Túrabeszámolók


Vigyázó-Vladeasa 57/33/Kalotaszeg 50/Körösfő 27/Zsobok 25

PlecsTúra éve: 20102010.06.30 13:20:27
Vladeasa 44

Ugyan tök más idõjárásra számítottunk még akkor, amikor a túrát megelõzõ nap útnak indultunk Magyarországról, mint amilyen aztán végül lett, de sebaj, mert a mostoha idõjárás a végén még kicsit kedvünket szegte volna – azért pedig igen-igen nagy kár lett volna!

Lehet mindenféle dolgokat mondani errõl a túráról, mert június ide vagy oda, a csúcson bizony késõ õszi volt a hõmérséklet és a látótávolság sem haladta meg a 20 métert, meg való igaz az is, hogy néhol -az elvileg jelzett turistautakon is- lasszóval kellett fogni a jelzéseket, mert olyan ritkák, meg lehetne mondani még sok mást is… De egyszerûen nem érdemes! Errõl a túráról csak egy dolgot érdemes elmondani, az pedig csak annyi, hogy ez egész egyszerûen gyönyörû!

Csinálhat ezen a túrán az ember sok száz képet, némelyik így utólag megnézve is nagyon szépnek tûnik, de a valóságot nem adja vissza semmi. Ott állni a rekiceli vízesés tövében, a fák mögül kiérve megpillantani a Fehér köveknek nevezett sziklákat, nekiindulni a Vladeasa valószínûtlenül meredek emelkedõjének, felérni a párától szinte láthatatlan csúcsra (és arra gondolni, hogy június ide vagy oda, azért talán bizony kesztyût is kellett volna dobni a hátizsákba :-)), meglátni Havasrogoz szétszórt házait a hegy oldalából vagy megállni a Székelyjó utáni domboldalban és egyetlen pillantással végignézni  az egész kalotaszegi medencét…hát ezek képen reprodukálhatatlanok!

Ez a túra meseszép! Nincs az a fénykép, ami az itteni valóságot visszaadná, de azért én persze próbálkoztam… Ha megnéznétek ennek a lenyûgözõ tájnak a fényképen történõ reprodukálásra tett halovány kísérleteimet vagy egyszerûen csak körbenéznétek Kalotaszentkirályon, itt megtehetitek: