Túrabeszámolók


Fel a Naszályra!

VagdalthúsTúra éve: 20102010.08.30 09:07:23

Fel a Naszályra - rendezõi osszefoglaló


Nyolcadszor szerveztünk a Naszály tetejére teljesítménytúrát, mely immár negyedik éve kötött útvonalakon halad, a korábbi szabadon választott helyett. A túra felvállalt koncepciója,

hogy minden évben más útvonalakon és távokon, más idõszakban rendezzük.

Ez évben akár Nyugat-Cserhátnak is hívhattuk volna az eseményt, mivel összesen hét résztávot írtunk ki: Fel a Naszályra! 55, 35 és 24 km-es, Gyadai túra bõ 5 km-es távon, Nézsa-Csõvár-Nógrádsáp környékén egy GPS-es tájékozódási túrát. Volt továbbá két kerékpáros útvonal is: az immár harmadik alkalommal megrendezett Naszály lába 55-ös és az idén induló, nézsai rajttal-céllal szervezett Transzcserháti mûút 120-as. A Naszály-körüli túrák történetének így legnagyobb szabású rendezésébe vágtunk bele.

A program összetettsége, az útvonalak sokfélesége miatt sok ellenõrzõ- és frissítõpontot mûködtettünk, Kosdtól Szendehelyen, Nézsán, Õsagárdon át Kozárdig. Nézsán gulyással, Kozárdon, Katalinpusztán, Kosdon zsíros kenyérrel vártuk a két lábon vagy két keréken kilométert falókat, s persze volt édességes-folyadékos frissítõpont is.

Sikerült sok újdonságot mutatni a teljesítménytúrák által nem túlságosan elkényeztetett térségben, Nézsa, Keszeg, a Kõ-hegy, Alsópetény térségében sok km-nyi új turistaúttal, útjelzõ táblával. De még a kéktúra és más túrák kapcsán is jól ismert Naszályon is folyamatos a fejlõdés. A Bik-kút forrásháza megújult, és immár bátran fogyaszthatja vizét mindenki, míg a 2009-ben az év tanösvényének választott Gyadai-tanösvény is friss táblákkal, pihenõkkel örvendezteti meg a túrázót, s épül a katalinpusztai erdei iskola is, mely egy valódi komplexum lesz, ha elkészül.

A kiírásokon változtatnunk kellett bõ egy hónappal a rendezés elõtt, mivel eredetileg Õsagárd lett volna a fõ rajt-cél helyszín, de az agárfesztivál épp a túra hétvégéjére került, így a faluházat nem tudtuk volna igénybe venni a szervezés és szállás céljára. Így lett a két fõ bázis Nézsa és Katalinpuszta.

183 nevezõnk volt mindegyik résztávot ideértve, a legnépszerûbbek az 55 km-es gyalogos, a 120-as kerékpáros, és a hosszban az ellenpólust képezõ bõ öt kilométeres Gyadai-túra voltak, utóbbin örvendetesen szép gyermeklétszámmal.

A rendezõk, fõleg, ha elõzõ héten kifogtak egy viharos, villámoktól sújtott túraszervezést, már egész héten az idõjárásjelentéseket figyeli, de ezúttal erre nem volt igazán szükség. Végig ideális, napos túraidõ, szép kilátás kísérte a rendezvényt – köszönjük! Továbbá azt a segítséget is, amit pontõreink, segítõink, a vendéglátást biztosítók nyújtottak, de legfõképpen azoknak, akik eljöttek és beneveztek bármelyik távra, mert a túra miattuk lett élmény.

Statisztikák:

Fel a Naszályra! 55 km gyalogos, induló: 49/teljesítõ: 48

Fel a Naszályra! 35 km gyalogos, 24/24

Fel a Naszályra! 24 km gyalogos, 23/20

Gyadai túra 5 km gyalogos: 37/37

Transzcserháti mûút 120 km kerékpáros, 35/34

Naszály lába 55 kerékpáros, 8/8

Cserháti GPS-túra, tájékozódási, 7/7

A rendezésben részt vevõk: Balogh László, Balogh Veronika, Csipai György, Farmasi Gabriella, Forgács Ferencné, Forgács Orsolya, Forgács Péter, Forgács Zoltán, Herczegh Miklós, Hidasi Rudolf, Oláh Annamária, Oláh Tamás, Pálinkás Ferenc, Prontvai Attila, Szöllõsi Rita, Zsemba József, Zsemba Józsefné.

Köszönetet mondunk továbbá az alábbiaknak: Arizona Sörözõ-Korándi Vendégház, Nézsa; Búfejeltõ Italbolt, Keszeg; Cserhátalja Leader Közsség, Kozárd;  Hangi Presszó, Kétbodony; Hotel Kastély, Szirák; Ipoly-Erdõ Zrt. Váci Erdészet; Petényi Sörözõ, Felsõpetény; Vadász Sörözõ, Cserhátsurány; Vár Sörözõ, Csõvár