Túrabeszámolók


Bakonyi/Teveli-tó®túra / Pápai látogatás / Odvaskő

PlecsTúra éve: 20102010.07.15 09:53:49
 

Tevel-Kõris 40

Rég jártunk már a Bakonyban, pedig szeretjük, úgyhogy kánikulariadó ide vagy oda, úgy döntöttünk, hogy ezen a jó kis napsütésesnek ígérkezõ szombati napon megpróbálkozunk ennek a túrának az új távjával. A korábbi útvonalakról hallottunk jót is, meg hogy egészen õszinte legyek, némi kis rosszat is, de az új útvonalat -az egyébként rengeteg sok hasznos információt rejtõ és ezért minden elismerést megérdemlõ- rendezõi honlapon áttanulmányozva a szervezõk szándéka egyértelmûen szimpatikusnak tûnt számunkra: redukálni az aszfaltot meg a szántóföldeket és növelni az erdõt meg a hegyeket!

Mikor kora reggel megérkeztünk a Teveli tóhoz, már akkor elég meleg volt, de a nap késõbbi részén a helyzet csak romlott – avagy a strandolók szemszögébõl nézve: javult… :-)

A lényeg, hogy bizony az elõttem hozzászóló dnvzoli túratársnak nagyon igaza van: ez az idõjárás nem túrázásra való! Õszintén mondom, cseppet sem csodálkoztam, amikor visszafelé a strandon fagyit nyaló bikinis lányok döbbenten néztek ki a kerítés mögül és az arcukról jól leolvashatóan azon tûnõdtek, hogy vajon mi a f…t csinálnak ezek az õrültek odakinn a tûzõ napon, kezükben túrabottal, hátukon hátizsákkal… Árnyékban is simán volt 28-30 fok, a Teveli tó menti homokos úton, a tûzõ napon pedig biztos, hogy ütötte a 40-et! Amikor beértünk a célba, a félárnyékban parkoló autó hõmérõje 42-õt mutatott... De hát ha egyszer nyár van, akkor nyár van, nemde? :-)

Tekintettel a nap során tapasztalt morbid hõmérsékletekre, a túra nagy pozitívuma, hogy nagyon sokat mentünk erdõben, így legalább az árnyék nyújtott némi kis felfrissülést – a szerencsére nem túl sok napsütötte rész egyikébõl az árnyékba érve biztosan… Egyébként ezúttal az erdõben sem volt igazán hûs...De azért a Kõris-hegy tetejére vezetõ aszfaltútra való kilépés pillanatát vagy visszafelé a Hermán-kút elõtti, fa nélküli dzsindzsáson való átkelést egy ideig biztosan nem fogjuk elfelejteni, mert ezeken a helyeken szó szerint égetett a levegõ…

Ha van kedvetek egy majdnem megolvadt fényképezõgéppel készült kánikulai képeket nézegetni, a túrán készült képeimet a honlapomon megtaláljátok: www.plecs.hu