Túrabeszámolók


Felső-Homokhátság

PlecsTúra éve: 20102010.10.27 13:06:07
 

Felsõ-Homokhátság 35

A Homokhátság nyilvánvalóan nem egy klasszikus túraterep, de persze, gyalogolni majdnem mindenütt lehet, s ha tavasszal a mizseiek össze tudtak hozni egy kifejezetten ragyogó teljesítménytúrát alig pár kilométerrel arrébb, ugyan, miért is ne lehetne Dabason is egy hasonló?

Talán ilyesmi is eszükbe juthatott azoknak, akiknek a fejébõl kipattant ennek a túrának az ötlete, de akár járt ilyen fejükben, akár nem, ez a túra sok tekintetben nagyon érdekes és egyedi rendezvény lett. Legalábbis számomra az volt.

Igaz, ahogy páran megállapították már útközben is, az erre a vidékre is jellemzõ sok kilométeres egyenesek derekánál nem rágja le az ember a tíz körmét az izgalomtól, de nekem nincs vele bajom, itt ilyen a táj, van idõ beszélgetni közben…. Aki ezt nem bírja, az valszeg nem is jár ide túrázni! Én tolerálom, olyannyira, hogy ha sokáig nem járok az Alföldön, már-már kezd is kicsit legbelül hiányozni, úgyhogy tulajdonképpen nem volt kérdés: nekem itt a helyem!

Ugyan az örkényi cél / dabasi rajt problematikája elsõ ránézésre okozott némi bonyodalmat, de ezt a MÁV Elvirája és a kora reggeli mizsei személy segítségével frappánsan áthidaltam, a vonaton utazó emberek számából pedig arra következtettem, hogy még jó páran döntöttek hasonlóan. A korai vonatnak hála, már bõ negyed órával a hivatalos indítás elõtt szép számú túrázó verõdött össze a Dabas hotel parkolójában. Aztán kicsit késõbb megjöttek a rendezõk is, berendezkedtek, s a korábban biztosított elõnevezési lehetõségnek hála, percek alatt túlestünk a túra adminisztratív részén.  

S hogy mitõl volt különleges ez a túra?

Elsõként: nem volt nevezési díj. Nem nagy szám, mondhatnánk, de aki végigment a távon, az azért tapasztalhatta, hogy ez bizony nagy szám! Ha manapság BÁRMIT ingyen adnak, az már önmagában is nagy szám, ráadásul ez nem egy olyasvalami volt, ami elsõre az emberek eszébe jut, ha azt hallják, hogy valami ingyen van… Ez egy nagyon korrekt rendezvény volt! Nem tudom, hogy a rendezõk mit oldottak meg ingyen és mit máshogy, de hogy mást ne mondjak, a 35 km alatt három alkalommal kínáltak bõséges enni- és innivalóval – ez önmagában sem kevés!

Hogy akkor mégis hogy lehetett ingyen, arra az útbaigazító táblák már rögtön Dabas szélén sejteni engedték a választ: EU és Új Magyarország emblémás útbaigazítótáblákkal teljesítménytúrán eddig még sehol nem találkoztam… Ez igazi kuriózum! Persze csak eleinte éreztem úgy, hogy ezt le kell fényképeznem, mert késõbb még olyan sokat láttam belõlük, hogy a végén már nem is volt annyira érdekes! :-) De az EU-s emblémánál is fontosabb, hogy ahol nem volt az emblémákkal bõven megszórt tábla, ott volt szalag, vagyis az útvonaljelölésre egyetlen rossz szavunk sem lehet! Leírással együtt hibátlan volt!

Az elsõ ellenõrzõpontot ugyan a Dabasi szõlõknél ellopták (eredetileg pecsét lett volna), de hát arról nem tehetünk, ha egyelõre még csak hivatalosan vagyunk az EU részei, hogy gondolkodásban és viselkedésben is tényleg ott legyünk, úgy tûnik, addig még el kell telnie pár évtizednek… Jó hír, hogy a túra másik két kihelyezett ellenõrzõpontján megtaláltuk a pecsétet, amikor odaértünk, ott még megvolt :-) 

Az ellátás nem tudom mennyire felelt meg az EU szabványoknak és szabályoknak, de hogy kifogástalan volt, az tény! Mint mondottam, három bõséges kaja, a Hernádi vadászházban házi sütésû kenyérrel, házi tyúkzsírral, hagymával, paprikával vártak – finom volt, végre nem a szokásos egyentúrakaja… Szóval három igazán bõséges terülj-terülj asztalkám, a célban a szokásos oklevél és kitûzõ, s nem elfelejteni: mindezt 0 Ft nevezési díjért!  

Ráadásul a fõszervezõ személyesen indított útnak reggel Dabason, Pusztavacson õ kínált enni-és innivalóval, a célban pedig ismét õ várt a díjazással – szó szerint ott volt mindenütt! Elismerés neki mindezért, a hosszútávosoknak egy igazán remek túrát, a rövidebbet választóknak pedig egy remek családi kirándulást nyújtott, hiszen a rövidtávosokat lovaskocsival vitték vissza a rajtba.

Überkorrekt rendezvény volt! Köszönjük Ivett!

Ha virtuálisan össze akarsz futni az EU-s útvonaljelzõtáblákkal, belekóstolnál egy jó kis alföldi egyenesbe, körbenéznél az ország mértani közepén vagy egyszerûen csak megnéznéd milyen a Homokhátság homokja, nézd meg a túrán készült képeimet itt: www.plecs.hu