Túrabeszámolók


Gerecse

toprongyTúra éve: 20102010.04.18 09:28:10

Gerecse 20


 


A rajtig tanakodunk, hogy melyiken induljunk, az 50-en vagy a 20-on - én tavaly már megcsináltam az 50-et, most viszont van velünk két kezdõ túrázó is, így végül maradunk a 20-nál.


Az idõ gyönyörû, a talaj optimális (alig pár helyen van sár, ott sem nagyon), az elmúlt napok esõzésének megvan az az elõnye, hogy jóval kevesebben vannak, mint tavaly - miután leválunk az 50-esektõl, pláne megritkul a nép (ezen a túrán a 3 fõ/négyzetméter már ritkásnak számít). Eltévedni nem lehet. A táj külön szépsége Vértestolna után a forrás, a tó és a patak, amelyekhez nem megyünk ugyan közel, de távolról is szépek - a nevükre sajnos nem emlékszem.


Mivel idõnk, mint a tenger, Vértestolnán leülünk piknikezni, sokan mások is így tesznek. A Turul elõtt nem sokkal egy leágazásban jelzi egy tábla, hogy arra van a Ranzinger Vince kilátó. Mivel idõnk még mindig mint a tenger, teszünk egy kis kitérõt (max 1 km), megnézzük. Maga a kilátó nem valami gyönyörû (bazi nagy acélmonstrum), de mivel enegeriánk, mint a tenger, fel is megyünk, a kilátás tényleg gyönyörû, jó magas építmény ez. A mellékelt tábláról megtudjuk, hogy azért ilyen ronda, mert eredetileg légakna volt, és a bányászat emlékére építették át kilátóvá. Megéri felmenni, bár tériszonyosoknak nem ajánlom.


Még mindig egy csomó van a szintidõbõl, a Turulnál fényképzekedünk, ez tavaly, amikor már 47 vagy hány km után értünk ide, elmaradt, most legalább bepótoljuk. Majd le a lépcsõkön a városba, szép kis kertvárosi részeken át.


Jó kis túra, szép részeken vezet, amelyeken az 50-es nem (bár az is szép vidékeken vezet, csak máshol), és az elõnye az utóbbival szemben az, hogy szebb a kitûzõje (a Turul van rajta). Egyetlen hátránya talán a szint eloszlása: az elsõ 6-7 km gyakorlatilag csak emelkedõ, utána viszont alig kell fölfelé menni. (Összes szint 410 m, ha jól emlékszem.)


 A célban kapunk mindenfélét, ingyen vihetünk régebbi Turista és HTM újságokat, kapunk reklámkulcstartót, ilyesmit. Kezdõ túrázóknak is ajánlom, jó kedvcsináló túra.