Túrabeszámolók


Holló-kőtől Vörös-kőig

VagdalthúsTúra éve: 20102010.10.15 10:30:40
Holló-kõtõl Vörös-kõig - börzsönyi õszi túra

2010.10.10.

Perõcsény-Nagybörzsöny 15 km/750 m szint, Perõcsény-Ipolytölgyes, 20 km/860 m szint

rendezõi beszámoló

 

Januárban indítottuk útjára a Holló-kõtõl Vörös-kõig túramozgalmat, végig piros sáv mentén, Perõcsénytõl Leányfaluig. A téli pilisi teljesítménytúra és a nyár esti, dél-börzsönyi vezetett túra után a harmadik forduló az útvonalon ismét egy közös gyaloglás volt.

A teljes, 66 km-es út legnehezebb szakasza állt elõttünk: a Magas-Börzsöny nyugati gerince, érintve az egyik névadó csúcsot.

Az idõjárásra, más rendezvényeinkkel ellentétben, ezúttal egy szavunk sem lehetett (bár épp e túrasorozat mentén szervezett eseményeken kifogtuk a jó idõt). Amilyennek elképzeli az ember a szép októberi Börzsönyt, olyan volt. Tiszta idõ, színesedõ fák, bár a sok nyári csapadék miatt még mindig a zöld szín dominált.

Perõcsénybõl indultunk, kezdésnek máris mindenki, szám szerint 68 túrázó, megkapta az aznapi túráért járó egyik díjazást, a kerámia plakettet. 2 km után, a Jancsi-hegy lábánál csatlakozott hozzánk Bezeczky Árpád, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, akit pontõrként vagy túravezetõként már számos börzsönyi túrán megismerhettünk. Természetrajzon, régészeten, történelmen át a néprajzig most is számos tudományágat befogott elõadásaival, szinte minden bokorhoz, sziklához volt mesélnivalója. Szakmai túravezetése -mely a Salgóvár és a Magyar-hegy közti nyeregig tartott, innentõl vett tõlünk búcsút- nagy sikert aratott. A Jancsi-hegyrõl, a Holló-kõrõl és a várromtól káprázatos, színes panorámában volt részünk, a Csóványos-Magosfa-Miklós-bérc fõgerinc alatti letörések, az egykori vulkáni kaldera közti völgyek a túrázó által elképzelhetõ legszebb látványt nyújtották.

Benne jártunk már a délutánban, így kérdéses volt, hogy odaérünk-e zárásra a nagybörzsönyi mûemlék vízimalomhoz, amelynek megtekintése a program része volt. Zárás után is fogadtak minket, bár már volt aki elõbb leért a faluba, mivel a szakmai túravezetés végeztével egy gyorsabb és egy lassabb csoportra oszlottunk.

A többség itt, a kiállítóhely elõtti padon kapta meg díjazását, volt, aki hármat is. Egyfelõl az aznapi túráért emléklap is járt, másfelõl többen itt fejezték be a teljes túramozgalmat. A börzsönyi õszi túra a „4 évszak a Börzsönyben” túrasorozat részeként az elsõ esemény volt, ahol azt be lehetett fejezni, így többen az ezért járó kitûzõt és oklevelet is átvették. Eddig tartott a 15 km-es útvonal, a kilométerhiányosok kedvéért kiírtunk egy 20 km-es távot is, a Róth-erdõig a piros sávon, onnantól pedig a nemrég elkészült, új piros négyzeten Ipolytölgyesig.

A harmadik, a túramozgalom köré szerveeztt esemény után most már kijelenthetõ, hogy az sikeres kezdeményezés volt. A három idei rendezvényen 385 részvevõ túrázott összesen, a túramozgalmat immár több, mint ötszázan kezdték el, s eddig közel negyvenen teljesítették is.

Köszönjük mindenkinek a megtisztelõ részvételét, a „Holló-kõtõl Vörös-kõig” elsõ esztendeje, nekik köszönhetõen, jól sikerült, megérte belevágni!

 

Forgács Péter

Váci Lakóterületi SE Túraszakosztály