fitten jött szembe, ill. akinek a teljesítménye elõtt emelem kalapom és innen is jó egészséget kívánok neki!

Gyönyörú tájakon jártunk, kihalt, de ép pincék mellett mentünk  a túronyi vasútállomásra, aztán fel a kereszthez a kellemetes kaptatón, ahol mindenki pihent körülöttünk :)

Lefelé beértünk ismét Máriagyûdre, ahol kis kanyarokkal övezett sárgán megkerestük az ellenörzõpontot, aztán beértünk a csomóponthoz, ahol épp nekem kedvezett a szerencse és kaptam egy Tenkes 30-as pólót! :)

Innen felkaptattunk a Csodabogyó tanösvényen, ahol újabb geoláda [#249] várt bennünket, ill. ezen a másfél embernyi széles ösvényen jött szembe vagy 300 zarándok, akik gyakran zsoltárokat énekelve, a felfelé kaptatókról tudomást sem véve özönlöttek lefelé, úgyhogy ha ezt tudjuk, akkor lent megvárjuk õket...

Túronyba beértünk, 06:15-ös eredménnyel, begyûjtöttük a jelvényt és kellemesen elfáradtam hazaindultunk.

Végezetül a track: